Talous

”Kesän huolet hieman helpottuneet” – OP nosti kasvuennustettaan

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Finanssikonserni OP on nostanut hieman Suomen lähitulevaisuuden kasvuennusteitaan. OP arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvuksi tänä vuonna 1,2 prosenttia aiemman 1,1 prosentin sijaan.

Ensi vuoden kasvuksi ennustetaan 1,4 prosenttia, kun aiempi arvio oli 1,2 prosenttia.

OP:n ekonomistien mukaan Suomen talous on elpynyt vähitellen vuoden mittaan. Vuoden kolmannen neljänneksen talouskasvu oli ennakkotietojen mukaan 1,4 prosenttia.

– Kesän huolet vientimarkkinoiden näkymistä ovat hieman helpottaneet, ja kotimarkkinoiden vire on ollut odotuksia parempi, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen selvittää ennustemuutosten taustoja.

Tänä vuonna talouskasvu perustuu kotimaiselle kysynnälle, mutta ekonomistien arvion mukaan ensi vuonna myös vienti alkaa vähitellen elpyä.

Huolet brexitista tai Trumpin talouspolitiikasta ovat silti aiheellisia.

Myös työllisyys on kehittynyt aiempia arvioita paremmin. Ensi vuonna työllisyys kohenee edelleen, ja työttömyysaste painuu 8,5 prosenttiin aiemmin arvioidun 8,7 prosentin sijaan.

Maailmantalouden näkymät ovat ekonomistien mielestä viime aikoina hieman kohentuneet. Suhdannekyselyt puoltavat parempaa vauhtia erityisesti teollisuudessa ja maailmankaupassa.

OP:n ekonomistit arvioivat, että kokonaisuutena maailmantalous kasvaa ensi vuonna edelleen verkkaisesti, mutta vähän tätä vuotta nopeammin. Näkymät ovat aavistuksen kesällä arvioitua paremmat.

– Kesällä brexit lisäsi taloushuolia ja nyt kysymyksiä ovat herättäneet Yhdysvaltain presidentinvaalit. Brexitin aiheuttama epävarmuus jäi lyhytaikaiseksi, ja tulevan presidentin talousohjelma on lyhyellä aikavälillä luonteeltaan elvyttävä. Näkymät ovat molemmissa maisssa ensi vuodeksi suotuisammat kuin kesällä arvioitiin. Pidemmän päälle huolet brexitistä tai Donald Trumpin talouspolitiikasta ovat silti aiheellisia, Heiskanen varoittaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat