Politiikka

Kela hakee uutta nimeä äitiyspakkaukselle – tässä suomalaisten vaihtoehtoja: Rakkauspakkaus, vauvapakkaus, harmittaako nyt? -pakkaus…

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomalaiset ovat tarttuneet innolla tarjoukseen ehdottaa äitiyspakkaukselle uutta nimeä.

Kela käynnisti eilen tiistaina nimiehdotuskampanjan äitiyspakkaukselle. Kelan teemasivuilla voi ehdottaa pakkaukselle joko uutta nimeä tai kannattaa nykyistä.

– Toivomme nimestä hyvää ja vilkasta keskustelua, sillä äitiyspakkaus on yksi tärkeä pala suomalaista sosiaaliturvaa, Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sanoi tiistaina.

Sosiaalisessa mediassa äitiyspakkauksen uutta ja vanhaa nimeä on puitu vauhdikkaasti. Kelasta kerrottiin jo eilen ensmmäisen viiden tunnin jälkeen, että se oli saanut yli 6 500 ehdotusta uudeksi nimeksi.

Demokraatti poimi Twitteristä esimerkkejä keskustelusta.

”Itse suosin nimeä #vauvapakkaus, englanniksi #BabyBox, mites taipuu på svenska, onko bäbislåda?”, Sauli Vehma kirjoitti.

Miikka Piirosen mukaan ”Vanhemmuuspakkaus voisi olla näkemys siitä miten vanhemmat voisivat valmistautua lapsen tuloon heidän arkeensa. Jos aiotte muuttaa myös siis sisältöä.”

Miehistä Emil Elo kysyi, ”Miksi Äitiyspakkaus ei voisi olla suomen kielen kaunein yhdyssana Rakkauspakkaus?”

Emmi Nuorgam oli niin ikään nimen ”vauvapakkaus” takana.

”Vauva löytyy todnäk melkein joka perheestä eikä se ota kantaa perhemuotoon tai vanhempiin.”

Aleksanteri oli asiassa liikkeellä huumori edellä.

”Ehdotukseni äitiyspakkauksen uudeksi nimeksi: Olet menettänyt nuoruutesi ja edessäsi on ripulin, unettomuuden ja muiden ongelmien täyteinen 18 vuoden vankila. Harmittaako nyt? -pakkaus.”

Kaija Ala-Nissilä taas lukeutui heihin, jotka arvostelevat koko keskustelua.

”En voi ymmärtää että #tyttö #poika #äiti #isä #äitiyspakkaus ym. vouhotus voi mennä tämmöiseksi. Nyt itsetunto kohdilleen ja tärkeämpää mietintämyssyyn. Ihan oikeasti. Onko meillä kaikki kuitenkin liiankin hyvin?”

Äitiyspakkauksen nimi on kirjattu lakiin, joten nimen mahdollisesta muuttamisesta päättää eduskunta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on kertonut kannattavansa uutta nimeä. Kela luovuttaa nimikampanjassa kerätyt ehdotukset perusteluineen ministeri Saarikolle.

Useimmat äidit valitsevat äitiyspakkauksen, jossa on viitisenkymmentä tuotetta. Sen sijasta on mahdollista saada myös 140 euron rahasumma. Pakkaus vaihtuu keväisin.

Alun perin laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937 vähävaraisten synnyttäjien auttamiseksi. Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin seuraavana vuonna. Lain taustalla oli huoli syntyvyyskuolleisuudesta ja syntyvyyden pienenemisestä.

Keskustelua voi seurata Twitterissä hashtagilla #äitiyspakkaus. Uutta nimeä voi ehdottaa Kelan verkkosivuilla.

Ehdotuksia voi lähettää 31.12.2017 asti. Kela toimittaa parhaat ehdotukset eduskunnalle tammikuussa 2018.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat