tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Kelalta helpotuksia kalliita lääkkeitä käyttäville? – uusi korvausjärjestelmä on aiheuttanut hankaluuksia

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansaneläkelaitos (Kela) hakee parhaillaan ratkaisua, jolla helpotettaisiin erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien elämää.

Vuoden alusta asti voimassa ollut uusi lääkekorvausjärjestelmä on aiheuttanut noin 30 000 ihmisen ryhmälle hankaluuksia.

Kun aiemmin erityisen kallista lääkettä sai korvattuna kolmen kuukauden jakson, nyt sitä saa vain kuukaudeksi. Lääkeryhmään määritellään noin 220 valmistetta, jotka maksavat yli 1 000 euroa paketilta. Lääkkeitä käytetään muun muassa reuman, syövän ja MS-taudin hoitoon.

Korvauksia on toki voinut hakea jälkikäteen, mutta monelle vähävaraiselle lääkkeitä käyttävälle jo ensimmäisen lääke-erän hankkiminen on tuottanut vaikeuksia.

Sairausvakuutuslaissa määritelty vuosiomavastuu eli lääkekatto on tänä vuonna noin 605 euroa. Jos asiakas ostaa esimerkiksi 1 400 euron erityiskorvattavan lääkkeen, maksettavaa jää noin 500 euroa ja lääkekatto ei täyty. Koska lääkkeitä saa vain kuukaudeksi kerrallaan, on asiakkaan haettava kuukauden päästä lääkitystä uudelleen ja edessä on taas sama lasku.

Tällaiset summat lyhyen ajan sisällä voivat olla merkittäviä.

– Pienituloisille tällaiset summat lyhyen ajan sisällä voivat olla merkittäviä. Osa on kohtuuttomassa tilanteessa, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler sanoo.

Esimerkiksi Reumaliitto on vaatinut korvausjärjestelmän kohtuullistamista.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kertoo, että myös he ovat saaneet aiheesta viestejä.

– Olemme kuulleet tilanteista, joissa jopa ensimmäinen lääke-erä on jäänyt hankkimatta, kun korvauskatto ei ole täyttynyt. Uudistuksen tarkoitus ei varmaankaan ollut tämä, Halila pohtii.

Kelalla on hyviä uutisia.

Kelan etuuspäälliköllä Jaana Kruutilla on hyviä uutisia.

– Menettely näiden tilanteiden helpottamiseksi on työstettävänä Kelassa, Kruuti kertoo.

Kruuti muistuttaa, että erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien ryhmä on suhteellisen pieni verrattuna kaikkiin korvauksia saaneisiin, mutta kulut ovat suuret. Kela maksoi viime vuonna lääkekorvauksia yli 1,4 miljardia euroa, josta kalliit lääkkeet olivat neljännes.

– Suurista kustannuksista johtuen lääkehävikin vähentäminen kalliiden lääkkeiden kohdalla edesauttaa hallituksen säästötavoitteen toteutumista.

Lääkesäästöt toteutettiin vaikuttamalla lääkkeiden hankintarutiineihin, minkä vuoksi ei tarvinnut korottaa asiakkaiden omavastuita, Kruuti sanoo.

Hallituksen säästötavoite tälle vuodelle lääkekorvauksista on 134 miljoonaa euroa. Apteekkariliiton mukaan apteekkien alkuvuoden liikevaihdon laskun perusteella näyttäisi, että lääkekorvauskustannusten säästötavoite saavutetaan.

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta