Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskustan kansanedustajat reagoivat ex-pääministerin rajuun avautumiseen – Sipilä torppaa: “Ei ole mitään keskustelun puutetta”

Pääministeri Sipilän hallitus on miesvoittoinen.

Naisia on häpeällisen vähän nykyisessä hallituksessa, entinen pääministeri, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) täräytti Keskustanaisten Avain-lehden kolumnissaan.

– Suoraan sanottuna se tarkoittaa, että politiikassa naisiin ei luoteta. Luottamus on yhteisten asioiden hoidossa elintärkeää, hän jatkoi.

Ennen kaikkea hän sanoi olevansa huolissaan keskustelun puutteesta omassa puolueessaan keskustassa.

– Ymmärrän, että asian esillä pitäminen on vaikeaa. Minäkin olen ollut hiljaa, vaikka hiljaa mielessäni olen ollut vuorotellen surullinen, pettynyt tai raivoissani. Nyt en voi enää pitää kaikkea sisälläni. Puhumattomuus ja äänettömyys asian ympärillä on niin äänekästä, hän jyrisi.

Sipilän hallituksessa on tällä hetkellä 12 miesministeriä ja 5 naisministeriä. Kun kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) korvaa kesällä perhe- ja peruspalveluministerinä Juha Rehulan (kesk.), tilanne tasoittuu vähän ja on 11–6.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä on aiemmin vahvistettu Demokraatille, että Suomen sijoitus voi laskea erilaisissa tasa-arvoindekseissä ministerien sukupuoliepäsuhdan takia.

Anttila: “Naiset ovat niitä käytännön arjen pyörittäjiä.”

Lisää aiheesta

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila kertoo jakavansa Jäätteenmäen huolen siitä, että hallituksessa on liian vähän naisia.

– Me emme ole nyt sillä tasa-arvolain tavoitetiellä, jolla pitäisi olla, Anttila sanoo.

– Keskustan agendalla pitäisi naisille tärkeät asiat olla korkeammalla kuin mitä ne tällä hetkellä ovat. Ne pitäisi olla korkeammalla siitä yksinkertaisesta syystä, että naiset ovat enenevästi äänestäneet miehiä vilkkaammin esimerkiksi vaaleissa.

Anttilan oma näkemys on sellainen, että naiset “ovat tulleet politiikkaan keskeisesti vaikuttamaan arkielämän asioihin”.

– Naiset ovat niitä käytännön arjen pyörittäjiä, joihin tämä lainsäädäntö merkittävästi vaikuttaa, jota täällä tehdään ja sen takia molempia sukupuolia pitää olla tasapuolisesti, hän kertoo kantanaan.

Onko pääministeri epäonnistunut, kun hallituksessa on enemmän miehiä?

– Ei hän ole epäonnistunut, koska pääministeri ei ole valinnut sinne henkilöitä. Puolueet ovat valinneet ja puolueiden olisi pitänyt tämä asia hoitaa.

Anttilan mielestä ministerien määrää lisätessä olisi pitänyt ottaa sukupuolten tasa-arvo paremmin huomioon. Hallitus sai hiljattain kolme miesministeriä lisää.

“Me emme tietenkään voi sille mitään, jos kokoomus ja perussuomalaiset…”

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni toteaa, että siinä vaiheessa, kun Annika Saarikko nousee ministeriksi, keskustaministerien määrä on balanssissa

– Me emme tietenkään voi sille mitään, jos kokoomus ja perussuomalaiset eivät nimitä riittävästi naisministereitä. Totta kai toivoisin, että siellä olisi fifty-fifty ministereitä kokonaisuudessaan.

– Muuten tietenkin ihan asiallinen kirjoitus ja hyvää keskustelua, aina kannattaa kirjoittaa kulmikkaasti, hän toteaa Jäätteenmäen kolumnista.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että jokainen puolue pitää huolen omastaan.

– Keskustassa tämä tasapaino on, hän sanoo.

Jossain mielessä he ovat oikeassa, sillä sen jälkeen, kun Saarikko tulee hallitukseen, keskustassa on 4 miesministeriä ja 3 naisministeriä. Tämän hetken tilanne on kuitenkin vielä 5/2. Tosin kokoomuksenkin viiden ministerin joukossa on jo tällä hetkellä yksi mies enemmän kuin naisia (3/2). Sen sijaan perussuomalaisilla miesministereitä on 4 ja naisia vain 1.

Kun Jäätteenmäki on huolissaan tasa-arvokeskustelun puutteesta keskustassa, Sipilä ei tätä näkemystä jaa.

– Ei meillä mitään keskustelun puutetta tässä asiassa ole, hän kuittaa.

“Onhan se tietysti aika surullista.”

Kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) toteaa epäsuhdan ministerien sukupuolijakaumassa olevan surullista.

– En minä voi oikeastaan mitään muuta sanoa tähän kuin, että onhan se tietysti aika surullista, kun meillä on päästy välillä erittäin hyvään tasapainoon naisten ja miesten määrässä valtioneuvostossa.

– Mutta toisaalta sekin on kuitenkin sanottava, että joskus valitaan osaamiseltaan sellaisia ministereitä, joissa ei nyt sitten selvästikään mietitä sukupuolta vaan osaamisaluetta. Kyllä minä nyt esimerkiksi ajattelen, että kyllähän Jari Leppä (kesk.) oli itsestään selvä valinta maa- ja metsätalousministeriksi. Hän on ollut niin pitkään esimerkiksi valiokunnan puheenjohtajana.

Paloniemi toteaa, että on “julkinen salaisuus”, että keskustan eduskuntaryhmässä on paljon enemmän miehiä kuin naisia. Toisaalta hän muistuttaa, että muillakin puolueilla on haasteita saada naisehdokkaita vaaleihin.

Hallituksen miesvoittoisuutta Paloniemikään ei laittaisi pääministerin kontolle.

– Kyllä minä näkisin, että meillä kaikilla on vastuu siitä. Kyllä sitä ilman muuta kannattaa nostaa esille. Tämä on Annelilta (Jäätteenmäki) ihan hyvä havainto ja hänhän on mitä suurimmissa määrin tasa-arvoihminen ja hän on meillä nostanut näitä asioita valtavasti aina esille. Se ei ole pelkästään pääministerin asia, vaan kyllä meidän kaikkien pitäisi vaan tehdä enemmän töitä sen eteen, että nähtäisiin se voimavara, mikä naisissa on.

“Mikään kiintiönainen en itse haluaisi olla.”

Kokoomuslainen sisäministeri Paula Risikko muotoilee, että on ollut aina sitä mieltä, että hallitukseen tarvitaan sekä miehiä että naisia.

– Mutta mikään kiintiönainen en itse haluaisi olla.

– Joskus hallituksessa on enemmän naisia ja joskus enemmän miehiä. Osaaminen ratkaisee. Ja naisissa on osaamista! Ja mitäs jos ne naiset, joita tässä hallituksessa on, vastaavat montaa, ei sitä tiedä, hän hymyilee.

Toisaalta hän myös ymmärtää sitä, miksi Jäätteenmäki on kolumninsa kirjoittanut.

– Kun ottaa huomioon, että naisista kyllä osaamista löytyy, niin siinä mielessä ymmärrän Annelia, että tässä hallituksessa ministerit painottuvat miehiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE