Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Keskiviikkona 100 vuotta Tarton rauhasta – rajasta tuli aikaa myöten myyttinen ja tarunhohtoinen

Tarton rauhanneuvottelujen suomalaisvaltuuskunta. Eturivissä vasemmalta: Alexander Frey, Väinö Voionmaa, Juho Vennola, Juho Kusti Paasikivi (valtuuskunnan puheenjohtaja), Rudolf Walden, Väinö Kivilinna ja Väinö Tanner. (Museovirasto/Historian kuvakokoelma).Kuva 2: Rauhansopimuksen allekirjoittajien nimet ja sinetit. Ylimpänä vasemmalla on suomalaisvaltuuskunnan puheenjohtajan Juho Kusti Paasikiven allekirjoitus ja ylimpänä oikealla Neuvosto-Venäjän valtuuskuntaa johtaneen Jan Berzinin allekirjoitus. (Kansallisarkisto).

Keskiviikkona tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomi ja Neuvosto-Venäjä allekirjoittivat Tartossa rauhansopimuksen. Sen johdannossa todetaan muun muassa, että Suomi ja Neuvosto-Venäjä haluavat “lopettaa molempien valtioiden välillä sittemmin syntyneen sodan, luoda pysyväiset rauhalliset suhteet niiden kesken sekä lopullisesti selvittää Suomen ja Venäjän aikaisemmasta valtioyhteydestä johtuneet suhteet.”

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Sillä (rauhansopimuksella) oli erittäin suuri merkitys. Tarton rauhahan päätti sen vaiheen, jolloin Suomi oli tehnyt itsenäistymispäätöksen ja jolloin jatkui aika levoton vaihe, kunnes Tarton rauha lopullisesti vakiinnutti Suomen ja Neuvosto-Venäjän väliset suhteet, sanoo Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva.

Rauhansopimuksessa sovittiin muun muassa maiden välisestä rajasta. Neuvottelujen lopputulos oli, että Suomi ei saanut kaikkea haluamaansa.

– Suomi toivoi saavansa enemmän kuin mitä loppujen lopuksi sai, mutta sai kuitenkin enemmän kuin mitä Suomi oli koskaan aikaisemmin saanut maata. Suomi oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin historiansa vaiheissa.

Suomi olisi halunnut saada Petsamon lisäksi myös Repolan ja Porajärven kunnat, jotka Suomi oli ottanut aiemmin haltuunsa. Mutta kun piti valita alueista, vaaka kallistui Petsamon hyväksi, koska Suomi halusi meriyhteyden Jäämerelle.

Suur-Suomi jäi syntymättä.

Tarton rauhansopimus herätti Suomessa oikeistopuolella aika vahvoja protesteja ja puhuttiin häpeärauhasta, sanoo filosofian tohtori Aleksi Mainio, joka johtaa viisivuotista Suomalaiset Venäjällä -tutkimushanketta Kansallisarkistossa.

– Ylipäänsä jäi Suur-Suomi luomatta, ja tämän ajattelutavan mukaan omat maat jäivät tavallaan rajan taakse.

Neuvosto-Venäjän näkökulmasta katsottuna näytti Mainion mukaan varmaan siltä, että raja tuli nimenomaan Karjalankannaksella liian lähelle Pietaria.

Raja katkaisi talousyhteydet Itä-Suomen ja Pietarin välillä.

Rajan määrittely maiden välille vaikutti paljon ihmisten elämään ja toimeentuloon varsinkin Itä-Suomessa, josta oli ollut varsin tiiviit kaupalliset ja muut yhteydet etenkin Pietariin.

Mainion mukaan Pietarista oli puhuttu jopa eräänlaisena Itä-Suomen Amerikkana.
Myös Nuorteva korostaa Pietarin merkitystä nimenomaan Itä-Suomelle.

Keisariaikana Pietari oli itse asiassa imenyt kaiken sen, mitä Itä-Suomi pystyi tuottamaan, oli sitten kyse metsätalouden tai maatalouden tuotteista.

– Sitten kun tuli raja, tuli Neuvosto-Venäjä, niin kaikki tämä katkesi. Siinä oli sama tilanne kuin 1990, kun vientikauppa katkesi Neuvostoliittoon.

Vuotava raja mahdollisti salakuljetuksen – myös ihmissalakuljetuksen.

Vaikka Tartossa sovittiin rajasta, se oli Mainion mukaan hyvin vuotava pitkälle 1920-lukua.

– Meni aikaa ennen kuin raja saatiin käytännössä pystyyn ja paikalle tuli venäläisiä ja suomalaisia rajamiehiä, jotka rupesivat tiukentamaan rajakontrollia.

Erilainen salakuljetus kukoisti 1920-luvulla rajaseudulla. Suomen puolelle salakuljetettiin Mainion mukaan muun muassa paljon ihmisiä. Salakuljetettujen joukossa oli esimerkiksi Pietarin vanhaan eliittiin kuuluneita.

– Toisaalta Suomen puolelta oli monenlaista intressiä mennä rajan yli, kun se oli vielä mahdollista, joskin vaarallista. Kaikenlaisia vakoilijoita, seikkailijoita, kauppiaita, salakuljettajia ja monenlaista muuta väkeä meni edestakaisin, Mainio kuvailee.

Neuvostoliiton vastaisesta rajasta muodostui aikaa myöten myyttinen ja tarunhohtoinen, jota suomalaiset ja ulkomaalaiset kävivät katsomassa. Katselu saavutti Mainion mukaan tietynlaisen turismin muotojakin.

Propaganda houkutti Neuvostoliittoon, palkkana usein komennus työleirille.

Tarton rauhan raja vaikutti suuresti myös sosiaalisiin suhteisiin ja rikkoi suku- ja perheyhteyksiä. Konkreettisesti saattoi käydä esimerkiksi niin, että inkeriläiskylä halkaistiin käytännössä kahtia.

Toisaalta yhteydenpitoa pystyttiin jatkamaan niin kauan, kun raja vuoti.

1920-luvun lopussa ja 1930-luvun alussa oli loikkaribuumi, jolloin tuhansia ihmisiä lähti Suomen puolelta Neuvostoliittoon.

– Taustalla oli suuri työttömyys, mutta rajalla oli myös jatkuva laajamittainen propaganda, jossa sanottiin Neuvostoliiton puolella olevan mahdollisuuksia.

Propagandapuheiden houkuttelemina loikkareita siirtyi rajan yli, mutta ei heitä Neuvostoliiton puolella Mainion mukaan aina suinkaan otettu hellästi vastaan, vaan pikemminkin annettiin ymmärtää, että miksi te tänne tulette, kun teidän olisi pitänyt tehdä vallankumous omassa maassanne.

– Sitten olikin komennus työleirille. Tilanne oli absurdi, Mainio sanoo.

Kaikki Neuvostoliiton puolelle Itä-Karjalaa rakentamaan lähteneet suomalaiset eivät Nuortevan mukaan suinkaan tehneet päätöstä poliittisista syistä.

– Hyvin paljon Itä-Suomesta lähti ihan sen takia, että talous romahti siellä. Lisäksi uskottiin, että Neuvostoliitossa on kuitenkin parempi taloudellinen tilanne. Edelleen oli se ajatus, että Venäjä on suuri maa ja siellä mahdollisuudet ovat suuremmat kuin Suomessa, Nuorteva sanoo.

Kotkan seudun Venäjän lesket.

Kotkan seudulla puhuttiin 1920–1930-luvulla Venäjän leskistä. Aviomiehet olivat lähteneet Neuvostoliittoon, josta heidän piti palata tai vaimon piti seurata myöhemmin perässä.

– Puoliso ei päässytkään lähtemään, ja yhtäkkiä miehestä ei enää kuultukaan mitään. Tällainen siirtolaisuus oli laajamittainen ilmiö rajaseudulla, Mainio sanoo.

Monella suomalaisella ja suomensukuisella oli Mainion mukaan puolestaan intressi jollain lailla liikkua rajan yli toiseen suuntaan. Palaajien joukossa oli esimerkiksi punapakolaisia ja Suomen kommunistisen puolueen agentteja.

STT–Eeva Nikkilä-Kiipula

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE