Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskusta antoi kansanedustajalle kaikessa hiljaisuudessa varoituksen – “Minusta se homma meni ihan hulluksi”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. kesäkuuta.

Keskustan eduskuntaryhmä on antanut kaikessa hiljaisuudessa varoituksen kansanedustaja Pekka Aittakummulle. Varoituksen syynä on Aittakummun äänestyskäyttäytyminen eduskunnassa keskiviikkona 22. kesäkuuta, jolloin täysistunnon toisessa käsittelyssä oli vanhemmuuslain muutos. Aittakumpu äänesti ainoana keskustalaisena lain voimaantuloa vastaan.

Simo Alastalo

Demokraatti

Johannes Ijäs

Demokraatti

Demokraatti pyysi Aittakummulta perusteluja.

Miksi äänestit vanhemmuuslakia vastaan?

– Minusta vanhemmuuslaissa on hyviä uudistuksia, mutta äitiys ja isyys erotetaan laissa sukupuolesta ja niistä tehdään sukupuolineutraaleja käsitteitä. Se on mielestäni identiteettipolitiikkaa, jonka perusteella voidaan sitten sanoa, että mieskin voi synnyttää.

Aittakumpu viittaa lain perusteluihin, joissa todetaan, ettei äitiyden toteaminen edellytä sitä, että lapsen synnyttänyt henkilö on sukupuoleltaan nainen eikä isyyden vahvistaminen edellytä, että isä on sukupuoleltaan mies.

– Minusta se homma meni ihan hulluksi. Isän ja äidin selkeiltä käsitteiltä viedään laissa kokonaan merkitys ja otetaan ne identiteettipolitiikan välineiksi.

Yleensä, jos puolue ei anna omantunnonvapautta, moni valitsee olla äänestyksestä poissa. Päätit kuitenkin äänestää, miksi?

– Minusta tämä on perinteinen arvokysymys eli omantunnon kysymys, jossa pitää olla vapaat kädet.

Tuliko keskustan eduskuntaryhmän antama varoitus sinulle yllätyksenä?

– Kyllä, tuli.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs vahvistaa, että Aittakummun saama varoitus perustuu hallituksen rintamasta lipeämiseen vanhemmuuslaista äänestettäessä.

– Minun käsittääkseni jokaikisellä hallitusryhmällä on sama tapa, eli jos ei mennä hallitusrintaman mukaisesti eikä toisin ole sovittu, siitä tulee sanktiotoimenpide, Pylväs sanoo.

Aittakummulla ei ole Pylvään mukaan muita varoituksia. Tämän vuoden puolella muillekaan ei ole annettu varoituksia keskustan eduskuntaryhmässä.

Eduskunta hyväksyi Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisen vanhemmuuslain äänin 106-46. Laissa yhdistetään toisiinsa nykyiset äitiys- ja isyyslait. Muutos tulee voimaan vuoden 2023 alusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE