Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kertomukset Finavia-vyyhdistä poikkeavat huomattavasti toisistaan – Tarkastusvaliokunta selvittelee jupakkaa marraskuun loppuun asti

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) ja jäsen Maarit Feldt-Ranta (sd.) saivat tietoa Finavian ja ministeri Anne Bernerin (kesk.) sotkuista.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta ei tehnyt keskiviikkona johtopäätöksiä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) toiminnasta Finavia-jupakassa, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.). Berner oli valiokunnan kuultavana.

– Viime syksy käytiin ihan huolella ja yksityiskohtaisesti lävitse, miten ajattelu on kulkenut ministeriössä, Heinäluoma kertoi.

Valiokunta arvioi valtion lentoasemayhtiö Finavian omistajaohjausta. Käytännössä pyritään selvittämään, ohjasiko Berner ja hänen ministeriönsä Finavian hallitusta asiattomasti niin sanotussa johdannaissotkussa. Selvitysten on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä.

Vuosina 2009–2011 yhtiölle syntyi 34 miljoonan euron johdannaistappiot. Viime syksynä yhtiön hallituksen silloinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi tehtävästä vastalauseena sille, että liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) oli ohjannut hänen mukaansa Finavian hallitusta asiattomasti.

Tyngäksi kutistunut Finavian hallitus ei nostanut kanteita johdannaistappioista yhtiön entistä johtoa vastaan, vaikka kanneoikeus vuoden 2010 osalta oli vanhenemassa.

Berner: Olemme toimineet johdonmukaisesti

Berner katsoo edelleen, että ministeriö toimi oikein Finavia-vyyhdessä.

Lisää aiheesta

– Olemme toimineet johdonmukaisesti prosessissa ja katsoneet koko ajan, että valtion edusta pidetään huolta.

Heinäluoman mukaan valiokunta on saanut jossain määrin uutta tietoa kuultuaan Berneriä ministeriön toimista ja aiemmin viikolla Valtiontalouden tarkastusvirastoa (VTV). Virasto on moittinut LVM:ää asiattomasta toiminnasta kanteista luopumisessa.
Viraston ja Bernerin näkemykset asioiden kulusta poikkeavat huomattavasti toisistaan. Bernerin mielestä syy tähän on, että hän ja VTV tarkastelevat eri ajanjaksoja.
Tarkastusvaliokunta aikoo käydä läpi, miksi käsitykset eroavat toisistaan. Heinäluoman mukaan joitakin henkilöitä kuullaan asiasta vielä uudelleen.

Sailas: Haluamme työrauhan

Suurin osa johdannaistappioista syntyi vuoden 2011 aikana. Tuon vuoden osalta kanteet on yhä mahdollista nostaa.
Finavian nykyinen hallitus on keskustellut asiasta, ja kanteiden nostamisesta päätetään tämän vuoden aikana, sanoo yhtiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

Keskustelujen sävyä Sailas ei kuvaile.

– Päätös tulee aikanaan ja varmasti myös kerrotaan hyvässä järjestyksessä. En ryhdy ennakoimaan siitä yhtään mitään.
Keskusteluja on Sailaksen mukaan käyty vain hallituksen sisällä, eikä LVM:n, tarkastusvaliokunnan tai VTV:n kanssa ole asiasta puhuttu.
Seuraavan hallituksen kokouksen ajankohtaa Sailas ei halunnut STT:lle kertoa.

– Tähän kohdistuu niin paljon mielenkiintoa, ja me haluamme työrauhan. En ole ihan varma, meneekö se yhdessä kokouksessa.

Salla Kiuttu, Niko Vartiainen

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE