”Kerro osoittees niin tullaan näyttään veltoimpien aktiivisuus” – ”Professorin” provosoiva blogiteksti poiki tappouhkauksia ja väkivaltafantasioita

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Mielenosoittajat vastustivat työttömien aktiivimallia perjantaina Senaatintorilla.

Työelämäprofessori (professor of practise), valtiotieteen tohtori Pekka Mattila Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta kertoo blogissaan palautteesta, jota hän on saanut perjantaina julkaistun #äänityöttömälle-mielenilmausta käisttelevän kirjoituksen jälkeen.

Palautteiden joukossa on jopa tappouhkauksia sekä viittauksia luokkasotaan. Mattila tiivistää omien kokemuksiensa perusteella suomalaisen kritiikin skaalan kulkevan moralisoinnista murhaan.

”Mattila pitäisi työntää turkin hihaan ja nussia uusiksi, 1% todennäköisyydellä, kasvualustasta huolimatta hänestä voisi tulla täysipäinen ihminen”, Mattila siteeraa erästä saamaansa palautetta.

”Tietyn lukijakunnan reaktio tuntui yllättävältä. Ja hyvin pelottavalta”, hän kirjoittaa.

Sain tekstistäni huiman määrän kritiikkiä.

Käsitellessään mielenilmausta viime perjantaina Mattila luonnehti esimerkiksi ilmauksen olevan osoitus ”SAK-keskusjärjestön itsetuhoisuudesta ja sen vaikeasta moniavioisesta suhteesta SDP:hen ja vasemmistoliittoon”.

”Mainituille vasemmistopuolueille täysin poliittisesti laskelmoitu työnseisaus taitaa kompensoida ala-arvoista suoritusta taannoisissa presidentinvaaleissa. Järjestön omaa libidoa pitää kai nyt testata uudelleen viattomien kansalaisten – lasten, sairaiden ja vanhusten – kustannuksella”, Mattila kirjoitti perjantaina.

Mattilan kirjoitti perjantaina lisäksi, että hänen mielestään mielenilmauksessa vastustettu työttömien niin sanottu aktiivimalli on vain marginaalinen heikennys työttömyysturvaan.

Maanantaina Mattila puolestaan kertoo kirjoittaneensa perjantaina ”provosoivan tekstin samalle päivälle järjestetystä poliittisesta lakosta, jolla vastustettiin jo päätettyä aktiivimallia”.

”Sain tekstistäni huiman määrän kritiikkiä. Ymmärrän hyvin, että moni saattoi lukea sen niin, että leimasin jokaisen työttömän veltoksi. Tämä ei ollut tarkoitus”, hän kirjoittaa.

”Kritiikkini koski kuitenkin niitä, jotka kokivat aktiivimallin vaatimukset ihan liian koviksi. Täyden työttömyyskorvauksen säilyttäminen kun vaatii keskimäärin vain noin 20 minuutin työmarkkinaponnistuksen per päivä. En pidä tätä kovana, ja sitkeyden puute on minusta edelleen velttoutta, olipa kyseessä sitten työllinen tai työtön”, Mattila kuitenkin perustelee perjantaista tekstiään.

Lukijakunnan reaktio tuntui yllättävältä. Ja hyvin pelottavalta.

Hän jakaa saamansa kritiikin neljään alalajiin, jotka ovat ”heikko-osaisen arki”, ”moraalinen ylemmyys”, ”tappouhkaus tai muu väkivallan uhka” sekä ”vallankumous”.

Mattila tuo esiin, että kritiikin seassa on myös suoria tappouhkauksia.

”Mitä v****a, kerro osoittees niin tullaan näyttään veltoimpien aktiivisuus?”, eräs palaute kuului.

”Koska Suomessa ollaan, ei vaadi kuin melko abstraktin ja metaforisen tekstin, jotta kansanluonteemme parhaat puolet ottavat vallan ja niin sanotut syvät rivit saavat äänen”, Mattila luonnehtii saamaansa palautetta.

