Politiikka

”Kestämätön tilanne” – SDP:n Kantola kysyy vanhusten kotihoidosta

Jukka-Pekka Flander
Ilkka Kantola vaatii hallitusta selvittämään vanhusten kotihoidon tilan.
Jukka-Pekka Flander
Ilkka Kantola vaatii hallitusta selvittämään vanhusten kotihoidon tilan.
Jukka-Pekka Flander
Ilkka Kantola vaatii hallitusta selvittämään vanhusten kotihoidon tilan.

Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen vanhusten kotihoidosta.

Aihe on jälleen noussut otsikoihin kotihoidossa työskentelevien hoitajien toimesta.

Hoitajat kautta Suomen kertovat yhdenmukaisesti, että kotihoidossa olevia huonokuntoisia vanhuksia on liikaa hoidettavana resursseihin nähden ja perustarpeistakin huolehtiminen on vaikeaa, jollei suorastaan mahdotonta.

– Vanhuksen saama kotihoito riippuu tällä hetkellä liikaa asuinpaikasta sekä vanhuksen itsensä tai hänen läheistensä varallisuudesta sekä taidosta vaatia palveluita. Tämä on kansalaisen perusoikeuksien kannalta kestämätön tilanne, oikeudet eivät hälvene ikääntymisen myötä, Kantola sanoo.

Oikeudet eivät hälvene ikääntymisen myötä.

Nykyinen malli Suomessa suosii ikäihmisten kohdalla mahdollisimman pitkään kotona asumista laitoshoidon sijaan.

– Tavoite on sinällään hyvä, mutta se vaatii tukea riittävän hoidon ja seurannan kautta. Muistisairaiden ja vakavista liikuntavaikeuksista kärsivienkin kohdalla kotihoidon määrä saattaa olla vain tunnin luokkaa päivässä. Vanhusten tila kroonistuu ja vasta usean kalliin sairaalahoitojakson jälkeen yksinäisen vanhuksen tilaan havahdutaan, Kantola huomauttaa.

– Jatkuvasti vaihtuva henkilökunta, joka ehtii käydä tekemässä vain välttämättömimmän, ei välttämättä pysty arvioimaan vanhuksen tilaa parhaasta tahdostaan huolimatta, hän arvioi.

Kantola korostaa, että jokaisella terveydestä ja iästä huolimatta on oikeus riittävään ravintoon, terveydenhoitoon ja perushygieniaan, sosiaalisesta kontaktista puhumattakaan.

– Siksi olenkin kysynyt, mitä hallitus aikoo tehdä selvittääkseen vanhusten kotihoidon laadun ja varmistaakseen sen, että jokaisen vanhuksen perusoikeudet toteutuvat kotihoidossa, hän perustelee.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat