Politiikka

Keskustaedustaja haluaa myös vapaaehtoistyön aktiivimallin piiriin: ”Mitä parhain tapa osoittaa aktiivisuutta”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Ylen Ykkösaamussa 8.1. sanoi vapaaehtoistyön huomioimisen aktiivimallissa olevan mahdollista, kun aktiivimallia tarkastellaan huhtikuussa. Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari tukee Lintilän ajatusta tiedotteessaan.

Kalmarin mielestä vapaaehtoistyö on mitä parhain tapa osoittaa aktiivisuutta. Sen positiiviset vaikutukset sekä toimijoille, että kohteille ovat kiistattomat. Kansalaisaktiivisuus synnyttää sosiaalista pääomaa, joka edistää terveyttä, toimintakykyä ja sosiaalisuutta. Se tuottaa konkreettisia taloudellisia hyötyjä ehkäistessään ja vähentäessään sairauksia ja sosiaalisia ongelmia sekä niihin kohdistuvaa palvelutarvetta. Työllistyminen helpottuu. Vapaaehtoistyön arvo Suomessa on 6-7 mrd €.

– Tarvetta vapaaehtoistyölle löytyy Suomen joka kolkasta, Kalmari tiedottaa.

Hänen mukaansa vapaaehtoistyö tulisi todistaa ja kirjata asiallisesti ennen hyväksymistä aktiivitoimenpiteeksi. Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen ei saa vaikuttaa henkilön saamiin sosiaalitukiin, kuten työttömyyskorvauksiin. Vapaaehtoistoimijoiden saamia kulukorvauksia ei tule verottaa, luettelee Kalmari reunaehtoja.

Hän kertoo, miten eurooppalaisen vapaaehtoistoiminnan toimenpideohjelma suosittaa, että vapaaehtoistyössä hankittu osaaminen pitää tunnustaa.

– Olisi upeaa, kun meillä olisi  ”eurooppalainen vapaaehtoistoiminnan kortti”, jonne voisi ladata erilaisia osaamisen tunnustamisia.  Kortti voisi olla opiskelijoiden ISIC –kortin kaltainen ja sen tehtävä on korostaa vp-toiminnan rajat ylittävää luonnetta sekä vapaaehtoistoiminnan merkitystä, Kalmari sanoo.

Jo ennen Kalmaria keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja varapuheenjohtaja Antti Kurvinen ovat ottaneet etäisyyttä aktiivimalliin ja vaatineet siihen tarvittaessa muutoksia. Keskustan ja muiden hallituspuolueiden ajama aktiivimalli astui voimaan vuoden alusta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat