Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kiertotaloudesta halutaan Suomen talouden uusi perusta vuoteen 2035 mennessä – ympäristöministeriön työryhmä julkisti kiertotalousohjelmansa

LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA
Kaivoksen primääriliotuskasojen purkua Terrafamen Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa 21. kesäkuuta 2017.

Ympäristöministeriö on julkaissut uuden kiertotalouden ohjelmansa, jossa työryhmä ehdottaa muutoksia muun muassa jäte- ja kaivosalan verotukseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tavoitteena on, että kiertotaloudesta tehdään Suomen talouden uusi perusta vuoteen 2035 mennessä. Näin hillittäisiin luonnonvarojen ylikulutusta, ilmastonmuutosta ja luonnon köyhtymistä. Ohjelman mukaan samalla voitaisiin vahvistaa taloutta ja työllisyyttä.

Ohjelman mukaan olisi selvitettävä, tarjoaisiko jäteveron laajentaminen tai veron korottaminen kannusteen vähentää jätteen syntyä. Nykyisin jätevero ei koske vaarallisinta jätettä tai sellaista jätettä, jolle ei ole kaatopaikkaa korvaavaa kierrätysvaihtoehtoa.

Maa-aineksen käyttöön ehdotetaan veroa, joka voisi ohjata maa-ainesten käyttöä resurssitehokkuuteen, kierrättämiseen ja heikkolaatuisten maa-ainesten hyödyntämiseen. Työryhmän mukaan tällainen maa-ainesvero on käytössä useissa Euroopan maissa, kuten Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa.

Ohjelmassa väläytetään myös kaivosalan verotukseen tehtävien muutosten mahdollisuutta. Alalle ehdotetaan kaivannaisiin liittyviä veroja, joita on käytössä muun muassa Kanadassa, Australiassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Kaivos- ja malminetsintäyhtiöt maksavat useimmista muista maista poiketen Suomessa maanomistajalle hehtaariperusteisen vuosikorvauksen ja tuotantomäärään sidotun vuosittaisen korvauksen.

Ministeriö aikoo myös pohtia kierrätysteollisuuden sähköveroluokan alentamista keinona edistää kiertotaloutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE