Politiikka

Keskustan Kärnältä vaihteeksi kysymys kielipolitiikasta – ”Meillä ei ole varaa tällaiseen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen yliopistojen kielipolitiikasta.

Kärnä on huolissaan kansalliskieltemme Suomen ja Ruotsin asemasta yliopistomaailmassa.

– Vaikka laki määrittelee yliopistojen tutkintokieleksi suomen tai ruotsin, ovat useat suomalaiset yliopistot muuttaneet monien maisteriohjelmiensa kieleksi englannin. Tämän englanninkielistämisen ja ulkomaisten opettajien rekrytoinnin myötä monien yliopistojen sisäinen tiedotus ja hallintokokeili on laissa säädetystä huolimatta englanti.

Kärnän mukaan yliopistojen kansainvälistymisen pyrkimys on ymmärrettävä ja kannatettava, mutta kansanedustaja muistuttaa, että tästäkin huolimatta on muistettava yliopistojen tehtävä kouluttaa opiskelijoita ensi sijassa suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän tarpeisiin.

– Suomen ja ruotsin kansalliskielinen korkeakoulusivistys ei saa näivettyä. Oikeus tuottaa opinnäytteitä kansalliskielillä ja osallistua kansalliskieliseen opetukseen ei tällä hetkellä toteudu. On vaarana, että se toteutuu tulevaisuudessa vielä entistäkin huonommin. Meillä ei ole varaa tällaiseen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena, kansanedustaja sanoo tiedotteessaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat