Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Keva työkyvyttömyyseläkkeistä: mielenterveydellisistä syistä myönnettyjen määrä kääntyi laskuun

Istock

Mielenterveyssyistä alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi viime vuonna laskuun julkisella alalla, työeläkevakuuttaja Keva ilmoittaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vuonna 2020 siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle julkisella puolella noin 5  500 ihmistä. Mielenterveyssyistä alkaneiden eläkkeiden määrä on ollut tässä ryhmässä useina vuosina kasvussa, mutta nyt suunta kääntyi laskuun.

Masennusdiagnooseissa oli eniten laskua nuorimmissa ikäryhmissä. Masennuksen vuoksi myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet ovat enimmäkseen määräaikaisia.

Valtion, kuntien ja kirkon työntekijöillä yleisimmät työkyvyttömyyseläkkeen perusteet ovat mielenterveyden pulmien ohella tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Viime vuonna mielenterveyssyistä joutui työkyvyttömyyseläkkeelle noin 1  700 julkisen puolen työntekijää. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet puolestaan veivät heistä työkyvyttömyyseläkkeelle runsaat 1  900.

Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen vähentyi vuonna 2020 kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi yli 60-vuotiailla. Yhtenä taustatekijänä tässä on Kevan mukaan todennäköisesti vanhuuseläkeiän alarajan nousu, sillä aiempaa useampi hakeutuu työkyvyttömyyseläkkeelle lähellä vanhuuseläkkeen alkamista.

Keva muistuttaa, että ammattiryhmien välillä on suuria eroja työkyvyttömyyseläkkeissä. Suhteellisesti eniten työkyvyttömyyden vuoksi jäädään eläkkeelle esimerkiksi rakennus-, siivous- ja huoltotyöstä, maatalousammateissa sekä asiakaspalvelu- ja toimistotyöstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE