Politiikka

Keikkatyötä pukkaa päivän varoitusajalla – mihin laitan lapseni? – Äitien yhdistys löysi työttömien aktiivimallista suuren ongelman

lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti

Niin sanottu työttömien aktiivimalli astuu voimaan ensi viikolla. Työttömältä vaaditaan joko 18 tunnin työntekoa, viisi päivää työllistymistä edistävissä toimissa tai yli 240 euron tienestejä kolmessa kuukaudessa, jotta hän saa täyden työttömyysetuuden.

Pienten lasten äitejä edustava Mothers in Business -yhdistys muistuttaa, että työttömien lapsilta vietiin subjektiivinen päivähoito-oikeus lähes puolitoista vuotta sitten. Oikeus päivähoitoon voidaan rajata 20 tuntiin.

Yhdistyksen mielestä perheet ovat eriarvoisessa asemassa, koska työttömien lasten hoitoaikaa on rajattu vain osassa kuntia. Hoitopaikan saatavuus ja käytännät vaihtelevat kunnittain.

Kunnallinen hoitopaikka on taattava normaalitilanteessa neljässä kuukaudessa hakemuksen jättämisestä. Jos tilanne on äkillinen – huoltaja esimerkiksi työllistyy – päivähoitopaikkaa pitää hakea viimeistään kaksi viikkoa ennen hoidon tarvetta.

– Yhtälö voi olla pienten lasten vanhemmille mahdoton, jos tilaisuus keikkatyöhön ilmaantuu päivän tai parin varoitusajalla. Päivähoitopaikat ovat monessa kunnassa kiven alla normaalitilanteissakin, Mothers in Business -järjestön edunvalvonnan ohjelmapäällikkö Kristiina Paavola painottaa.

Hoidon järjestäminen lapsille pitää olla sujuvaa.

Yhdistyksen mielestä työttömien aktiivimalli vaatii tuekseen sujuvat päivähoitojärjestelyt.

– Hoidon järjestäminen muutaman päivän keikkatyön tai koulutuksen takia on raskainta niille työttömille vanhemmille, joilla ei ole ympärillään vahvaa tukiverkkoa tai valmiina tuttua päivähoitopaikkaa. Vaihtuvat hoitopaikat voivat olla raskaita pienelle lapselle, Paavola muistuttaa.

Järjestö vaatii, että kunnille valmistellaan yhtäläinen päivähoidon ohjeistus. Työttömyysetuudesta päätettäessä pitää myös järjestön mielestä ottaa huomioon ongelmat saada lapselle päivähoitopaikka.

– Ohjeistuksien tulee olla selkeitä perheille. Hoidon järjestäminen lapsille pitää olla sujuvaa, jotta pienten lasten vanhemmat eivät putoa tai pudottaudu aktiivimallin ulkopuolelle. Myös perheystävällisiä käytäntöjä, kuten etäosallistumisen ja itseopiskelun mahdollisuutta työllistämispalveluiden tarjonnassa on kehitettävä ja lisättävä edelleen, järjestön puheenjohtaja Heini Wallander summaa.

Lähinnä korkeasti koulutettuja äitejä yhdistävä verkosto Mothers in Business on perustettu vuonna 2014, ja sillä on noin 3 100 jäsentä.

Wallander huomauttaa, että perhevapaille jäävien äitien työttömyysriski on tutkitusti kohonnut.

– Huomattavalla osalla jäsenistämme ei ole työpaikkaa, johon palata.

Yhdistyksen jäsenet ovat tarttuneet ongelmaan esimerkiksi Pirkanmaalla käynnistämällä tänä vuonna Piilo-osaajat-nimisen äitien työllistämiskampanjan Lastenhoidon ja perhetilanteen huomioiva työllistämisprojekti on ollut Wallanderin mukaan erittäin toimiva.

Juttua korjattu klo 14.17: Jutussa oli virheellisesti, että subjektiivista päivähoito-oikeutta oltaisiin rajaamassa vajaan puolentoista vuoden päästä. Sitä on kuitenkin ollut mahdollista rajata lähes puolitoista vuotta sitten.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat