Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kenestä keskustan puheenjohtaja? – Demokraatti kartoitti kärkinimien kannat kisaan lähtöön, yksi ilmoittaa suoraan, että on pyrittävä hallitukseen 

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen (vasemmalla), Hannakaisa Heikkinen, puheenjohtaja Juha Sipilä, Juha Rehula ja Katri Kulmuni (oikealla) reagoivat ennakkoäänten tulokseen puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä 14. huhtikuuta.

Ministeri Annika Saarikon kieltäydyttyä keskustan puheenjohtajaehdokkuudesta jäljellä on useita nimiä, joilla pohdinta on vielä kesken.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Demokraatti on jo aiemmin kysellyt ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkosen ja varapuheenjohtaja Katri Kulmunin kantoja. He eivät ole toistaiseksi paljastaneet, miten aikovat toimia. Varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen on sanonut aiemmin julkisuuteen tuskin on ehdolla.

Lue lisää: Kaikkonen Saarikon ilmoituksesta: ”Hivenen lisää paineita”

Mukana spekulaatioissa ovat olleet myös ainakin Antti Kurvisen, Markus Lohen, Anu Vehviläisen, Eeva Kallin ja Mika Lintilän nimet.

Kansanedustaja Antti Kurvinen sanoo, ettei tiedä vielä aikooko pyrkiä puheenjohtajaksi.

– Jonkin verran on pyyntöjä tullut ja olen luvannut vakavasti harkita. Teen nyt pohdintaa sitten lähiaikoina. Varmasti vielä kestänee, ennen kuin tämä tilanne tästä selkiytyy, Kurvinen sanoo.

Kurvisella on myös selvä kanta siihen, kannattaako keskustan pyrkiä hallitukseen.

– Minä olen sellaisen periaatteen mies, että puolueen kannattaa aina pyrkiä hallitukseen, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Sanotaan, että hallituksesta vaikutetaan. Eikös se ollut se Kalevi Sorsan sanonta, että kissanpoikien pesemistä on oppositiossa oleminen? Sitähän se on. Jos kansanliike saa itsenäisyyden ajan pahimman vaalitappion niskaansa, tietysti siinä pitää sitten olla todella korkea sen hinnan, Kurvinen sanoo.

Kurvisen mielestä eduskuntaryhmässä on paljon hallitukseen haluavia.

– Kyllä meitä on paljon ja myös kenttäväen keskuudessa. Kentältä ja omilta tukijoilta ja äänestäjiltä myös on tullut palautetta, että älkää lyökö hallitusovea kiinni, Kurvinen sanoo.

“En ole ehdolla.”

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti pian vaalien jälkeen, että jättää puheenjohtajuuden. Puoluehallitus on päättänyt pitää ylimääräisen puoluekokouksen 7.9. Siellä keskusta saa uuden luotsin.

– Katsotaan nyt, ketä kisaan tulee, sanoo keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi. 

Kiinnostaako?

– En vielä oikein kommentoi. Pitää katsoa, mihin tilanne kehittyy, Lohi vastaa.

– Mistä tuota ikinä tietää, sanoo puolestaan elinkeinoministeri Mika Lintilä kysymykseen puheenjohtajuuden tavoittelemisesta.

Onko harkinta menossa?

– Katsotaan. Toivottavasti tulee hyvä kisa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen on lukinnut kantansa.

– En ole ehdolla. Olen kaksi kertaa aiemmin sen jo harkinnut, vuonna 2010 kun Matti Vanhanen jätti keskustan puheenjohtajuuden ja myös Mari Kiviniemen jätettyä puheenjohtajuuden. Tilanne ei ole muuttunut, ei ole riittävällä tavalla intohimoa siihen tehtävään, Vehviläinen sanoo.

Vehviläinen kuvaa keskustan 18 paikan menetystä ja vaalitappiota ”valtavan suureksi”.

– Kyllä minä jotenkin ajattelen niin kuin meiltä keskustasta on laajemminkin viestitetty, että meidän paikka olisi oppositiossa. Mutta Antti Rinteellä (sd.) on totta kai puheoikeus vaalituloksen perusteella. Seurataan tilannetta. Minun oma henkilökohtainen ajatus kyllä menee, että keskustalle olisi kyllä tässä kohtaa aika luontevaa ja parempi, että mentäisiin oppositioon, Vehviläinen sanoo.

“Iso mahdollisuus.”

Keskustapiireissä puheenjohtajakandidaatiksi on nostettu myös ensimmäisen kauden kansanedustajaa Eeva Kallia.

– On tullut joitakin yhteydenottoja ja totta kai ne lämmittävät. Olen luvannut, että harkitsen asian läpi, mutta kyllä minä pidän erittäin epätodennäköisenä, että päätyisin siihen (lähtemään kisaan), Kalli sanoo.

– Lähden siitä, että pidän ensinnäkin tärkeänä, että saamme kunnollisen puheenjohtajakisan. Saadaan hyviä ehdokkaita. Se olisi kaikella tavalla tärkeätä ja meille myös iso mahdollisuus. Totta kai pohdin omalta osaltanikin läpi, mutta kyllä minä olen päätymässä siihen, että keskityn nyt kansanedustajan tehtävään.

“En tunnistanut todellisuutta siitä.”

Helsingin Sanomat toi eilen julkisuuteen teorian, jonka mukaan puheenjohtajakisan ennakkosuosikki Annika Saarikko olisi pelattu kisasta ulos järjestämällä ylimääräinen puoluekokous juuri, kun Saarikolle on luvassa perheenlisäystä.

– En tunnistanut todellisuutta siitä, Kalli sanoo.

– Minä ymmärrän, että politiikassa mielellään haetaan kaikkia salaliittoteorioita, mutta minä en kyllä tässä kohtaa siihen usko, että siitä olisi kysymys. Kieltämättä minäkin ajattelen sillä tavalla, että jos Annika Saarikko olisi ollut käytettävissä, olisi ollut hienoa, mutta minä kunnioitan ja arvostan hänen ratkaisuaan, Anu Vehviläinen sanoo.

– Höpö höpö, kuittaa Lintilä.

Lue lisää: Annika Saarikko kommentoi nyt ympärillään vellovaa keskustelua: ”Jos ’pojat’ jossain pelaavat pelejä niin siitä vaan”

“Eduskuntaryhmällä ei ollut tähän asiaan osuutta.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, ettei usko, että sellainen olisi voinut olla mitenkään puoluejohdon tavoitteena.

– Oman arvioni ja käsitykseni mukaan kyllä hän (Saarikko) olisi halutessaan raskaudesta huolimatta voinut lähteä puheenjohtajavaaliin, mutta hän teki näin ja sitä on syytä kunnioittaa. Itse olisin kyllä pitänyt häntä hyvänä puheenjohtajaehdokkaana, mutta näillä on nyt mentävä.

Ylimääräisen puoluekokouksen ajoitus oli Kaikkosen mukaan puoluejohdon ja puoluehallituksen päätös.

  Johtamallani eduskuntaryhmällä ei ollut tähän asiaan osuutta.

Kaikkosen mukaan vaalitappio oli sen verran raskas, että hallitusinto on aika vähäistä keskustassa tällä hetkellä. 

– Viime kädessä tietysti puolue on vastuunkantopuolue. Emme ole hallitusovea täysin sulkeneet ja lukkoon laittaneet. Niin kuin sanoin, se on muutaman sentin raollaan, mutta mitään huonoa hallitusohjelmaa emme todellakaan lähde kyllä toteuttamaan. Minusta näyttää todennäköiseltä, että keskusta on tulevalla vaalikaudella oppositiossa.

Keskustanimistä esillä puheenjohtajakisaan ovat olleet myös ainakin kunnanjohtaja Tytti Määttä ja Sipilän hallituksen ministeri Kimmo Tiilikainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE