D-analyysit

Kevään suuri koripalloihme: 24 häviötä ja silti SM-finaalissa!

Lehtikuva
Kolumnit

PENTTI SALMI

Koripalloasiantuntija

Kouvojen Thomas Gipsonin työnäyte puolivälierissä.
Lehtikuva
Kolumnit

PENTTI SALMI

Koripalloasiantuntija

Kouvojen Thomas Gipsonin työnäyte puolivälierissä.
Lehtikuva
Kolumnit

PENTTI SALMI

Koripalloasiantuntija

Kouvojen Thomas Gipsonin työnäyte puolivälierissä.

Koripalloilu oli Suomessa ensimmäinen palloilulaji, joka siirtyi mestaruuksia ratkottaessa runkosarjan tuomasta mitalisateesta uutukaiseen playoff-järjestelmään. Tämä silloinen mullistuma tapahtui jo kun isä lampun osti, pelikaudella 1973/74.

Jos vanha runkosarjameininki olisi edelleen voimassa, Suomen koripallomestaruudesta ei nyt kamppailisi ainakaan Kouvot, sehän oli tällä kaudella vasta kuudes tuossa nykyisessä höntsäpelien runko-osassa.

Niinpä Kouvojen tämän kevään finaalipaikka onkin suoranainen ihme, miraakkeli. Seura on hävinnyt tällä kaudella peräti 24 ottelua, mutta on silti kisassa yhä mukana.

Kuvaavaa Kouvojen vuoristoratataipeleelle runkosarjassa oli se, että päävalmentaja Jyri Lehtosen päätä vaadittiin pölkylle ja nyt pleijareissa hänelle sovitellaan messiaan viittaa.

Samalla Kouvot kirjoittaa Korisliigan historiaakin tuolla 24 tappiollaan, sillä koskaan ennen ei tuollaisella häviömäärällä ole päästy kisaamaan Suomen mestaruudesta. Kerran aikaisemmin runkosarjassa kuudenneksi jäänyt joukkue, Torpan Pojat, on klaarannut tiensä finaaleihin hävittyään ”vain” 20 matsia kauden aikana ennen loppuotteluja. ToPo seilasi sitten kaiken lisäksi aina päätyyn saakka, mestaruuteen, Suomi-koriksen sen ajan vahvoilla nimillä Anssi Rauramo, Kari-Pekka Klinga ja Kalevi Sarkalahti.

Nyt jää siis jännitettävää, käveleekö Kouvot vielä Kauhajoenkin yli. Silloin se olisi historian toinen kuudenneksi runkosarjassa jäänyt joukkue, jonka pelaajien kaulaan ripustettaisiin kultaiset mitalit. Kuvaavaa Kouvojen vuoristoratataipeleelle runkosarjassa oli se, että päävalmentaja Jyri Lehtosen päätä vaadittiin pölkylle ja nyt pleijareissa hänelle sovitellaan messiaan viittaa.

Sen sijaan on aika laiha lohtu salolaisille, että vanhan systeemin mukaisesti, siis pelkän sarjan jälkeen, he olisivatkin mestareita. Ja mikä raastavinta, he olisivat jopa kolminkertaisia mestareita, koska ovat voittaneet liigan runkosarjan nyt kolmena vuotena peräkkäin, mutta sulaneet joka kerta.

Jos tuo Kouvojen tämän keväinen menestystarina on siis vailla vertaa, niin kyllä maailmankirjat ovat muutenkin sekaisin. Amerikkalaispelaajathan dominoivat suomalaista liigaa kyllästyttävästi kylässä kuin kylässä, mutta nyt tuossa Vilppaan ja Kouvojen tulikivenkatkuisessa seitsemännessä välierässä Kouvojen 91:sta pisteestä amerikkalaistroikka latoi normaalit 62 pointsia, mutta kappas vaan Vilppaan 82:sta pisteestä Amerikan miehet vain epätavalliset 28 pojoa, johon kotimaiset sentään porskuttivat poikkeuksellisesti 54 pistettä lisää.

Mielenkiintoista on finaaleissa nähdä myös tapa, jolla pelejä johdetaan. Saavatko massiiviset hyökkääjät porata reikää puolustajaan perspakituksineen sääntöjenvastaisesti myös törmäyskaaren ulkopuolella. Eli millaisia ovat vihellyksistä seuraavat vapaaheittomäärät? Nyt ainakin Kouvojen ja Vilppaan välisessä kahdessa viime pelissä ne olivat hämmästyttävän huikeat 62–18.

Tuollaisille vaparimäärillä on Kouvojen kaataminen enemmän kuin työlästä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat