Politiikka

Kenraalin käskyllä 25 000 kertausharjoituksiin? – Mika Kari Ylellä: ”Suhtaudun isolla kysymysmerkillä ja varauksella”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari on ollut paljon esillä viime viikkoina keskustelussa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja sotaharjoittelusta.

Kari on kritisoinut muun muassa sitä, että puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) johtama puolustusministeriö epäonnistui USA:n kanssa tehtävän lentosotaharjoituksen tiedottamisessa. Hän on myös arvostellut puolustusministeriötä ryhtymisestä tekemään omaa ulkopolitiikkaa.

Kari oli tänään vieraana Ylen vieraana ”Politiikan avokonttorissa”. Hän sanoi toivovansa, että ministerin ja valiokunnan yhteys olisi vahva. Kari arvelee, että Niinistön saama arvostelu aiheesta herätti ministerissä puolustusreaktion.

– Varmaan näistä virheistä otetaan oppia myös ministeriön puolella.

Karin mukaan ”villakoiran ydin” on siinä, että tällä kertaa kuvio ei mennyt parhaiden käytäntöjen mukaan.

– Tähän liittyy se, että tiedon saaminen utvasta (ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta)eduskunnan valiokuntiin kesti kaksi ja puoli kuukautta. Tätä kahta ja puolta kuukautta voi pitää semmoisena ”Canossan matkana”. Matka presidentin linnasta eduskuntaan pitäisi olla lyhyempi.

Ministeri Niinistö ei ole osallistunut kyselytunneille eduskunnassa, kun asiaa on käsitelty. Karin mukaan ministerin paikallaolo olisi ollut toivottavaa, mutta hän sanoo ymmärtävänsä ministerin kiireitä ja menoja.

– Mutta näin keskeisten asioiden ollessa akuutteja – ne kiinnostavat kansanedustajia ja suurta yleisöä – varmasti olisi ollut hyvä, että ministeri olisi ollut paikalla.

Harjoittelu-asia on edelleen valiokunnassa niin sanottuna puolustusvaliokunnan omana asiana.

– Kaikkiaan puhutaan 190 erilaisesta harjoituksesta ja näihin valiokunta paneutuu syvälle.

Keskiviikkona presidentti Sauli Niinistö kutsui puoluejohtajat koolle keskustelemaan asiasta. Niinistö korosti amerikkalaisten tulon Suomeen olevan vain tekninen harjoitus, jolla ei ole ulko- ja turvallisuuspoliittista ulottuvuutta.

Kari on hieman eri mieltä presidentin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa siitä, etteikö amerikkalaisten harjoittelulla olisi ulkopoliittistakin merkitystä.

– Olen kaivannut pääministeriltä hieman parempaa paneutumista ulkopolitiikan asioihin.

Tänään perjantaina päättyy lausuntokierros siitä, voiko Puolustusvoimien komentaja omalla käskyllään kutsua 25 000 reserviläistä kertausharjoituksiin.

– Se on aikamoinen porukka. Suhtaudun siihen isolla kysymysmerkillä ja varauksella, koska tämän mittakaavan kertausharjoituksen pystyyn nostaminen kenraalin pöydältä on jatkumoa nyt käsitellylle asialle siltä osin, että poliittinen päätös pitää siinäkin tehdä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat