Politiikka

Kela joutuu syyniin: ”On läsnä jokaisen suomalaisen arjessa” – selvitysryhmässä kovia nimiä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kelan valtuutetut ovat asettaneet selvitysryhmän, joka arvioi, vastaavatko Kelan ohjausta ja valvontaa sekä asemaa ja hallintoa ohjaavat lait nykypäivän tarpeita.

Valtuutetut pitävät arviota välttämättömänä, koska Kelan toiminta on laajentunut vuosien varrella. Aluksi sen tehtävänä oli pelkästään huolehtia kansaneläkkeen maksamisesta. Nyt Kela maksaa etuuksia vuosittain yli 14 miljardin euron edestä.

– Kela on läsnä monin tavoin lähes jokaisen suomalaisen arjessa. Kelan toimintaedellytysten turvaaminen on keskeistä koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kannalta, Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.) perustelee selvityksen tarvetta.

Selvitysryhmässä ovat oikeustieteen tohtori, dosentti Pentti Arajärvi, tulosalueen johtaja, ylilääkäri Susanna Halonen, professori Heikki Hiilamo, kauppatieteen tohtori Kai Järvikare, lääketieteen lisensiaatti Eeva Kuuskoski ja valtiotieteen tohtori, entinen kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.).

Valtuutetut: Kela-laki on syytä päivittää ajan tasalle.

Ryhmän tehtävänä on selvittää, vastaavatko Kelan valvontaan ja ohjaukseen liittyvät säännökset nykypäivän tarpeita sekä Kelan asemaan liittyvien säännösten ajantasaisuus. Lisäksi ryhmä ottaa selvää, ovatko Kelan sisäisiä toimivaltasuhteita koskevat säännökset riittävän selkeitä ja ajantasaisia. Syynissä on myös, vastaavatko Kelan hallintoa koskevat säännökset nykyisen toiminnan vaatimuksia ja nykytilannetta.

Arvion lisäksi ryhmän tehtävänä on tehdä ehdotuksia tarvittavista toimenpiteistä. Työryhmä luovuttaa loppuraporttinsa valtuutetuille viimeistään syyskuun alussa.

Kelan asemasta säädetään perustuslaissa ja laissa Kansaneläkelaitoksesta. Viime syyskuussa valtuutetut antoivat lausuman, jonka mukaan Kela-laki on syytä päivittää ajan tasalle.

Kela on eduskunnan valvoma itsenäinen sosiaaliturvalaitos. Sen hallintoa ja toimintaa ovat perustamisesta lähtien valvoneet valtuutetut, jotka valitaan kansanedustajista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat