Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskustan edustajat tippuilevat yksitellen työttömien kyykytyskärryiltä: “Jos haasteita ilmenee, niihin etsitään ratkaisuja”

Kai Mykkänen (kok.).

– Aktiivimalli on oleellinen osa hallituksen yhteistä työllisyyspakettia, eikä sitä voi siitä ottaa pois ilman, että koko työllisyyslinjaan haetaan muita ratkaisuja.

Näin kommentoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) keskustaedustajien irtiottoja mallista. Mykkäsen mukaan ensin katsotaan ensimmäisen noin kolmen kuukauden seurantajakson vaikutukset keväällä ja sitten punnitaan asiaa uudestaan.

– Sitten nähdään, kuinka moni työtön on pystynyt sinä aikana täyttämään ehdon. Jos haasteita ilmenee, niihin etsitään ratkaisuja, mutta sitä täytyy katsoa faktojen kanssa, eikä heilahdella suuntaan ja toiseen. Eduskunta on kuitenkin hyväksynyt tämän lain jo kaksi viikkoa sitten, Mykkänen sanoi.

 

Mykkäsen mielestä aktiivimalli pitää pystyä punnertamaan sellaiseen muottiin, että halutessaan ihminen pystyy hoitamaan aktiivisuussehdon omalla työssäkäyntialueellaan.

– En tietenkään oleta, että työtön muuttaisi sen 18 tunnin keikan takia toiselle puolelle Suomea, jos omalla paikkakunnalla on vaikkapa asunto ja perhe. Sehän olisi aivan kohtuutonta. Suomessa ei kuitenkaan ole koskaan ollut aikaa, etteivätkö ihmiset olisi työn perässä muuttaneet, jos omalta paikkakunnalta töitä ei kerta kaikkiaan ole mahdollista löytää.

“Työvoimapalveluihin tarvitaan ryhtiliikettä”

Lisää aiheesta

Mykkänen huomauttaa, että jokaisessa maakunnassa on kaupunkeja, joilla menee aiempaa paremmin. Nykyisin työtä täytyy ottaa vastaan noin 300 kilometrin säteellä.

– Oman maakunnan alueella on aina työvoimapalveluja tarjolla ja työvoimaviranomaisilla täytyy olla mahdollisuuksia järjestää lyhyitä keikkoja, kurssituksia tai pientä yrittäjätulomahdollisuutta. Työvoimapalveluihin tarvitaan ryhtiliikettä, resursseja on jonkin verran jo tulossa ja myöhemmin voidaan joutua katsomaan, että tarvitaanko niitä resursseja vielä lisääkin.

Tämän vuoden budjetissa työvoimapalveluihin on tulossa noin 25 miljoonaa euroa lisää.

Kansalaisaloite kertoo Mykkäsen mielestä siitä, että asia herättää tunteita, koska se on konkreettinen ja helposti miellettävä. Hän uskoo kuitenkin, että isompi osa suomalaisista ymmärtää hallituksen logiikan, jonka mukaan passiivisesta työttömyydestä pitää päästä mahdollisimman monen kohdalla eroon.

Mykkänen kommentoi asiaa STT:lle valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ollessa lomamatkalla.

Juttua korjattu klo 11.17. Mykkänen sanoi STT:n jutussa virheellisesti, että aktiivimallin ehdon täyttämiseen riittää myös palkaton 18 tunnin työkokeilu esimerkiksi yhdistyksessä, säätiössä tai osuuskunnassa. Aktiivisuusehdon täyttymiseen vaaditaan 18 tuntia palkkatyötä työehtosopimuksen määrittämällä palkalla. Yhtenä muuna vaihtoehtona on työkokeilu, jota vaaditaan vähintään viiden päivän ajan.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE