Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kela: Yksityisen päivähoidon tukea käyttävät lähinnä hyvätuloiset lapsiperheet

iStock

Yksityisen päivähoidon tukea käyttävät lähinnä hyvätuloiset lapsiperheet, kertoo Kelan uusi tutkimus.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkimuksessa havaittiin, että yli puolet yksityisen hoidon tukea käyttäneistä perheistä oli suurituloisia ja korkeintaan 10 prosenttia kuului alimpaan tuloviidennekseen. Tarkasteluajanjakso ulottui vuosille 1997-2017.

-  Vaikka yksityisen hoidon tuki on ollut pääosin suurituloisten tuki, pienituloisten käyttäjien määrä ei ole laskenut. Yllättävää onkin, etteivät sosioekonomiset erot ole kasvaneet kahdessakymmenessä vuodessa, sanoo Kelan tutkija Tapio Räsänen tiedotteessa.

Kelan kautta maksettava yksityisen hoidon tuki on ollut käytössä vuodesta 1997 lähtien. Tuki on tarkoitettu perheille, jotka haluavat viedä lapsensa yksityiseen päivähoitopaikkaan tai palkata hoitajan. Lapsen täytyy olla alle kouluikäinen.

Kelan sivujen mukaan tukea voi saada sen jälkeen, kun vanhempainraha on päättynyt. Tukea voidaan maksaa aikaisintaan sen kuukauden alusta, jonka aikana lapsi täyttää yhdeksän kuukautta.

KELAN mukaan yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen käyttö on kasvanut viime vuosikymmeninä. Vuonna 2020 yhteensä 17 prosenttia suomalaisista lapsista hoidettiin yksityisten palvelujen puolella, kun vielä 2000-luvun alussa lukema oli kuusi prosenttia.

Samaan aikaan, kun yksityisen päivähoidon käyttö on lisääntynyt, hoidon hinta on noussut. Vuosien 2007 ja 2017 välillä palvelujen hinta nousi kolmanneksella.

Tutkijat arvioivat, että hinnannousun taustalla on esimerkiksi se, että 2010-luvulla lapset ovat siirtyneet varhaiskasvatukseen entistä nuorempina. Lisäksi palveluja käytetään etenkin kasvukeskuksissa, joissa hinnat ovat korkeammat kuin pienissä kunnissa.

Vaikka palvelujen hinnat ovat nousseet, yksityisen tuen suuruus on pysynyt Kelan mukaan lähes samana. Tukimuodot kaipaavatkin asiantuntijoiden mukaan uudistamista, jotta niillä voitaisiin vastata esimerkiksi pääkaupunkiseudun haastavaan päivähoitotilanteeseen ja samalla tukea pienituloisempia perheitä.

-  Useampia tukimuotoja tarjoamalla voitaisiin lisätä vaihtoehtoja, jos kunnat eivät pysty tarjoamaan varhaiskasvatusta kaikille. 1990-luvun alkupuolelta lähtien esimerkiksi kunnallinen perhepäivähoito on vähentynyt. Yksityisen hoidon tuella voitaisiin kuitenkin ostaa myös perhepäivähoitoa tai palkata työsuhteisen hoitajan ja saada sitä myötä lisää yrittäjiä tasaamaan haastavaa tilannetta, sanoo Kelan erikoistutkija ja Åbo Akademin professori Eva Österbacka.

Pienituloisille suunnattuun hoitolisään on tulossa keväällä sadan euron korotus, mutta se ei tutkijoiden mukaan yksin riitä.

Vuodesta 2009 lähtien kunnat ovat voineet tarjota perheille myös palveluseteliä yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen ostamiseen. Kelan mukaan useimmissa kunnissa varhaiskasvatuksen palveluseteli on tulosidonnainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE