Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Kela: Sairauspoissaolojen määrä väheni viime vuonna – ”On mahdotonta tietää, miten koronaepidemia on vaikuttanut muutoksiin”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kelan korvaamien sairauspoissaolojen määrä väheni viime vuonna. Sekä sairauspäivärahaa saaneiden määrä että korvattujen päivärahapäivien määrä laskivat hieman vuodesta 2019.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sairauspäivärahaa sai viime vuonna lähes saman verran ihmisiä – noin 295 000 henkilöä – kuin vuonna 2018, joten vuosien kasvutrendi näyttää Kelan mukaan siis kääntyneen laskuun.

Kela kertoo tiedotteessa, että sairauspäivärahaa saaneiden määrä ja osuus väestöstä pienenivät jonkin verran useimmissa sairauspääryhmissä. Erityisesti näin oli tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa sekä vammoissa ja myrkytyksissä.

Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa saaneiden määrän kasvu näyttää Kelan mukaan toistaiseksi pysähtyneen.

– Saajien määrä ei tässä sairausryhmässä kuitenkaan vähentynyt muiden isojen sairausryhmien tavoin, Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren toteaa Tutkimusblogissa.

Kela korvasi mielenterveyden häiröiden perusteella noin 5 miljoonaa eli 34 % kaikista maksetuista päivistä. Mielenterveysdiagnoosien perusteella maksettujen päivien määrä pieneni hieman vuoteen 2019 verrattuna.

Koronavirusinfektion diagnoosilla sairaspäivärahaa sai 1 124 henkilöä.

Naisille maksettiin enemmän sairauspäivärahapäiviä kuin miehille. Naisille päiviä kertyi 5,1 ja miehille 3,9 päivää.

– Poikkeuksellinen vuosi tuo haasteita myös sairauspoissaolotrendien tulkinnalle – on mahdotonta tietää, miten nimenomaan koronaepidemia on vaikuttanut muutoksiin. Emme voi tietää, miltä sairauspoissaolojen kehitys olisi näyttänyt ilman koronaepidemiaa, Blomgren kirjoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE