Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kertoo valtaapitävien heikkoudesta, jos vastustajat pannaan vankilaan” – EN:n Suomen valtuuskunta vaatii Navalnyin myrkyttämisen tutkimista

LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Suomen valtuuskunnan johto tuomitsi puheissaan oppositioaktivistin vaientamisen, kun Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä Venäjällä puolitoista vuotta sitten.

Demokraatti

Demokraatti

– Demokratiaan kuuluu moniäänisyys ja vastakkaisten mielipiteiden kuunteleminen. Jos poliittiset vastustajat pannaan vankilaan, se kertoo valtaapitävien heikkoudesta, ei suinkaan vahvuudesta, Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) korosti puheessaan.

Valtuuskunnan varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) näki Navalnyin myrkyttämisen toimivan myös pelotteena kaikille muille, jotka voisivat nousta Venäjän vallanpitäjiä vastaan.

– Yhden tunnetun toisinajattelijan vaientaminen hiljentää muutkin kriittiset äänet, kun ihmiset joutuvat punnitsemaan, ottavatko riskin tulla myrkytetyiksi tai joutua vankilaan. Ajatuksen-, mielipiteen- ja sanavapaus ovat tästä kaukana, Virolainen tuomitsi.

Navalnyi sairastui myrkytyksen seurauksena Venäjän sisäisellä lennolla elokuussa vuonna 2020. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyin verinäytteistä löytynyt aine oli uusi, ennestään tuntematon variantti venäläisestä hermomyrkystä Novitšokista.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on jo aiemmin vaatinut, että Navalnyin myrkytystapaus tutkitaan kansainvälisesti ja riippumattomasti. Kiljunen ja Virolainen yhtyivät puheenvuoroissaan näihin vaatimuksiin.

“Memorial on tehnyt arvokasta työtä.”

Kiljunen nosti puheenvuorossaan esiin myös Venäjän pyrkimykset soraäänien vaientamiseen laajemminkin. Hän otti esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Memorialin lakkauttamisen. Memorial on selvittänyt muun muassa Stalinin vainojen uhrien kohtaloita.

– Jos historiassa on käsittelemättömiä asioita, ne ovat yhteiskunnalle ratkaisemattomia ongelmia. Memorial on tehnyt arvokasta työtä, jolla se on yrittänyt täyttää historian valkoisia sivuja. Sen lakkauttaminen kertoo, että Venäjällä on menneisyydessä asioita, joita pelätään katsoa avoimesti ja siksi ne jäävät osaksi myös tämän päivän poliittista todellisuutta.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista.

Istuntoa 24.-28.1. voi seurata suorana verkkolähetyksenä ja kaikki raportit lukea osoitteessa http://www.assembly.coe.int/

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE