”Keskustako, ikiaikainen kuntapuolue, nyt ajaa maaseutukunnat alas?” – Anttila: Kuntien voitava tuottaa sote-palveluja

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
– Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

– Kuntien on voitava tuottaa sote-palveluja, linjaa keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

– Miksi nyt ollaan ajamassa alas sellaistakin, mikä ei ole rikki? kysyy kokenut kansanedustaja, jonka oma puolue johtaa kolmen puolueen porvarihallitusta.

Jos tarkkoja ollaan, hallituksesta on kuoriutunut kahden virallisen puolueen (kesk. + kok.) ja perussuomalaisista irtaantuneen ryhmän muodostama erikoinen koalitio. Keskusta, Anttilan oma puolue, hallitusta ja sote-linjauksia silti edelleen johtaa.

Kun Sirkka-Liisa Anttila puhuu, keskustan kenttä kuuntelee tarkasti. Korvat höröllä ovat silloin politiikan seuraajat laajemminkin. Forssalainen ei ole ns. riviedustaja vaan kokenut ykkösluokan vaikuttaja puolueessa.

Anttilan kansanedustajan ura alkoi jo vuonna 1983 ja hän on moninkertainen ministeri. Anttila on vaikuttanut Euroopan parlamentissa, eduskunnan varapuhemiehenä sekä keskustan varapuheenjohtajana. Vaikuttava CV siis.

Tässä taustaa, miksi Sirkka-Liisa Anttilan tämänpäivänen sote-kannanotto on syytä huomioida.

Se on kovaa tekstiä. Väkevä puheenvuoro kuntien puolesta ja selkeä irtiotto pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen virallisesta, maakuntapainotteisesta sote-linjasta.

”Tämä pykälä on arvioitava vielä uudelleen.”

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta laati kesäkuussa erittäin perusteellisen ja selkeän lausunnon hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevien esitysten perustuslaillisista muutostarpeista. Valiokunta teki tiekartan lakiesitysten korjaamiseksi, Anttila toteaa kannanottonsa alussa.

Hallituksen on tarkkaan noudatettava perustuslakivaliokunnan linjauksia jatkovalmistelussa, hän katsoo.

– Sote-järjestämislakiesityksen 22 §:ssä kielletään täydellisesti kuntien ja kuntayhtymien tai tytäryhteisöjen oikeus tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Tällainen totaalikielto rajoittaa valiokunnan mielestä perustuslailla suojattua kunnallista itsehallintoa. Siksi tämä pykälä on arvioitava vielä uudelleen.

– Joutuu kysymään, miksi kaikki muut, paitsi kunnat, saavat perustaa alan yrityksen ja tuottaa sote-palveluja? Tätä logiikkaa on mahdoton ymmärtää, muuta kuin sitä taustaa vasten, että halutaan vahvistaa maakunnan valtaa. Se ei kuitenkaan anna oikeutta sivuuttaa perustuslain vaatimuksia.

”Vaadinkin hallitusta vielä kerran perusteellisesti arvioimaan kuntien ja kuntayhtymien mukaan ottamisen palvelutuotantoon.”

Anttila vaatii hallitusta vielä kerran perusteellisesti arvioimaan kuntien ja kuntayhtymien mukaan ottamisen palvelutuotantoon. Miksi nyt ollaan ajamassa alas sellaistakin, mikä ei ole rikki? hän kysyy.

– Perustuslakivaliokunnan yksi keskeisimmistä huomautuksen perusteista on kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutuminen palvelujen saatavuudessa. Tätäkin taustaa vasten kuntien ja kuntayhtymien mukanaolo palvelutuotannossa turvaisi kansalaisten yhdenvertaisia oikeuksia nyt ehdotettua paremmin.

Kuntien tehtävistä 57 prosenttia on siirtymässä maakuntien järjestämisvastuulle.

– Kuntien olemassaololle näin mittava tehtävien siirto on suuri uhka varsinkin maaseutukuntien osalta. Keskustako, ikiaikainen kuntapuolue, nyt ajaa maaseutukunnat alas? kysyy Anttila.

Hän ei ole yksin huolensa kanssa. Esimerkiksi Kuntaliitto on koko sote-uudistuksen valmistelun ajan ihmetellyt, miksi kunnat eivät saa jatkossa olla halutessaan myös palvelujen tuottajia.

Anttilan rohkea avaus tulee varmasti puhuttamaan niin hallituksessa kuin keskustan kentällä. Kasvava sote-tyytymättömyyys on toistaiseksi pysynyt hämmästyttävän hyvin neljän seinän sisällä ”perinteisessä kuntapuolueessa”.

Keskukset estivät ainakin 10 onnettomuutta viime vuonna – ”Uudistus ei saa heikentää turvallisuutta merellä”

Kuva: Thinkstock

Liikenne- ja viestintäministeriö puuhaa suuria uudistuksia. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) korostaa, että vähemmän julkisuutta saaneet aikeet eivät saa jäädä niiden varjoon. Yksi niistä on hänen mukaansa meriliikenteen alusliikennepalveluiden yhtiöittäminen, johon Salonen suhtautuu suurella varauksella.

Hän on huolissaan siitä, että yhtiöittäminen heikentäisi Suomen meriliikenteenohjauksen toimivaa yhteistyötä Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, Poliisin, Tullin ja Trafin kanssa. Tämän huolen jakaa myös Meriliikenneohjaajat ry.

– Yhtiöittämisen myötä meriliikenneohjaus menettää statuksensa viranomaisena. Uhan alla on esimerkiksi oikeus käyttää puolustusvoimien tutkaverkkoa. Nyt tarvitaan vastauksia siihen, kuinka viranomaisten jouheva yhteistyö voidaan turvata tulevaisuudessakin, Salonen vaatii.

Hänen mukaansa Suomen aluevesien valvonnan ja turvallisuuden takaaminen on äärimmäisen tärkeää poikkeustilanteissa.

– VTS-keskukset estivät viime vuonna ainakin 10 onnettomuutta ja samalla mahdollisia ympäristökatastrofeja, Salonen muistuttaa.

Suomessa toimii tällä hetkellä kolme VTS-keskusta. Alusliikenne saa niiltä vuorokauden ympäri informaatio-, liikenteenjärjestely- ja navigaatioapupalveluita. Yhtiöittämisen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alusta.

– Uudistusta valmistellaan nopeassa aikataulussa. Se pitää nostaa laajaan keskusteluun ja arvioida yhtiöittämisen vaikutuksia – mitä lisäarvoa se toisi liikenteenohjaukselle, Kristiina Salonen korostaa.

Keskustelua aiheesta

”Tukholmaan hävinnyt tai varastettu puhelin, mahatauti ja tieto töiden loppumisesta” – Mikko Kärnä: Paavo Väyrysestä ei tule presidenttiä, ja minulle tulee lähtö eduskunnasta

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti eilen palaavansa eduskuntaan ensi keväänä, ellei tule valituksi presidentiksi.

– Jos kannattajani saavat kootuksi tarvittavan määrän kortteja, olen ehdokkaana ja teen parhaani päästäkseni toiselle kierrokselle ja voittaakseni vaalin. Jos en tulisi valituksi, jatkaisin työtäni Suomen suunnan muuttamiseksi eduskuntavaalien kautta. Niihin valmistautumisen aloittaisin palaamalla eduskuntaan jo seuraavalla kevätistuntokaudella, Väyrynen sanoi.

Kansanedustajaksi valittu on oikeutettu ottamaan tehtävän vastaan milloin tahansa vaalikauden aikana.

Väyrysen todennäköisestä paluusta voi kärsiä moni, mutta ainakin kansanedustajaksi hänen varapaikaltaan noussut Mikko Kärnä.

Kärnä kommentoi Facebook-sivuillaan torstain suuria uutisia. Hän vaikuttaa jo alistuneen kohtaloonsa.

”On niitä tietysti mukavampiakin päiviä ollut. Tukholmaan hävinnyt tai varastettu puhelin, mahatauti ja tieto töiden loppumisesta keväällä.”

Kärnä kirjoittaa kuitenkin uskovansa, että tästäkin selvitään. Hän lupaa jatkaa kansanedustajan töitä täysillä niin kauan kuin töitä on.

”Mutta mielenkiintoisia työtarjouksia otetaan vastaan! Tiesittehän, että seuraaviin eduskuntavaaleihin on ensi keväästä aikaa vuosi?”

Demokraatti uutisoi eilen, että Väyrysen paluu on osa keskustan hurjaa nimirulettia.

Vaikea tapaus tämä lomalla sairastaminen – työtuomioistuimelta meni sormi suuhun, pyytää ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta

Kuva: LEHTIKUVA / EIJA KONTIO
Vuosiloma kuuluu ihmisoikeuksiin, SAK laskee.

Työtuomioistuin on pyytänyt ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta siitä, onko Suomen vuosilomalaki EU-oikeuden vastainen. Asiasta kertoo SAK verkkosivuillaan. Asia koskee yksityissektorin työntekijän oikeutta siirtää vuosilomalla sairastuessaan lomapäiviä pidettäväksi myöhemmin myös neljää viikkoa pitemmän loman tilanteessa.

Yli vuoden kestäneissä työsuhteissa lomaa on viisi viikkoa. Vuosilomalaki asettaa näihin lomiin sairausajasta kuusi omavastuupäivää. Näiltä päiviltä ei makseta sairausajan palkkkaa.

Työtuomioistuin pyytää EU:n tuomioistuimelta ennakkoratkaisua myös siitä, voiko työntekijä vaatia sairastuessaan loman siirtämistä heti ja samalla suoraan työnantajaltaan sairausajan palkan maksamista omavastuupäiviltä.

– Oikeus vuosilomaan ja ansaitun vuosiloman suoja ovat EU:n työaikadirektiivin ja perusoikeuskirjan piirissä. Niiden tulkinnat ratkaisee viime kädessä unionin tuomioistuin, SAK:n lakimies Jari Hellsten sanoo.

EU-tuomioistuimeen lähetettävässä jutussa on kyse Auto- ja kuljetusalan työntekijöitä edustavan AKT:n ja Satamaoperaattorit ry:n välisestä vuosiloman siirtoa ja sairausajan palkkaa koskevasta kiistasta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on vastustanut tapauksen EU-tuomioistuimeen lähettämistä. EK:n näkemyksen mukaan nykyinen tilanne on EU-säännösten mukainen.

EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä on useampia tapauksia, joissa ansaittua, neljää viikkoa pitempää lomaa tai sitä vastaavaa, työsuhteen päättyessä maksettavaa lomakorvausta on suojattu kokonaisuudessaan. Tämän linjan soveltaminen voi hyvin perustein johtaa vuosilomalain omavastuupäivien katsomiseen EU-oikeuden vastaisiksi, Hellsten painottaa.

– Oikeuskäytäntö osoittaa, että meillä on asiassa vahvat perustelut eikä AKT:n jutussa ole kyse mistään koepallosta. Tapaus osoittaa myös sen, miten ay-liike puolustaa työntekijöiden oikeuksia ja vie oikeusjuttuja niin sanotusti päätyyn saakka, Hellsten jatkaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus lisäsi kuuden päivän karenssin vuosilomalla sairastamiseen. Päätöstä puidaan nyt leivättömien pöytien ääressä. (Lehtikuva/Rino Rekomaa)

Hallitus poisti vuonna 2013 vuosilomalaista omavastuupäivät EU-oikeuden vastaisina. Samalla loman välitön siirto-oikeus rajattiin kuitenkin koskemaan vain vuosilomalain mukaista lomaoikeutta eli korkeintaan viiden viikon vuosilomaa. Vuonna 2016 Juha Sipilän hallitus muutti lakia ohi kilpailukykysopimuksen niin, että omavastuupäivät koskevat myös viiden viikon lomaa. Käytännössä tämän lainmuutoksen laillisuus joutuu nyt EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi.

AKT:n juttua vastaavia tapauksia on SAK:n useampien jäsenliittojen piirissä. Ratkaisu niihin kaikkiin tulee AKT:n oikeudenkäynnin kautta.

 

Pitäisikö potilaan tutkia itse silmänpohjansa? – ”Ei voida puhua yhdenvertaisesta kohtelusta”

Kuva: Demokraatti

Harmaakaihi on yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Yli 30 prosenttia yli 65-vuotiaista sairastuu siihen. Eläkkeensaajien keskusliitto EKL on saanut huolestuneita yhteydenottoja kaihileikkausten jälkitarkastuksista.

Kaikki sairaanhoitopiirit eivät jälkitarkasta, vaikka Käypä hoito -suositus pitää tarkastuksia tärkeinä. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen.

Hän vaatii, että kaihileikkauspotilaita pitää kohdella yhdenvertaisesti sairaanhoitopiiristä riippumatta.

– Kaikilla potilailla ei ole taloudellisesti mahdollista käydä yksityisellä sektorilla jälkitarkastuksessa, mikäli sairaanhoitopiiri ei katso sitä tarpeelliseksi.

Ei ole kyse vain silmälasien tarpeen arvioimisesta.

Mäkisalo-Ropponen ottaa esimerkiksi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän. Sen mukaan jälkitarkastuksia ei tarvita, jos potilas on oireeton. Kansanedustaja muistuttaa, että tarkastuksessa on kyse mahdollisten komplikaatioiden varhaisesta toteamisesta.

– Potilaalla ei ole itsellään mahdollisuutta arvioida silmänpainettaan, sarveiskalvon, etukammion ja tekomykiön tilaa tai tutkia silmänpohjaa leikkauksenjälkeisten komplikaatioiden poissulkemiseksi kuten jälkitarkastuksessa tehdään. Jälkitarkastuksessa ei ole myöskään kyse vain silmälasien tarpeen arvioimisesta.

Mäkisalo-Ropposen mielestä ei voida puhua yhdenvertaisesta ja oikeudenmukaisesta kaihipotilaiden kohtelusta, jos jälkitarkastukseen pääseminen on kiinni kukkarosta.

EKL ja Mäkisalo-Ropponen ovat muutenkin huolissaan erityisesti pienituloisista eläkkeensaajista. Heille terveydenhuollon asiakasmaksut ovat taloutta uhkaava menoerä.

– Useimmin lääkkeistä ja hoidoista joutuvat tinkimään ne, joiden tulot ovat pienet ja terveydentila huono. Näillä potilailla ei ole varaa yksityisen puolen palveluihin.

Keskustelua aiheesta

Lennonjohtajat marssivat ulos neuvotteluista

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Lennonjohtajien yhdistyksen SLJY:n edustajat ovat marssineet ulos työehtosopimusneuvotteluista. Neuvottelut lennonjohtajien työehtosopimuksen uudistamiseksi ovat keskeytyneet, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

SLJY:n edustajat marssivat ulos neuvotteluista perjantaina aamupäivällä vastalauseena Palvelualojen työnantajien Paltan toiminnalle.

Yhdistyksen mukaan Palta on toimittanut työtuomioistuimelle käynnissä oleviin tes-neuvotteluihin liittyvää materiaalia, jonka luottamuksellisuudesta osapuolet olivat yhteisesti sopineet.

SLJY:n mukaan neuvottelut olivat tähän mennessä sujuneet hyvin. Lennonjohtajien työehtosopimuksen sopimuskausi päättyy marraskuun lopussa.