tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Keskustako, ikiaikainen kuntapuolue, nyt ajaa maaseutukunnat alas?” – Anttila: Kuntien voitava tuottaa sote-palveluja

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
– Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

– Kuntien on voitava tuottaa sote-palveluja, linjaa keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

– Miksi nyt ollaan ajamassa alas sellaistakin, mikä ei ole rikki? kysyy kokenut kansanedustaja, jonka oma puolue johtaa kolmen puolueen porvarihallitusta.

Jos tarkkoja ollaan, hallituksesta on kuoriutunut kahden virallisen puolueen (kesk. + kok.) ja perussuomalaisista irtaantuneen ryhmän muodostama erikoinen koalitio. Keskusta, Anttilan oma puolue, hallitusta ja sote-linjauksia silti edelleen johtaa.

Kun Sirkka-Liisa Anttila puhuu, keskustan kenttä kuuntelee tarkasti. Korvat höröllä ovat silloin politiikan seuraajat laajemminkin. Forssalainen ei ole ns. riviedustaja vaan kokenut ykkösluokan vaikuttaja puolueessa.

Anttilan kansanedustajan ura alkoi jo vuonna 1983 ja hän on moninkertainen ministeri. Anttila on vaikuttanut Euroopan parlamentissa, eduskunnan varapuhemiehenä sekä keskustan varapuheenjohtajana. Vaikuttava CV siis.

Tässä taustaa, miksi Sirkka-Liisa Anttilan tämänpäivänen sote-kannanotto on syytä huomioida.

Se on kovaa tekstiä. Väkevä puheenvuoro kuntien puolesta ja selkeä irtiotto pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen virallisesta, maakuntapainotteisesta sote-linjasta.

”Tämä pykälä on arvioitava vielä uudelleen.”

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta laati kesäkuussa erittäin perusteellisen ja selkeän lausunnon hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevien esitysten perustuslaillisista muutostarpeista. Valiokunta teki tiekartan lakiesitysten korjaamiseksi, Anttila toteaa kannanottonsa alussa.

Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, hän katsoo.

– Sote-järjestämislakiesityksen 22 §:ssä kielletään täydellisesti kuntien ja kuntayhtymien tai tytäryhteisöjen oikeus tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Tällainen totaalikielto rajoittaa valiokunnan mielestä perustuslailla suojattua kunnallista itsehallintoa. Siksi tämä pykälä on arvioitava vielä uudelleen.

– Joutuu kysymään, miksi kaikki muut, paitsi kunnat, saavat perustaa alan yrityksen ja tuottaa sote-palveluja? Tätä logiikkaa on mahdoton ymmärtää, muuta kuin sitä taustaa vasten, että halutaan vahvistaa maakunnan valtaa. Se ei kuitenkaan anna oikeutta sivuuttaa perustuslain vaatimuksia.

”Vaadinkin hallitusta vielä kerran perusteellisesti arvioimaan kuntien ja kuntayhtymien mukaan ottamisen palvelutuotantoon.”

Anttila vaatii hallitusta vielä kerran perusteellisesti arvioimaan kuntien ja kuntayhtymien mukaan ottamisen palvelutuotantoon. Miksi nyt ollaan ajamassa alas sellaistakin, mikä ei ole rikki? hän kysyy.

– Perustuslakivaliokunnan yksi keskeisimmistä huomautuksen perusteista on kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutuminen palvelujen saatavuudessa. Tätäkin taustaa vasten kuntien ja kuntayhtymien mukanaolo palvelutuotannossa turvaisi kansalaisten yhdenvertaisia oikeuksia nyt ehdotettua paremmin.

Kuntien tehtävistä 57 prosenttia on siirtymässä maakuntien järjestämisvastuulle.

– Kuntien olemassaololle näin mittava tehtävien siirto on suuri uhka varsinkin maaseutukuntien osalta. Keskustako, ikiaikainen kuntapuolue, nyt ajaa maaseutukunnat alas? kysyy Anttila.

Hän ei ole yksin huolensa kanssa. Esimerkiksi Kuntaliitto on koko sote-uudistuksen valmistelun ajan ihmetellyt, miksi kunnat eivät saa jatkossa olla halutessaan myös palvelujen tuottajia.

Anttilan rohkea avaus tulee varmasti puhuttamaan niin hallituksessa kuin keskustan kentällä. Kasvava sote-tyytymättömyyys on toistaiseksi pysynyt hämmästyttävän hyvin neljän seinän sisällä ”perinteisessä kuntapuolueessa”.

Keskustakonkari ministeri Niinistön keskustalaisten puolueiden yhdistymisestä: ”Kaunis ajatus, mutta…”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Keskustakonkari Timo Laaninen pitää kuolleena syntyneenä ministeri Jussi Niinistön (uv) ajatusta alkioilaisen perillisten yhdistymisestä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (uv) esitteli tiistaina Helsingin asema-aukiolla ajatuksiaan entisten ja nykyisten enemmän tai vähemmän keskustalaisten yhdistymisestä.

– Perussuomalaiset, perussuomalaisista irronneet sininen tulevaisuus ja keskustapuolue voisivat joskus tulevaisuudessa liittyä yhteen ja muodostaa Suomen suurimman puolueen, Niinistö  visioi Iltalehdessä.

Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja, ex-puoluesihteeri Timo Laaninen pitää Niinistön ajatusta kauniina, mutta samaan hengenvetoon hän lisää, ettei ajatus tule koskaan toteutumaan.

– Keskustan perinteessä on kyllä tämä populistinen perinne pykäläläisyys. Laaninen kertoo.

Seppo Kääriäinen (kesk.) puolestaan nimeää väitöskirjassaan pykäläläisyyden ”yhteiskunnan eliitin toimien oikeuden- ja lainmukaisuuden vartioimiseksi”. Eli herrat tuli haukkua tarpeen vaatiessa maan rakoon.

Laaninen ei kuitenkaan halua sulkea keskustan ovia niiltä, jotka ovat kyllästyneet erillisiin organisaatioihin.

– He voivat liittyä suoraan keskustan riveihin, Laaninen sanoo.

Aikaa on kulunut hänen mielestään liikaa siitä, kun Veikko Vennamo erosi maalaisliitto-keskustasta ja perusti SMP:n.

Hän pitää Jussi Niinistön puheita epätoivon osoituksena sinisen puolueen perustamisvaikeuksista.

– Lähtökuopissa jo haaveillaan tällaisesta, Laaninen sanoo.

Muutenkin hänen mielestään puoluefuusiot Suomessa ovat olleet harvinaisia. Esimerkkinä onnistumisesta hän pitää SDP:n ja TPSL:n yhdistymistä vuonna 1973, vaikkei sekään sujunut soraäänittä.

Myös Liberaalinen kansanpuolue liittyi aikoinaan suurella ryminällä keskustan jäsenjärjestöksi Paavo Väyrysen ollessa puheenjohtajana.

– Keskusta ei siitä voimaa saanut, vaan joutui lähinnä maksamaan LKP:n velat, Laaninen hymähtää.

 

Berner taipui keskustelemaan kuljetusliittojen kanssa ensi viikolla

Kuva: Lehtikuva
Helsingin rautatieasemalla oli näin tyhjää viime maanantaina.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tapaa kuljetusliittojen puheenjohtajat ensi viikolla, liikenneministeriö tiedottaa. Berner sanoo pitävänsä tärkeänä, että rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä.

Kuljetusliittoihin kuuluu seitsemän kuljetusalan liittoa. Kuljetusliitot esittivät alkuviikosta tekemässä kannanotossaan, että Bernerin esittämä uudistus romuttaa kansallisen kilpailukyvyn ja aiheuttaa tappioita Suomen vientiteollisuudelle.

Veturimiesten liitto pysäytti junat alkuviikosta vastalauseen Bernerin toimille.

Yle: Niinistö kuittaili Salossa Huhtasaarelle – ”Kaikkikko on mennyt päin mäntyä?”

Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa
Presidentti Sauli Niinistö Sauli Niinistö aiheutti melkoisen tungoksen Pakkahuoneen torilla Uudessakaupungissa tänään.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili keskiviikkona Valmet Automotiven autotehtaalla Uudessakaupungissa. Tehdasvierailun jälkeen presidentti tapasi kansalaisia ja toimittajia Uudenkaupungin Pakkahuoneen torilla. Yleisradio kirjoittaa verkkosivuillaan tapaamisesta.

– Yle kysyi torilla Niinistöltä, mitä hän vastaa arvosteluun, jota hän on saanut osakseen jo presidenttikisan tässä vaiheessa. Niinistön toimintaa presidenttinä on moitittu sekä perussuomalaisten että SDP:n suunnalta.

– Tämä alku näyttää nyt siltä, että olen tehnyt kaiken päin seiniä, jos heiltä kysytään.

– Vastailen, kun tulee aika vastata, Niinistö kuittasi.

Perussuomalaiset, presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kärjessä, ovat arvostelleet Niinistöä puuttumisesta puolueen sisäisiin asioihin, kun hän kommentoi perussuomalaisten poliitikkojen saamia rikostuomioita Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan jälkeen.

Niinistö totesi kesäkuussa, etteivät ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta tuomitut perussuomalaiset ole hänen mielestään osoittaneet tehokasta katumista.

Halla-aholla itsellään on korkeimman oikeuden tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Tuula Haatainen on puolestaan arvostellut Niinistöä siitä, että toiminta YK:ssa ja globaalit kysymykset kuten köyhyyden vähentäminen ovat jääneet vähemmän huomiolle kuin Tarja Halosen kaudella, Yle muistuttaa

SDP:n Antti Rinne ja vihreiden Touko Aalto tapasivat – ”Kumpikaan ei ollut matkalla maalikauppaan”

Kuva: Jari Soini

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on tavannut vihreiden kesällä valitun uuden puheenjohtajan Touko Aallon.

Rinne on jakanut sosiaalisen median tileillään hauskan kuvan kohtaamisesta.

SDP:n puheenjohtaja kuvailee miesten tapaamisen antia mainioksi.

”Kävimme läpi tulevaa syksyä. Mukava tapaaminen ja hyvää keskustelua!”

Myös Aalto jakanut kuvan Twitterissä. Hän kommentoi tapaamista viittaamalla puhelinkeskusteluunsa pääministeri Juha Sipilän kanssa aiemmin kesällä.

”Hyvä ja rakentava keskustelu jälleen. Tällä kertaa Antti Rinteen kanssa. Kumpikaan ei ollut matkalla maalikauppaan.”

Keskustelua aiheesta

”Kansanterveyden kannalta hyvin vakava asia” – Terveydenhoitajaliitto huolissaan rokotevastaisuuden leviämisestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Terveydenhoitajaliitto on hyvin huolissaan rokotevastaisuuden leviämisestä Suomessa.

– Rokotevastaisuus on kansanterveyden kannalta hyvin vakava asia ja sitä tulee tutkia tarkemmin, jotta voidaan kehittää vaikuttavampia keinoja kansalaisiin vaikuttamiseksi, Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Leila Lehtomäki sanoo.

– Haluamme myös Terveydenhoitajaliitossa tukea terveydenhoitajien täydennyskoulusta ja olemmekin mukana järjestämässä tänä syksynä rokotekoulutuksia eri puolilla Suomea.

Keskustelu rokotevastaisuudesta nousi julkisuuteen aikaisemmin, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) patisti Helsingin Sanomien haastattelussa neuvolan työntekijöitä kantamaan vastuuta niillä alueilla, joissa rokotekattavuus on jo laskenut hälyttävästi.

Saarikko kertoi haastattelussa keskustelleensa myös rokottamisen pakkokeinoista virkamiesten kanssa, mutta ei hän ei halua turvautua niihin perustuslain takaaman itsemääräämisoikeuden vuoksi. Saarikko kertoikin uskovansa edelleen valistukseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) toivoi aikaisemmin tänään, että sosiaali- ja terveysministeriö tekisi tilanteesta kunnollisen selvityksen.

– Faktat tulee suhteuttaa olemassa olevaan tilanteeseen, jonka jälkeen asiasta voidaan keskustella ja päättää jatkotoimista.

Epidemiat eivät ole päässeet leviämään muiden hyvän rokotesuojan ansiosta.

Terveydenhoitajilla on tärkeä tehtävä väestön rokottamisessa ja siihen motivoinnissa kertomalla tutkimustietoon perustuvaa faktatietoa rokotusten hyödyllisyydestä, vaikuttavuudesta ja sivuvaikutuksista sekä rokottamattomuuden riskeistä.

Kaikkiin faktatieto ei vain kerta kaikkiaan pure. Niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa on kasvava määrä vanhempia, jotka epäröivät rokotusten ottamista ja kokevat ne turvattomiksi ja tarpeettomiksi.

Tauteja ei myöskään pidetä ongelmana, koska vanhemmat eivät ole nähneet lähipiirissä tai itse kokeneet vakavia tartuntatauteja.

Epidemiat eivät ole päässeet leviämään muiden hyvän rokotesuojan ansiosta, mutta niiden vaara on kuitenkin olemassa, mikäli osa väestöstä ryhtyy vastuuttomasti vastustamaan rokotuksia eikä riittävää laumaimmuniteettia saavuteta.

Muun muassa tuhkarokkoa vastaan annettavan MPR-rokotteen rokotuskattavuuden tulisi olla 95 prosenttia, jotta laumasuoja toimisi.

Syksyllä käynnistyvät uutena valtakunnalliseen rokotusohjelmaan liitetyt vesirokkorokotukset kaikille vesirokon sairastamattomille, 1 ½ – 11-vuotiaille lapsille ikäkausitarkastusten yhteydessä.

– Se tulee lisäämään entisestään kiireisten terveydenhoitajien työmäärää. Terveydenhoitajille tuleekin järjestää riittävästi aikaa rokottamiseen ja vanhempien kanssa keskusteluun rokotusasioista, toteaa Terveydenhoitajaliiton kehittämispäällikkö Aija Saarinen.

Terveydenhoitajat ovat keskeinen terveydenhuollon toimija rokotusasioissa ja saavat siihen vahvan perusosaamisen koulutuksessaan.