Kotimaa

Kela vasta arvioi menojen kasvua: Moni jätti hakematta tukea kunnalta

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kelan menot kasvavat roimasti toimeentulotukien maksamisen siirryttyä kuntien sosiaalitoimelta Kelalle. Muutos astui voimaan vuoden vaihteessa.

– Arvio on, että tämän vuoden toimeentulotukimenot olisivat 830 miljoonaa euroa. Siinä on selkeä lisäys viime vuoteen verrattuna, kertoo Kelan etuusjohtaja Anne Neimala.

Toissa vuonna kuntien toimeentulotukimenot olivat 745 miljoonaa euroa. Viime vuoden tilastot eivät ole vielä valmistuneet.

Neimalan mukaan nousussa on otettu huomioon pitkäaikaistyöttömien määrän lisääntyminen, mikä kasvattaa toimeentulotuen saajien määrää.

Huomioon on otettu myös alikäytön poistumisesta johtuva 75 miljoonan euron menolisäys. Alikäyttö tarkoittaa sitä, että toimeentulotukiin oikeutetut eivät syystä tai toisesta ole hakeneet tukia kuntien sosiaalitoimesta.

– Nyt he mahdollisesti tulevat tuen saajiksi. He saattavat olla ennestään Kelan asiakkaita, ja asia nousee sitten esiin muiden etuusasioiden yhteydessä, Neimala ennakoi.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan tiedetä, kuinka paljon tällaisia ihmisiä tarkkaan ottaen on ja kuinka suuresta summasta on kyse. Tukisumma on voinut olla 10 euroa kuukaudessa, jolloin henkilö ei ole katsonut tarpeelliseksi hakea sitä. Mutta summa voi olla 100 euroa tai enemmänkin.

Neimalan mukaan käynnissä on lisäksi siirtymäaika. Kunnan sosiaalitoimessa voi asioida maaliskuuhun saakka.

Kelaan on tullut 84 000 toimeentulotukihakemusta, joista 66 000 on ratkaistu. Yli puolet hakemuksista on tullut sähköisesti. Neimala arvioi, että Kelan sähköiset palvelut on löydetty hyvin.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat