Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Kidutuksia, teloituksia… – YK:n tutkijat: Venäjä syyllistynyt useisiin sotarikoksiin

AFP / LEHTIKUVA / JUAN BARRETO

YK:n asettama tutkimusryhmä vahvistaa Venäjän syyllistyneen useisiin sotarikoksiin hyökkäyssodassaan Ukrainassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tutkijat listaavat väliraportissaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle muun muassa siviilialueiden pommituksia, kidutuksia, teloituksia ja seksuaalista väkivaltaa.

Kolmen riippumattoman tutkijan ryhmä on selvittänyt tilannetta Kiovan, Tshernihivin, Harkovan ja Sumyn alueilla. Jatkossa tutkimusaluetta on tarkoitus laajentaa.

Tavanomaisesta poiketen tutkijoiden arvio sotarikoksista on toteava eikä siihen sisältynyt mitään varaumia lopullisen selvyyden saamisesta esimerkiksi tuomioistuimessa.

Tutkimusryhmän johtajan Erik Mösen mukaan erityisen huomiota herättävää Ukrainassa on teloitettujen suuri määrä.

Hän kertoi, että tutkijat olivat nähneet suuren määrän ruumiita, joiden kädet oli sidottu selän taakse ja joita oli ammuttu päähän tai joiden kurkku oli viilletty auki.

Mösen mukaan teloitustapauksia on tällä hetkellä tutkinnassa kaikkiaan 16 paikkakunnalta, mutta tutkijoilla on luotettavia tietoja suuresta määrästä vastaavia tapauksia myös muualta maasta.

TUTKIJAT TOTEAVAT, että Venäjä on käyttänyt sodassa asutuilla alueilla laajalle vaikuttavia aseita, kuten rypäleammuksia, ilman pyrkimystä erotella siviili- tai sotilaskohteita.

Monien todisteiden mukaan ihmisiä on myös otettu laittomasti kiinni ja joissain tapauksissa siirretty Ukrainasta Venäjälle, joskus useiden viikkojen ajaksi. Pidätyskeskuksissa ihmisiä on hakattu, heille oli annettu sähköiskuja tai pakotettu riisuutumaan, Möse kuvaili useita yhdenpitäviä kertomuksia.

Tutkijoilla on myös selvitettävänään seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa koskevia tapauksia, joissa uhrit ovat Mösen mukaan olleet 4-82-vuotiaita. Sotarikosten uhreiksi on ylipäänsä joutunut paljon myös lapsia, Möse kertoi.

Mösen mukaan kahdessa tapauksessa tutkijat selvittävät myös ukrainalaisten sotilaiden väärinkäytöksiä venäläisiä sotilaita kohtaan.

-  Vaikka tällaisten tapausten määrä on pieni, ne pysyvät huomiomme kohteena.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE