Politiikka

Keskustasta ladattiin kovat ukaasit kokoomukselle – Tapaus-Soini sai hallituksen sanasotaan

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Huominen äänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta on saanut hallituksen rivit rakoilemaan.

Keskustalainen kansanedustaja Markku Pakkanen kirjoittaa twitterissä jopa varsinaisia uhkavaatimuksia kokoomusedustajille. Asiasta kertoi ensin Uusi Suomi.

– Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset, Pakkanen paalutti.

Neljä oppositiopuoluetta esitti aikaisemmin torstaina SDP:n johdolla epäluottamuslausetta ulkoministeri Soinille tämän toimista naisten oikeuksia vastaan. Soinin luottamuksesta äänestetään perjantaina eduskunnassa.

Lue tästä lisää sosialidemokraattien johdolla esitetystä epäluottamuksesta

Keskustelu liittyy Soinin tekemiin kannanottoihin. Toukokuussa Soini osallistui abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana Kanadassa. Soini on puolustellut toimintaansa muun muassa selittämällä, että osallistui tilaisuuteen yksitysihenkilönä. Elokuussa Soini puolestaan hehkutti verkkosivuillaan Argentiinaa hienoksi maaksi, kun maan senaatti oli äänestänyt abortin laillistamista vastaan.

Soinin toimintaa ovat arvosteltu etenkin oppositiosta, mutta myös hallituksen edustajien toimesta. Suomen virallisena linjana on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia.

Hallituskumppanit keskusta ja kokoomus ovat kuitenkin vakuutelleet tukeaan sinisiin kuuluvalle hallituskumppanilleen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus on ulkoministeri Soinin takana luottamusäänestyksessä. Keskiviikkona sinisten puheenjohtaja Sampo Terho teki puolestaan ulkoministerin epäluottamuslauseeksi suunnatusta äänestyksestä hallituskysymyksen linjaamalla, että mikäli Soini menettää eduskunnan luottamuksen, kävelevät siniset ulos hallituksesta.

Tästä huolimatta etenkin kokoomuksen rivit ovat rakoilleet torstain aikana. Esimerkiksi kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok). on kertonut twitterissä, ettei voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Näin siitä huolimatta, että kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti velvoittaa kokoomusedustajat tukemaan Soinia.

Irtiotot ovat puolestaan hermostuttaneet keskustalaiset, ja hallitussoppa on valmis. Pakkanen kertoo Uudelle Suomelle kyseen olevan ennen kaikkea hallituksen pelisäännöistä.

– Jos tässä alkaa nyt irtopisteiden keruu tällaisessa – sinällänsä tärkeässä – kysymyksessä, se tekee muillekin hallituspuolueille sen [ajatuksen], että voi äänestää toisin jossain itselleen vaikeassa kysymyksessä, Pakkanen latoi US:lle.

– Otin esimerkkinä esiin irtisanomislain, pienyrittäjä kun olen, koska koen että se mahdollinen esitys ei ole tulossa ulos parhaassa muodossa.

Keskustelu siirtyy vääjäämättä myös hallituksen yhä keskeneräiseen jättihankkeeseen, sote- ja maakuntauudistukseen. Jos tapaus Soinissa aletaan äänestämään hallituksen yleistä linjaa vastaan, niin Pakkasen mukaan voi olla, että ”jossain muuallakin pitää sitten saada.”

– Jos tässä saa joku ottaa vapauden, niin se sama vapaus täytyy olla meillä kaikilla. Eihän se niin mene, että kokoomuksen edustajalla on erivapauksia, mutta meillä muilla ei, Pakkanen toteaa US:lle.

Pakkasen ulostulo on herättänyt jo ihmetystä. Esimerkiksi SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ihmettelee Sipilän hallituksen touhua.

– Näinkö on Soini ja työntekijöiden kyykyttäminen koplattu yhteen? Olisi myös mahdollista erottaa Suomen linjan vastaisesti toimiva, naisten oikeuksia halveksiva, ulkoministeri sekä korjata huono esitys irtisanomisen helpottamisesta.

 

Myös sosialidememokraattien puheenjohtaja Antti Rinteen avustaja Dimitri Qvintus kummasteli tilannetta twitterissä.

– Lisää lehmänkauppoja. Keskusta ja kokoomus näyttävä arvonsa, hän tuumi.

Myös pääministeripuolue keskustan Pakkanen tunnusti Uudelle Suomelle huomisessa äänestyksessä olevan kyse jonkinlaisesta lehmänkaupasta.

– Totta. Sitähän politiikan teko on, Pakkanen totesi.

Antti Rinne ihmetteli puolestaan jo aikaisemmin torstaina kokoomuksen ja keskustan ristiriitaisia puheita ja tekoja.

– Keskusta ja kokoomus ovat puheissaan arvostelleet Soinia ja korostaneet omia arvojaan, mutta tänään keskusta ja kokoomus kertoivat äänestävänsä Soinin puolesta. Puheet ja teot ovat täydellisessä ristiriidassa, Rinne ihmettelee.

Lue Rinteen kommenteista lisää tästä.

Uutista on päivitetty klo 21:10.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat