Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Keskustelu lähtenyt ihan lapasesta” – USU: Yrittäjäjärjestö ei ymmärrä ay-liikkeen kritiikkiä aktiivimallista

Suomen yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula arvostelee Uutissuomalaisessa aktiivimallista julkisuudessa vellovaa keskustelua, joka on hänen mielestään lähtenyt ihan lapasesta. Makkulan mukaan keskustelu pyörii liikaa ongelmien ympärillä ja siinä, miten työtön välttää työttömyysetuuden leikkauksen.

– Mallin pointti ei ole se, että ollaan aktiivisia sen takia, ettei työttömyysturva leikkaannu, vaan se, että ihmiset pääsisivät töihin. Tarkoitus ei ole se, että olet koko ajan työttömyysetuudella, Makkula sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

– Tuntuu siltä, että tässä keskustelussa haetaan koko ajan ongelmakohtia ja unohdetaan uudistuksen tavoite.

Makkulakin myöntää, ettei aktiivimalli ole kaikille reilu, mutta “mikään malli ei ole täydellinen”. Hän korostaa ison kuvan merkitystä eli sitä, että tehdään sellaisia toimenpiteitä, joilla pyritään aktivoimaan ihmisiä ja lisäämään työn tarjontaa.

– Samalla pitäisi pystyä lisäämään työnantajien halukkuutta palkata ihmisiä eli on tehtävä uudistuksia, jotka helpottavat työntekijän palkkaamista ja alentavat palkkaamisen riskiä erityisesti pienissä yrityksissä. Sitä kautta saadaan uusia työpaikkoja.

Onko ay-liikkeen asia tehdä aktiivimallilla politiikkaa?

Makkula pitää ay-liikkeen kritiikkiä aktiivimallia kohtaan erikoisena, sillä lakia on valmisteltu pitkään.

Lisää aiheesta

– Onko ay-liikkeen asia tehdä aktiivimallilla politiikkaa? Laki on jo voimassa.

Hän ihmettelee myös sitä, että hallituspuolueiden keskuudessa käydään huutokauppaa lain muuttamisesta. Siellä pohditaan, voisiko talkootyöstä tulla osa aktiivimallia.

Makkula antaa tunnustusta työministeri Jari Lindströmille (sin.) joka on muistuttanut, että kyseessä on eduskunnassa perusteellisesti käsitelty ja juuri hyväksytty laki.

– Sitä ei pidä heti lähteä avaamaan. Seurataan ensin, miten se toimii ja jos ongelmia ilmenee, korjataan sitä analyysin jälkeen, Makkula sanoo.

Makkula arvioi, ettei aktiivimalli tuo työnantajille massoittain uusia työhakemuksia. Hän pitää kuitenkin riskinä, että valmisteilla oleva uusi malli saa työttömät lähettämään turhia työhakemuksia. Esitysluonnoksen mukaan työttömällä olisi jatkossa velvoite hakea vähintään 12:ta työpaikkaa kolmessa kuukaudessa.

– Kyse on siitä, miten se toteutetaan, jotta se ei johda tarpeettomiin hakemuksiin.

Makkulan mukaan lausunnolla ollut esitys oli järkevä. Sen mukaan työttömällä on velvoite hakea vain niitä työpaikkoja, jonka saamisen edellytykset hän täyttää.

– Vaikka näin on, miten ihmiset todellisuudessa toimivat? Se riski on olemassa, että haetaan työpaikkoja hakemisen takia, Makkula sanoo.

Toisaalta hän arvioi, että valtaosa ihmisistä toimii järkevästi. He eivät käytä aikaa turhien hakemusten tekemiseen.

Aktiivimallissa yksi aktiivisuuden mittari on se, että kolmen kuukauden sisällä hankkii 241 euroa yrittäjätuloa. Makkulan mukaan se voi olla helpoin ja yksinkertaisin tapa näyttää aktiivisuus.

– Ammatinharjoittaja voi työllistää itsensä eikä se edellytä mitään yhtiön perustamista ja apua löytyy laskutuspalveluyrityksistä.

Hän myös muistuttaa lakimuutoksesta, jonka myötä työtön voi kokeilla yrittäjyyttä neljä kuukautta ilman pelkoa työttömyysetuuden menetyksestä.

Lindström: Työttömälle työntekijälle ei tule päällekkäisiä seuraamuksia.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu viime vuoden keväästä lähtien omatoimisen työnhaun mallia, jota koskeva lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tänä vuonna. Sillä halutaan tehostaa työnhakijoiden omatoimista työnhakua ja toisaalta selkiyttää työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia. Ministeriön mukaan kyseessä ei ole uusi velvoite, sillä työnhakijalla on nykyisinkin velvollisuus hakea aktiivisesti työtä.

– Työttömälle työnhakijalle ei tule päällekkäisiä seuraamuksia, vaan valmistelu sovitetaan yhteen vuoden alusta voimaan tulleen työttömyysturvan aktiivimallin kanssa, työministeri Jari Lindström (sin.) toteaa.

Lindströmin mukaan hallituksen työllisyyttä edistäviä toimia tulee tarkastella kokonaisuutena, jossa muun muassa helpotetaan yrittäjäksi ryhtymistä ja edistetään opiskelua työttömyysaikana. Samalla kun työttömältä edellytetään aktiivista työnhakua, kehitetään työnhakua tukevia ja työllistymistä edistäviä palveluja.

Lausuntokierroksella olleen esitysluonnoksen mukaan työttömällä olisi jatkossa velvoite hakea vähintään 12:ta työpaikkaa kolmessa kuukaudessa eli yhtä työpaikkaa viikossa. Työttömän pitäisi raportoida työnhaustaan kerran viikossa. Aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä langetettaisiin työttömälle 60 päivän korvaukseton karenssi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE