Politiikka

”Kielenkäyttö ei voi olla vaikuttamatta haitallisesti” – Emeritusprofessori tylytti perustuslakivaliokunnan ex-puheenjohtajia

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen emeritusprofessori, perustuslakiasiantuntija Kaarlo Tuori tylytti perustuslakivaliokunnan entisiä puheenjohtajia valiokunnan arvovallan loukkaamisesta.

Tuori ei maininnut nimeltä keitä hän lausunnollaan tarkoitti, mutta viittasi selvästi keskusteluun osallistuneeseen ex-kansanedustaja Kimmo Sasiin (kok.) sekä yleisössä istuneeseen kansanedustaja Ben Zyskowicziin (kok.). Kumpikin edellä mainituista on toiminut aikaisemmin perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana.

Tuori totesikin molempien entisten puheenjohtajien, joihin hän viittaa, olevan läsnä keskustelutilaisuudessa.

Tuori käsitteli aihetta Porissa SuomiAreenassa, jossa hänen ja Sasin lisäksi perustuslakia käsittelevään keskusteluun osallistuivat perustuslakivaliokunnan jäsen Leena Meri (ps.), entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka ja asianajaja Markku Fredrikson.

Tuorin mukaan perustuslakivaliokunnan nauttiman arvovallan kannalta on hyvin tärkeää, että perustuslakivaliokunnan entiset puheenjohtajat kiinnittävät huomiota siihen minkälaista kieltä he käyttävät, kun puhuvat valiokunnasta julkisuudessa sekä arvioivat perustuslakivaliokunnan käyttämiä asiantuntijoita.

Mitä isot edessä, sitä pienet perässä.

– Minusta on hyvin selvää, että sellainen kielenkäyttö, jota pari entistä puheenjohtajaa on käyttänyt useita vuosia, ei voi olla vaikuttamatta haitallisella tavalla valiokunnan asemaan, Tuori sanoi osoittaen sanansa oletettavasti juuri Zyskowiczille sekä Sasille, Tuori totesi.

– Näiden henkilöiden pitäisi tuntea vastuunsa ja tehdä asiasta oikeat johtopäätökset.

Tuori totesi, että perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon jälkeinen keskustelun kiihtyminen ja ”mopon karkaaminen” on seurausta ”parin herran vuosikausien” pohjustuksesta.

– Mitä isot edessä, sitä pienet perässä. Minusta tämä on vakava asia, ja tästä tulisi puhua julkisuudessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat