Politiikka

Keskustan eduskuntaryhmä: Perhevapaauudistuksesta sovittava seuraavissa hallitusneuvotteluissa – uudistukselle turvattava riittävä rahoitus

lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti

Keskustan eduskuntaryhmä pitää välttämättömänä, että perhevapaat uudistetaan. Ryhmä kertoo pitävänsä arvokkaana, että tästä tavoitteesta vallitsee varsin laaja yhteisymmärrys.

Uudistuksen lähtökohdaksi on puolueen mielestä otettava lasten ja perheiden etu.

Uudistuksessa on huomioitava perheiden erilaiset elämäntilanteet ja turvattava erilaisille perheille tasa-arvoiset ja hyvät valinnanmahdollisuudet lastenhoidossa niin kotihoidon, laadukkaan varhaiskasvatuksen kuin muidenkin hoitomuotojen osalta.

Keskustelu perhevapaauudistuksesta otti uusia kierroksia perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kerrottua eilen, että hallituksen kaavailema uudistus katuu rahoitusongelmiin.

Hallitus otti uudistuksen toteuttamisen tavoitteekseen viime kevään kehysriihessä, kun laaja julkinen mielipide oli kääntynyt kannattamaan uudistusta. Ennen hallituksen viime keväistä ilmoitusta, kukin taho esitteli innolla omia mallejaan uudistukselle.

Hallituspuolueiden välillä voimakasta sanailua.

Perhevapaauudistuksen kaatuminen krivoitti perjantai-iltana voimakasta sanailua hallituspuolueiden välillä niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. Saarikko perusteli eilen uudistuksen pysäyttämistä toteamalla, että se olisi vaatinut lisärahaa, mutta sellaista ei ollut tiedossa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) puolestaan totesi STT:lle perjantaina, että valtiovarainministeriö oli jo luvannut rahoitusratkaisun perhevapaauudistukseen.

Opetusministerin mukaansa rahoitusratkaisu on ollut neuvottelupöydässä tiedossa jo ainakin pari viikkoa. Hän totesi lisäksi, että uudistuksen ei pitänyt alun alkaenkaan olla julkisen talouden kannalta kustannusneutraali.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) kommentoi perhevapaauudistuksen kaatumista tänään Ylen ykkösaamussa.

Mattila totesi, että ainakaan hänellä ei perhevapaauudistuksen neuvotteluissa ole ollut ”sellaista paperia, missä olisi suoraan ollut yksi yhteen laskelma siitä, mitä valtiovarainministeriöstä olisi tarjolla”.

Tasa-arvoa pystytään edistämään myös perheiden valinnanvapautta kunnioittamalla. Perhemyönteinen yhteiskunta elää perheiden kanssa samassa rytmissä ja yhteiskunnallisia muutoksia yhdessä edistäen.

Keskustan eduskuntaryhmä tukee Saarikon ratkaisua.

Keskustan eduskuntaryhmä kertoo tukevansa Saarikon ratkaisua keskeyttää perhevapaauudistuksen valmistelu hallituksessa. Nyt ryhmä katsoo, että perhevapaauudistuksesta on sovittava seuraavissa hallitusneuvotteluissa ja turvattava sille riittävä rahoitus.

– Uudistuksen on tuettava puolueen mielestä perheiden arkea, kannustettava isiä käyttämään enemmän perhevapaita sekä mahdollistettava etenkin pienten lasten vanhemmille nykyistä paremmin osa-aikatyö, ryhmä tiedottaa.

Nyt valmisteilla ollut uudistus olisi ollut suurimmalle osalle perheistä leikkaus toimeentuloon, puolue katsoo.

Keskustan eduskuntaryhmä tähdentää, että perhevapaauudistuksen on oltava aito parannus suomalaisille perheille, ei heikennys.

Korjattu, että ministeri Grahn-Laasonen kommentoi asiaa eilen STT:lle ei Ylelle klo 13:58.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat