Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Keinot puuttua epäkohtiin ovat liian vähäiset” – SDP:n Berg vaatii lakia ammattiliittojen kanneoikeudesta

Jukka-Pekka Flander / SDP

Ensi vaalikaudella täytyy säätää laki kanneoikeudesta ammattiliitoille sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetuille, kansanedustaja Kim Berg (sd.) vaatii.

Demokraatti

Demokraatti

Berg muistuttaa, että työehtojen räikeästä polkemisesta esimerkiksi siivous- tai ravintola-alalla uutisoidaan säännöllisesti. Yksittäisellä työntekijällä on Bergin mukaan suuri kynnys nostaa kokemansa epäkohdat työpaikallaan esiin, saati lähteä vaatimaan itselleen oikeutta. Hyväksikäytön seurauksena Suomeen uhkaa syntyä kahdet työmarkkinat ja tämä kehitys on pysäytettävä, hän linjaa.

– Ammattiliitoilla on suora ja jatkuva yhteys työpaikkoihin ja tieto ilmenevistä väärinkäytöksistä. Myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetut seuraavat säännöllisesti työpaikkojen tilannetta. Tällä hetkellä näiden tahojen keinot puuttua epäkohtiin ovat liian vähäiset. Siksi kanneoikeuden mahdollistaminen olisi tärkeää, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg perustelee tiedotteessaan.

Kanneoikeus toimisi Bergin mukaan lisäksi ennaltaehkäisevästi. Hän arvioi, että kun epäkohtiin voitaisiin puuttua helpommin, se nostaisi myös työnantajan kynnystä tehdä rikkeitä. Berg katsoo, että väärinkäytöksiin on houkuttelevaa tarttua, mikäli työntekijän tiedetään olevan heikoilla omien oikeuksiensa puolustamisessa. Bergin mukaan kanneoikeuden myötä työntekijät eivät joutuisi asian esiin tuomisen myötä hankalaan asemaan, vaan saisivat kaipaamaansa puolustusta.

– Reilu työelämä edellyttää pelisääntöjen noudattamista sekä mahdollisuutta nostaa epäkohdat esiin ilman työntekijän aseman heikentymistä. Näin tervehdytämme koko työmarkkinaa ja edistämme oikeudenmukaista kilpailua. Muissa pohjoismaissa ryhmäkanneoikeudet ovat huomattavasti laajempia, meidän tulisi liittyä samaan porukkaan.

Bergin mukaan myös alipalkkauksen kriminalisoinnilla voitaisiin edistää reilua työelämää. Hän on tehnyt aiheesta lakialoitteen tällä hallituskaudella. Berg katsoo, että alipalkkauksen kriminalisoinnilla voitaisiin suojata erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmiä, kuten nuoria ja ulkomaalaisia työntekijöitä hyväksikäytöltä.

MAAHANMUUTTAJATAUSTAISILLA työntekijöillä on Kim Bergin mukaan vähiten uskallusta nostaa esiin epäkohtia työpaikalla, saati saati ottaa puheeksi työehtosopimuksen alittavaa palkkatasoa.

– Usein ammattiliittojen edustajat työpaikoilla ovat ensimmäisenä huomanneet epäkohdat ulkomaalaisten työntekijöiden tilanteissa. Kanneoikeuden myötä ammattiliitot voisivat jatkossa viedä oikeuteen hyväksikäytön tilanteita ilman, että työntekijän henkilöllisyys paljastuu, hän sanoo.

– Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Meillä Pohjanmaalla on tietyillä aloilla huutava työvoimapula, johon voidaan vastata vain ulkomaisella työvoimalla. Meidän täytyy samanaikaisesti panostaa työntekijöiden saatavuuteen mutta myös heidän oikeuksiensa takaamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE