Kertomukset Finavia-vyyhdistä poikkeavat huomattavasti toisistaan – Tarkastusvaliokunta selvittelee jupakkaa marraskuun loppuun asti

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari
Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) ja jäsen Maarit Feldt-Ranta (sd.) saivat tietoa Finavian ja ministeri Anne Bernerin (kesk.) sotkuista.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta ei tehnyt keskiviikkona johtopäätöksiä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) toiminnasta Finavia-jupakassa, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.). Berner oli valiokunnan kuultavana.

– Viime syksy käytiin ihan huolella ja yksityiskohtaisesti lävitse, miten ajattelu on kulkenut ministeriössä, Heinäluoma kertoi.

Valiokunta arvioi valtion lentoasemayhtiö Finavian omistajaohjausta. Käytännössä pyritään selvittämään, ohjasiko Berner ja hänen ministeriönsä Finavian hallitusta asiattomasti niin sanotussa johdannaissotkussa. Selvitysten on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä.

Vuosina 2009–2011 yhtiölle syntyi 34 miljoonan euron johdannaistappiot. Viime syksynä yhtiön hallituksen silloinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi tehtävästä vastalauseena sille, että liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) oli ohjannut hänen mukaansa Finavian hallitusta asiattomasti.

Tyngäksi kutistunut Finavian hallitus ei nostanut kanteita johdannaistappioista yhtiön entistä johtoa vastaan, vaikka kanneoikeus vuoden 2010 osalta oli vanhenemassa.

Berner: Olemme toimineet johdonmukaisesti

Berner katsoo edelleen, että ministeriö toimi oikein Finavia-vyyhdessä.

– Olemme toimineet johdonmukaisesti prosessissa ja katsoneet koko ajan, että valtion edusta pidetään huolta.

Heinäluoman mukaan valiokunta on saanut jossain määrin uutta tietoa kuultuaan Berneriä ministeriön toimista ja aiemmin viikolla Valtiontalouden tarkastusvirastoa (VTV). Virasto on moittinut LVM:ää asiattomasta toiminnasta kanteista luopumisessa.
Viraston ja Bernerin näkemykset asioiden kulusta poikkeavat huomattavasti toisistaan. Bernerin mielestä syy tähän on, että hän ja VTV tarkastelevat eri ajanjaksoja.
Tarkastusvaliokunta aikoo käydä läpi, miksi käsitykset eroavat toisistaan. Heinäluoman mukaan joitakin henkilöitä kuullaan asiasta vielä uudelleen.

Sailas: Haluamme työrauhan

Suurin osa johdannaistappioista syntyi vuoden 2011 aikana. Tuon vuoden osalta kanteet on yhä mahdollista nostaa.
Finavian nykyinen hallitus on keskustellut asiasta, ja kanteiden nostamisesta päätetään tämän vuoden aikana, sanoo yhtiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

Keskustelujen sävyä Sailas ei kuvaile.

– Päätös tulee aikanaan ja varmasti myös kerrotaan hyvässä järjestyksessä. En ryhdy ennakoimaan siitä yhtään mitään.
Keskusteluja on Sailaksen mukaan käyty vain hallituksen sisällä, eikä LVM:n, tarkastusvaliokunnan tai VTV:n kanssa ole asiasta puhuttu.
Seuraavan hallituksen kokouksen ajankohtaa Sailas ei halunnut STT:lle kertoa.

– Tähän kohdistuu niin paljon mielenkiintoa, ja me haluamme työrauhan. En ole ihan varma, meneekö se yhdessä kokouksessa.

Salla Kiuttu, Niko Vartiainen

 

Orpo KL:ssä: Nykyisillä keinoilla ei päästä hallituksen asettamaan 72 prosentin työllisyysasteeseen

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Kokomuksen puhenjohtajan valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan lisäleikkauksista voidaan luopua, jos kevään budjettiriihessä pystytään tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia.

Lisäleikkauksista voidaan luopua, jos kevään budjettiriihessä pystytään tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) Kauppalehdessä.

Tähän asti Orpo on puhunut 1–2 miljardin euron lisäleikkaustarpeesta.

Hallitus valmistelee huhtikuun budjettiriihessä muun muassa lisätoimia paikallisen sopimisen vauhdittamiseksi.

– Jos pystymme kevään budjettiriihessä tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia ja ne tuovat kestävää kasvua, meidän ei tarvitse leikata, vaikka emme olisi työllisyystavoitteessa, sanoo Orpo Kauppalehdessä.

Orpon mukaan nykyisillä keinoilla ei päästä hallituksen asettamaan 72 prosentin työllisyysasteeseen.

Veronmaksajat: Keskituloinen perhe maksaa yli neljä tonnia enemmän veroja Jämijärvellä kuin Kauniaisissa

Kuva: Roope Permanto

Suomen kunnista kirein verotus on Jämijärvellä Satakunnassa, käy ilmi Veronmaksajien selvityksestä. Jämijärven kunnallisveroprosentti on 22,5 ja kirkollisvero 1,85 prosenttia.

Kevyin verotus Manner-Suomen kunnista on perinteisesti Kauniaisissa. Siellä on 17 prosentin kunnallisvero ja prosentin kirkollisvero.

Selvityksen mukaan keskituloinen palkansaajaperhe maksaisi Jämijärvellä vuodessa runsaat 4 500 euroa enemmän kuin Kauniaisissa.

Maakuntakeskuksista kovimmin verottavat Kokkola, Seinäjoki ja Kajaani. Selvästi kevyin verotus maakuntakeskuksista on Helsingissä.

– Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus Helsingissä kiristyisi, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään, selvityksen laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen muistuttaa Veronmaksajien tiedotteessa.

Keskustelua aiheesta

Nyt tuli ministeriarvio: ”Venäjä ei parhaillaan uhkaa Suomea sotilaallisesti”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Venäjä ei uhkaa Suomea sotilaallisesti ”parhaillaan”.

”Etenkin Krimin valtauksen jälkeen Venäjä on alkanut pelottaa monia suomalaisia, ja pelolla myydään iltapäivälehtiä. Suomalainen voi kuitenkin nukkua yönsä hyvin.”

Niinistö kirjoittaa asiasta blogissaan Iltalehdessä.

”Uhka kun on perinteisen määrittelyn mukaan yhtä suuri kuin kyky kertaa tahto. Kykyä Venäjällä kiistatta on, mutta tahtoa uhata Suomea en ole Venäjän poliittisessa nykyjohdossa havainnut.”

Niinistön mielestä Suomen puolustus on kohtuullisessa kunnossa.

”Pohjois-Itämerellä lisääntynyt sotilaallinen aktiviteetti kuitenkin antaa syytä huoleen, sillä sen myötä riskit onnettomuuksille ja tahattomille eskalaatioille ovat kasvaneet. Tähän liittyvät myös niin sanotut pimeät eli ilman transponderia ja lentosuunnitelmia suoritetut lennot, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa myös siviililentoliikenteelle.”

Niinistö sanoo, että Suomen puolustus pohjoisessakin nojaa siihen, että koko maamme uskottavasta puolustuksesta huolehditaan.

”Tähän pyritään muun muassa valmisteilla olevilla strategisilla hankkeilla, joilla 2020-luvulla korvataan meri- ja ilmavoimien vanhenevaa kalustoa. Myös maavoimien suorituskykyä kehitetään määrätietoisesti.”

Sipilä löysi Mayn puheesta hyvää muttei juurikaan mitään yllättävää

Britannian pääministerin Theresa Mayn puhe ei sisältänyt suuria yllätyksiä, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) blogissaan.

Sipilän mukaan Suomen kannalta keskeistä puheessa oli, että May ilmaisi Britannian valmiuden edistää ja ylläpitää maansa ja EU:n välisiä kauppasuhteita.

Sipilä korostaa, että maa on Suomelle tärkeä kauppakumppani, ja tiiviiden kauppasuhteiden säilyminen on todella tärkeää.

Sipilä muistuttaa Eurooppa-neuvoston hyväksyneen kesällä, että yksittäisen jäsenmaan on kyettävä sitoutumaan jokaiseen unionin neljään vapauteen, joita ovat ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus.

– Britannia ei ollut halukas hyväksymään tätä kokonaisuutta. Se valitsi toisen tien. Tämä tie johdattaa maan EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle.

Sipilä pitää myönteisenä myös sitä, että May korosti Britannian pysyvän tiiviisti mukana EU:n rintamassa turvallisuuspoliittisessa yhteistyössä ja terrorismin torjunnassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Orpolta reaktio Mayn Brexit-puheeseen: ”Yhdistyneenä pysymme pystyssä, hajaantuneena kaadumme”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on ottanut Twitterissä kantaa Britannian pääministerin Theresa Mayn brexit-puheeseen.

Orpo twiittaa, että Britannia on nyt esitellyt brexit-suunnitelmansa, ja muiden EU-jäsenmaiden on seuraavaksi löydettävä yhteinen brexit-kanta.

– Yhdistyneenä pysymme pystyssä, hajaantuneena kaadumme, Orpo kirjoittaa Twitterissä.

May otti puheessaan kovan linjan maansa EU-eroon ja sanoi, että Britannia vetäytyy täysin EU:n sisämarkkinoilta brexitin jälkeen.

Keskustelua aiheesta