”Verenhimoisia kommentoijia asteen hienostuneemmat keskustelijat osaavat esittää asiat niin, että jos keskiluokkainen ja hyvätuloinen ihminen uskaltaa avata suunsa tai ärtyä siitä, miten väljästi etuuksiin suhtaudutaan, edessä on luokkasota. Tämähän toki sopii temaattisesti kansalaissodan 100-vuotisjuhlaan”, hän vielä kirjoittaa.

Mattila toteaa palautteen tuntuneen yllättävältä ja jopa pelottavalta.

”Kun kaiken pohjalla on – toki kärjekäs – teksti, joka ei puuttunut kenenkään henkilöön vaan keskittyi pohtimaan epäennakoivasti käyttäytyvän työvoiman asemaa globaalissa taloudessa ja kommentoimaan sitä, miten suuri leikkaus aktiivimalli asioitaan hoitavalle työttömälle lopulta on, tietyn lukijakunnan reaktio tuntui yllättävältä”, hän päättää tekstinsä.

 

Syytösryöpyn saanut Lauri Törhönen avautui Ylellä: ”Itse olen machoillut vähemmän”

Kuva: Lehtikuva

Seksuaalisesta häirinnästä syytöksiä saanut ohjaaja Lauri Törhönen myöntää, että hän on varmaan häirinnyt ihmisiä. Törhönen kommentoi sunnuntaina Yle TV1:n Arto Nyberg -ohjelmassa kohua, jonka keskiöön hän joutui tammikuun lopulla parinkymmenen naisen tultua asiassa julkisuuteen.

Törhösen mukaan väitteet väkisin annetuista kielisuudelmista tai seksiehdotuksista ovat kuitenkin perättömiä. Hän ei kiistä, että ihmiset muistavat subjektiivisesti niin tapahtuneen, mutta tekijänä on Törhösen mukaan ollut joku muu kuin hän.

Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006 ollut Törhönen korostaa, että asiassa kyse on harmaan sävyistä mustan ja valkoisen välillä.

– Jos vastaan kysymykseen häirinnästä kyllä, se ei ole koko totuus. Jos vastaan ei, sekään ei ole oikea termi. Olen varmaan temperamenttini vuoksi käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti. Siitä on voinut häiriintyä.

Törhönen katsoo, että syytöskohun vuoksi hänen maineensa on mennyt lopullisesti.

Konkariohjaajan mukaan miljoonat miehet ovat joutuneet me too -kampanjan jälkeen miettimään, mitä on tullut tehtyä.

– Aika on muuttunut kuin katkaisijasta vääntämällä.

Törhönen painottaa, että elokuvakoulu ja teatterikoulu eivät ole pappisseminaareja. Machokulttuuri on ollut hänen mukaansa pesiytyneenä näille aloille.

– Itse olen machoillut vähemmän. Mutta olen varmaan tehnyt virheitä tämän nykyisen koodin mukaan.

Törhönen kertoo toivovansa, että hänen anteeksipyyntönsä otetaan vastaan.

STT–PERTTI MATTILA

Nyt lyödään Mikko Kärnälle luuta kurkkuun: ”Ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta. Videolla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin häkkikanaloissa.

Kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta – kanaloista, sikaloista ja navetasta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on Twitterissä pohtinut videomateriaalin aitoutta.

”Miten mediat ovat varmistuneet, että materiaali todella on kuvattu Suomessa vuosien 16-18 aikana? Kuvissa näyttäisi olevan häkkikanala. Ne on kielletty 2012.”

Oikeutta eläimille järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm vastaa järjestön tiedotteessa.

”EU-direktiivi on kieltänyt varustelemattomien häkkikanaloiden käytön alkaen vuodesta 2012. Salaa kuvatuissa materiaaleissa näytetään varusteltuja häkkikanaloita. Myös näiden varusteltujen häkkikanaloiden käyttö tulisi kieltää Suomessa.”

Videoiden sisältö osoittaa järjestön mukaan, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydestä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.

”On huolestuttavaa, että istuva kansanedustaja tekee virheellisiä väitteitä. Huolestuttavaa on myös se, että kansanedustaja Kärnä ei tunnista laillisia häkkikanaloita, jotka ovat lain sallimia. Tämä kertoo siitä, että Kärnä ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”, Nyholm sanoo.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta