Politiikka

Keskustavaikuttaja syyttää Sipilää virheestä: ”Nyt ei ole muuta mahdollisuutta kuin iloita vaikka hampaat irvessä ja verta juoden”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) teki hallitusta muodostaessaan klassisen virheen jättäessään Paavo Väyrysen osattomaksi. Näin uskoo keskustan entinen puoluesihteeri, Väyrysestä kirjan kirjoittanut historioitsija Jarmo Korhonen.

– Väyrynen keräsi vuoden 2012 presidentinvaaleissa keskustan ehdokkaana äänistä 17,5 prosenttia, kävi sen päälle kuntavaalit, eurovaalit ja oli vielä 2015 eduskuntavaaliehdokkaana. Ainoa palkinto oli lämmin käsi, Korhonen sanoo.

Virheen seuraus on oman puolueensa perustaneen Väyrysen torstaina julkistettu ehdokkuus keskustan puheenjohtajaksi. Väyryseltä olisi Korhosen mukaan pitänyt kysyä mitä hän haluaa, kuten vuonna 2007 tapahtui. Tuolloin Väyrysestä tuli Vanhasen II:n hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri.

– Tämä on aivan itse aiheutettu ja ihan turha tuska. Väyrynen olisi ollut lojaali Sipilän hallituksen ministeri.

Kevät ja alkukesä muodostuvat Korhosen mukaan viiden kuukauden mittaiseksi Väyrys-showksi, jossa hän saa tuoda esiin omaa linjaansa.

– Paavo on ennalta arvattava, ja hänet on pidettävä mahdollisimman lähellä, kuten Mauno Koivisto sanoi. Koivisto tunsi Väyrysen hyvin.

”Nyt on se viimeinen rutistus pääministerin paikasta.”

Korhosen mukaan Väyrynen ulosmittaa keskustan puheenjohtajavaalista maksimaalisen hyödyn. Päämääränä ei Korhosen tulkinnan mukaan ole enempää eikä vähempää kuin pääministeriys joko tulevana kesänä tai eduskuntavaaleissa 2019.

– Väyrysen uran huipentuma on taistelu pääministerinpaikasta. Se sopii hyvin hänen 50-vuotiseen uraansa. Muut olisivat jo luovuttaneet.

Juha Sipilälle tämä on Korhosen mukaan painajainen.

– On vaikea paikka, jos häviää. Jos voittaa, puolue on hajalla. Ei kukaan toivo, että hänet haastetaan muutama kuukausi ennen maakuntavaaleja, kun kaikki isot ratkaisut ovat auki. Puheenjohtaja heikkenee aina, kun hänet haastetaan.

Korhosen mukaan Väyrynen kertoo muille miten heikko Sipilä on.

– Sipilällä ei ole nyt muuta mahdollisuutta kuin iloita vaikka hampaat irvessä ja verta juoden.

Väyrynen on ollut ehdolla keskustan puheenjohtajaksi vuonna 1972 tapahtuneen ensimmäisen yrityksen jälkeen jokaisella vuosikymmenellä.

– Nyt on se viimeinen rutistus pääministerin paikasta. Sen jälkeen vastaavaa tilannetta ei enää tule. Se on sitten toisen elämän asia, Korhonen toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat