Politiikka

Keskustan ja SDP:n puheenjohtajat ottivat yhteen – Rinne: ”Kumpi on tavallisen ihmisen näkökulmasta parempi vaihtoehto?”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haastoi torstaina eduskunnan kyselytunnillta voimakkaasti pääministeri Juha Sipilää (kesk). hallituksen ajamasta sote-uudistuksesta.

– Arvoisa pääministeri, te olette todennut, että soten kanssa on vain kaksi vaihtoehtoa, Rinne muistutti täysistuntosalissa viitaten Sipilän lausuntoon, jonka mukaan Sipilä hajoittaa hallituksen mikäli sote-uudistusta ei saada vietyä maaliin.

Rinne jatkoi toteamalla, että uudistus on nyt kyseenalaistettu nyt hallituspuolue kokoomuksen toimesta.

– Yksi heidän johtavista talousajattelijoista, Elina Lepomäki, on todennut, että se ei paranna palveluiden saatavuutta, ei lisää asiakaslähtöisyyttä, se ei pienennä terveyseroja, ei hillitse kustannusten kasvua, mutta se lisää hallintoa ja byrokratiaa, kasvattaa veronmaksajien rasitusta ja saattaa olla EU-kilpailuoikeuden vastainen, Rinne korosti.

Rinne muistutti, että Sipilän toisena vaihtoehtona on ”tulos tai ulos eli tulee uudet vaalit”.

– Arvoisa pääministeri Sipilä, kumman näistä vaihtoehdoista luulette tavallisten kansalaisten haluavan nähdä tässä tilanteessa? Kumpi on tavallisen ihmisen näkökulmasta parempi vaihtoehto?

Kansa haluaa mielummin ”uusia vaaleja”.

Sipilä vastasi Rinteelle uskovansa kansalaisten haluavan, että poliitikot eivät enää ”jappaise sote-uudistuksesta”, vaan toteuttavat sen. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) kuitenkin huusi väliin, kansan haluavan mielummin ”uusia vaaleja”.

– Eli vaihtoehto, että me viemme tämän asian nyt maaliin saakka, on varmasti kansalaisten tahtotila, Sipilä esitti.

– Me teemme jokaisessa maakunnassa sen maakunnan näköiset ja sinne sopivat palvelut, ja meidän pitäisi nyt tässäkin salissa pikkuhiljaa päästä keskustelemaan rakenteiden sijasta myöskin niistä palveluista, miten ne siellä maakunnassa sitten toteutetaan, hän jatkoi.

Rinne nosti puheenvuorossaan esiin myös, että tällä hetkellä ”pienet yritykset ovat muuttuneet pienen pieniksi attendoiksi”.

– Te kuvasitte tilannetta tällä hetkellä siellä yrityskentällä, Sipilä vastasi Rinteelle.

– Me teemme valinnanvapausosuuden sote-uudistuksen osana, ja se tuo sen asiakassetelin, jolla ne pienet yritykset pääsevät sinne kentälle mukaan. Tällä hetkellä sellaista mahdollisuutta ei ole. Isot valtaavat siellä tilaa, niin kuin hyvin kuvasitte.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat