Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Keskustan puoluehallituksen pitää hyväksyä Väyrysen uusi osasto – asian esittelisi puoluesihteeri Pirkkalainen itse

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Paavo Väyrynen palasi keskustan jäseneksi 4.2. Hän liittyi ruotsinkielisen piirin puheenjohtajan osastoon eli Maalahden seudun osastoon.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Väyrysen mukaan hän toimi näin siksi, ettei Helsingissä ole keskustan ruotsinkielistä osastoa. Nyt Väyrynen virittelee ruotsinkielistä osastoa Helsinkiin ja Uudellemaalle. Väyrynen voisi tulla tämän uuden paikallisosaston jäseneksi.

Väyrysen mukaan keskustalla on paljon ruotsinkielisiä kannattajia pääkaupunkiseudulla ja osaston kautta he voisivat toimia omalla äidinkielellään.

Väyrystä arvellaan houkuttavan myös puoluehallituspaikka, joka liene tarjolla keskustan ruotsinkielisen piirin kautta.

Keskustalla ja ruotsinkielisellä piirillä ei ole ollut parhaat mahdolliset välit. Keskustan linjaan tyytymätön piiri muun muassa kehotti boikotoimaan keskustaa viime eduskuntavaaleissa. Ennen tätä keskusta on katkaissut rahoituksen puolueelta.

Jos ja kun Väyrysen hanke ruotsinkielisen paikallisosaston perustamisesta pääkaupunkiseudulle onnistuu, osaston perustaminen pitää hyväksyä vielä keskustan puoluehallituksessa.

– Meillä tietenkin jäsenistö harkitsee keskuudessaan, minkälaisille perusjärjestöille on tilausta ja tarvetta. Sitten puolueen sääntöjen mukaisesti sitä arvioidaan. Sääntöjen mukaisesti uusi jäsenyhdistys tuodaan puoluehallituksen hyväksyttäväksi eli puoluehallitus hyväksyy uudet yhdistykset. Asianomainen piiri, johon yhdistys sijoittuisi, antaa puoluehallitukselle lausunnon, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen toteaa Demokraatille puolueen säännöistä.

Hänen mukaansa sääntöjen mukaisesti arvioitaisiin myös, että yhdistys toteuttaa puolueen tarkoitusta ja nojaa jäsenyhdistysten mallisääntöihin.

”Ei missään nimessä.”

Uuden puolueosaston perustamista koskevan asian esittäisi puoluehallitukselle puoluesihteeri Pirkkalainen itse.

– Siinä vaiheessa sitten, kun anomus tulisi, asiaa tutkisin ja oman kantani päättäisin.

Luonnollisesti hän ei lähde esitystään tässä vaiheessa ennakoimaan.

– Jos sellainen jäsenanomus tulee, tietenkin sitten valmistellaan asianmukaisesti ja tarjotaan puoluehallitukselle aito mahdollisuus käydä keskustelua asiasta ja sitten puoluehallitus päätöksen tekee.

Osaston ei pidä keskustan nykylinjaa tukea.

– Ei missään nimessä. Ei meillä ole sellaista sääntöä tai seurantaa, että kulloistakin keskustan olemassaolevaa linjaa tai puoluejohtoa pitäisi jäsenyhdistysten tukea. Päinvastoin mehän pyrimme jatkuvasti antamaan sytykettä laajalle poliittiselle keskustelulle olla avoimia myös kritiikille. Se on ainoa tapa myös kehittää puoluelinjaa ja politiikkaa. Jäsenyhdisten tarkoitus on tietenkin antaa oma panoksensa puoluelinjan muodostumiseen, Pirkkalainen sanoo.

Miksi keskustan ruotsinkielinen piiri ei saa rahoitusta?

– Keskustan puoluevaltuusto, joka päättää aina puolueen talousarvion ja puoluetuen jakamisen on 2017 syksyllä tehnyt sellaisen päätöksen, että ruotsinkieliseltä piiriltä pidätetään puoluetuet. Siellä on taustalla ollut muun muassa puutteita tilinpäätösasiakirjoissa, joista tietenkin puolueena vastataan, että asianmukaiset asiakirjat toimitetaan myöskin Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Näissä asiakirjoissa on ollut silloin puutteita.

Demokraatin tietojen mukaan tällaista näkemystä tilinpäätösasiakirjoista ei ruotsinkielisessä piirissä allekirjoiteta lainkaan.

Onko tässä sana vastaan sana -tilanne?

– Varmaan on sana vastaan sana -tilanne siinä mielessä, jos näkemykset ovat erilaisia, mutta me tietenkin katsomme sitä, että asiakirjat ovat sen mukaiset, miten toiset piirit niitä toimittavat ja kaikkien lainsäädännön vaatimusten ja myöskin valtionavustuspäätösten vaatimusten mukaisia. Me perustamme tietenkin omat lausuntomme niihin.

Kysymykseen siitä, vaikuttaako uuden paikallisosaston hyväksyntään, ettei piiri, jonka alle se tulisi, saa keskustalta tukea Pirkkalainen toteaa, ettei ainakaan itse puoluehallitukselle sellaista tarkastelunäkökulmaa esittäisi.

Onko Paavo Väyrysellä vielä keskustassa vaikutusvaltaa?

– Meillä on itse asiassa kaikilla jäsenillä vaikutusvaltaa aika runsaasti. Meillä on tällä hetkellä Keskusta 2030 -uudistusohjelmatyö menossa, johon kaikilla jäsenillä on yhtäläinen oikeus vaikuttaa eli ottaa kantaa siihen, mikä on tämän vuosikymmenen keskustalaisen politiikan kantava linja. Sanoisin niin, että keskustassa jokaikisellä jäsenellä on vaikutusvaltaa erittäin paljon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE