Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kesäduunari, ole tarkkana – “Joissain tapauksissa työnantaja saattaa käyttää nuoria hyväksi”

Kesäduunarineuvoja Sari-Anne Salminen vastaa kesätöitä koskeviin kysymyksiin arkisin kello 9–15.

SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen Kesäduunari-info neuvoo jälleen nuorten kesätyösuhteisiin liittyvissä asioissa. Maksuton palvelu avautui tiistaina 2. toukokuuta.

Kesäduunari-info on suunnattu nuorille, heidän vanhemmilleen ja työnantajille. Yhteyttä voi ottaa jo ennen työsuhteen alkua. Kysyä voi esimerkiksi palkoista, työvuoroista tai työsopimuksen laatimiseen liittyvistä seikoista.

Palkansaajakeskusjärjestöjen maksuton neuvontapalvelu auttaa kesätyöntekijöitä jo 13. kerran. Palvelu on auki elokuun loppuun asti.

Kesäduunarineuvoja Sari-Anne Salminen kertoo vastaanottaneensa toistakymmentä kysymystä kuluvan viikon aikana. Puheluita on tullut lähinnä nuorten vanhemmilta, nuoret itse tuntuvat suosivan netissä kirjallisena lähetettäviä kysymyksiä.

– Yhteydenottoja on tullut erityisesti liittyen palkkaan ja siihen, onko se esimerkiksi työehtosopimusten mukainen, Salminen sanoo.

– Muutama henkilö on jopa kysynyt, onko meillä kesätöitä tarjolla. Olemme joutuneet valitettavasti vastaamaan heille kieltävästi, hän jatkaa.

Ihan ensimmäiseksi työsopimusta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että sen saa kirjallisena.

Lisää aiheesta

Salminen arvioi edellisten vuosien raporttien perusteella, että työehtoja varmistelevat kysymykset muuttuvat kesän mittaan oikeiksi ongelmiksi, joita sitten pyritään selvittämään. Ongelmia voi pyrkiä välttämään perehtymällä asioihin hyvissä ajoin.

– Ihan ensimmäiseksi työsopimusta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että sen saa kirjallisena.

Salminen neuvoo kesätyöntekijää varmistamaan, että sopimuksen teksti on ymmärretty oikein.

– Työsopimuksen voi vaikka ennen allekirjoittamista viedä kotiin ja kysyä vanhemmilta neuvoa. Sopimusta tehdessä etenkin sen ehtoihin ja palkkaan kannattaa paneutua kunnolla.

Salminen ei ole ehtinyt törmätä tapauksiin, joissa nuoren kesätyöntekijän asemaa olisi käytetty hyväksi. Hän kuitenkin kertoo, että edellisinä vuosina työehtoja on mahdollisesti lyöty laimin tahallisesti.

– Nuoret eivät välttämättä tunne omia työoikeuksiaan ja joissain tapauksissa työnantaja saattaa yrittää käyttää tätä hyväksi. Tapauksissa voi olla osin kyse myös työnantajan omasta tietämättömyydestä, Salminen pohtii.

Viime vuosina neuvontaan on soittanut hyvin eri-ikäisiä ihmisiä. Salminen kehottaakin kaikkia ottamaan rohkeasti yhteyttä. Kesäduunari-infoon voi hänen mukaansa soittaa huoletta vaikka vain varmistaakseen jonkin asian.

Salminen kannustaa aloittelevia kesäduunareita perehtymään työtehtäviin kunnolla heti toimen alussa. Vaikka perehdyttäminen kuuluu työnantajan velvollisuuksiin, ei pidä pelätä kysyä, jos jokin asia askarruttaa.

– Työporukkaan kannattaa myös mennä rohkeasti mukaan. Näin omaa työviihtyvyyttä voi helposti parantaa, Salminen patistaa.

Neuvoja voi kysellä numerosta 0800 179 279 sekä Kesäduunari-infon nettisivuilta. Kesäduunari-info on myös Facebookissa ja Twitterissä.

Puhelinpalvelu vastaa maanantaista perjantaihin kello 9-15. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE