Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskustasta tuodaan hallituksessa kaatunut lakihanke uudelleen pöydälle – aloite kerää vauhdilla nimiä

LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN
Kuvituskuvassa mies tutkimassa opintolainahyvityslomaketta Kelan verkkosivuilta.

Keskustan kansanedustaja, harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen HAMA-työryhmän puheenjohtaja Hanna Huttunen tekee lakialoitteen alueellisen opintolainavähennyksen kokeilusta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kokeilu peruuntui hallituksen äskettäisissä neuvotteluissa eduskunnalle loppuvaalikaudella annettavista lakiesityksistä.

– Kokeilu on tärkeä itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi, alueiden työntekijäpulaan vastaamiseksi sekä nuorten tutkittujen elämis- ja asumistoiveiden mahdollistamiseksi, Huttunen sanoo tiedotteessaan.

Lakialoite on tehty lausunnoilla jo olleen peruuntuneen esityksen pohjalle. Aloitteen mukaan alueellista opintolainahyvitystä kokeiltaisiin 25 kunnassa Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Näihin kuntiin muuttaville nuorille myönnettäisiin hakemuksesta enintään 8 800 euron suuruinen hyvitys opintolainasta.

Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2024 – 2027. Alun perin kokeilun piti alkaa ensi vuoden alussa.

– Norjan mallin mukaisen alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu perustuu yliopistotutkijoiden selvitykseen. Siitä on myös parlamentaarinen yhteisymmärrys yli hallitus-oppositiorajan. Lisäksi peruuntuneeseen esitykseen lausunnon antaneista enemmistö tuki kokeilun toteuttamista, Huttunen sanoo tiedotteessa.

Lisää aiheesta

HALLITUKSEN neuvotteluissa kaatui viime viikolla myös yrityksille suunnatun T&K-verovähennyksen eteneminen. Tämäkin asia oli parlamentaarisesti sovittu ja asia on lähtemässä tällä viikolla eteenpäin parlamentaarisen työryhmän lakihankkeena.

Kun Hanna Huttuselta kysyy, millainen järki on kaataa hallituksessa hankkeita ja viedä niitä sitten kuitenkin eteenpäin, hän toteaa, että sekä T&K:ssa että opintolainavähennyksessä oli kyse parlamentaarisista hankkeissa. Tämä ei koskenut muita piippuun jääneitä lakiesityksiä.

– Oli tehty pitkä ja iso työ ja ne oli parlamentaarisesti sovittu. Ne ovat sitä kautta koko eduskunnan asioita. Tämä kunnioittaa myös parlamentarismia siinä, että työt eivät mene hukkaan, kun lakihankkeet on todettu yli oppositio- ja hallitusrajojen hyviksi, hän perustelee lakialoitettaan Demokraatille.

Miksei hallitus sitten kunnioittanut neuvotteluissaan parlamentaaristen työryhmien työtä?

– Voin kuvitella, että neuvottelut ovat olleet aika hankalat. On varmaan ollut sellaisia asioita, jotka ovat menneet vastakkain.

Olisiko parlamentaarisesti sovitut asiat kannattanut jättää neuvottelujen ulkopuolelle

– Minun mielestäni se olisi ollut viisasta. Se lienee kuitenkin tärkeätä, että sopu tuli ja maassa on hallitus.

HUTTUNEN kertoo, että hänen tavoitteenaan on saada lakiesitykseensä yli 100 nimeä.

– Silloin tämä etenee ihan eri tavalla talon sisällä.

Nimiä lakialoitteeseen onkin tullut huimaa vauhtia. Hän kerää nimiä sekä paperille että sähköisesti. Paperillakin on nopeassa tahdissa tullut jo yli 3o nimeä yli puoluerajojen, kansanedustajia SDP:stä, kokoomuksesta, keskustasta ja RKP:stä. Keskustan ryhmän on mahdollista allekirjoittaa lakialoite tänään.

Lakialoitteessa toisena nimenä listassa Huttusen jälkeen on parlamentaarisen HAMA-työryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Huttunen kertaa, että parlamentaarinen työryhmä laittoi aikoinaan alueellisen opintolainavähennyksen kokeilun yksimielisesti eteenpäin valmisteltavaksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö teetti Itä-Suomen yliopistolla tutkimuksen, jonka pohjalta hallituksen kaatunut lakiesitys oli kirjoitettu. Hallituksen lakiesitys olisi annettu budjettilakina ja se olisi tullut voimaan heti vuoden alusta.

Nyt vastaavaan aikatauluun ei enää ehditä. Huttusen lakialoitteesssa päivämääriä on jouduttu siirtämään vuodella eteenpäin eli kokeilu voisi aloitteen mukaan alkaa 1.1.2024. Huttunen näkee, että asia ehditään käsitellä ja päättää tämän hallituskauden aikana.

Hänellä ei ole tiedossa, että muista hallituksessa kaatuneista lakiesityksistä olisi tekeillä lakialoitteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE