Politiikka

”Keskustako, ikiaikainen kuntapuolue, nyt ajaa maaseutukunnat alas?” – Anttila: Kuntien voitava tuottaa sote-palveluja

Lehtikuva / Vesa Moilanen
– Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).
Lehtikuva / Vesa Moilanen
– Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).
Lehtikuva / Vesa Moilanen
– Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

– Kuntien on voitava tuottaa sote-palveluja, linjaa keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

– Miksi nyt ollaan ajamassa alas sellaistakin, mikä ei ole rikki? kysyy kokenut kansanedustaja, jonka oma puolue johtaa kolmen puolueen porvarihallitusta.

Jos tarkkoja ollaan, hallituksesta on kuoriutunut kahden virallisen puolueen (kesk. + kok.) ja perussuomalaisista irtaantuneen ryhmän muodostama erikoinen koalitio. Keskusta, Anttilan oma puolue, hallitusta ja sote-linjauksia silti edelleen johtaa.

Kun Sirkka-Liisa Anttila puhuu, keskustan kenttä kuuntelee tarkasti. Korvat höröllä ovat silloin politiikan seuraajat laajemminkin. Forssalainen ei ole ns. riviedustaja vaan kokenut ykkösluokan vaikuttaja puolueessa.

Anttilan kansanedustajan ura alkoi jo vuonna 1983 ja hän on moninkertainen ministeri. Anttila on vaikuttanut Euroopan parlamentissa, eduskunnan varapuhemiehenä sekä keskustan varapuheenjohtajana. Vaikuttava CV siis.

Tässä taustaa, miksi Sirkka-Liisa Anttilan tämänpäivänen sote-kannanotto on syytä huomioida.

Se on kovaa tekstiä. Väkevä puheenvuoro kuntien puolesta ja selkeä irtiotto pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen virallisesta, maakuntapainotteisesta sote-linjasta.

”Tämä pykälä on arvioitava vielä uudelleen.”

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta laati kesäkuussa erittäin perusteellisen ja selkeän lausunnon hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevien esitysten perustuslaillisista muutostarpeista. Valiokunta teki tiekartan lakiesitysten korjaamiseksi, Anttila toteaa kannanottonsa alussa.

Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, hän katsoo.

– Sote-järjestämislakiesityksen 22 §:ssä kielletään täydellisesti kuntien ja kuntayhtymien tai tytäryhteisöjen oikeus tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Tällainen totaalikielto rajoittaa valiokunnan mielestä perustuslailla suojattua kunnallista itsehallintoa. Siksi tämä pykälä on arvioitava vielä uudelleen.

– Joutuu kysymään, miksi kaikki muut, paitsi kunnat, saavat perustaa alan yrityksen ja tuottaa sote-palveluja? Tätä logiikkaa on mahdoton ymmärtää, muuta kuin sitä taustaa vasten, että halutaan vahvistaa maakunnan valtaa. Se ei kuitenkaan anna oikeutta sivuuttaa perustuslain vaatimuksia.

”Vaadinkin hallitusta vielä kerran perusteellisesti arvioimaan kuntien ja kuntayhtymien mukaan ottamisen palvelutuotantoon.”

Anttila vaatii hallitusta vielä kerran perusteellisesti arvioimaan kuntien ja kuntayhtymien mukaan ottamisen palvelutuotantoon. Miksi nyt ollaan ajamassa alas sellaistakin, mikä ei ole rikki? hän kysyy.

– Perustuslakivaliokunnan yksi keskeisimmistä huomautuksen perusteista on kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutuminen palvelujen saatavuudessa. Tätäkin taustaa vasten kuntien ja kuntayhtymien mukanaolo palvelutuotannossa turvaisi kansalaisten yhdenvertaisia oikeuksia nyt ehdotettua paremmin.

Kuntien tehtävistä 57 prosenttia on siirtymässä maakuntien järjestämisvastuulle.

– Kuntien olemassaololle näin mittava tehtävien siirto on suuri uhka varsinkin maaseutukuntien osalta. Keskustako, ikiaikainen kuntapuolue, nyt ajaa maaseutukunnat alas? kysyy Anttila.

Hän ei ole yksin huolensa kanssa. Esimerkiksi Kuntaliitto on koko sote-uudistuksen valmistelun ajan ihmetellyt, miksi kunnat eivät saa jatkossa olla halutessaan myös palvelujen tuottajia.

Anttilan rohkea avaus tulee varmasti puhuttamaan niin hallituksessa kuin keskustan kentällä. Kasvava sote-tyytymättömyyys on toistaiseksi pysynyt hämmästyttävän hyvin neljän seinän sisällä ”perinteisessä kuntapuolueessa”.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat