Turva – Hymy

Kiina protestoi saamaansa kritiikkiä Liun kuoleman jälkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiinan presidentti Xi Jinping tervehti kannattajiaan.

Kiina protestoi kritiikkiä, jota se on saanut osakseen useasta maasta rauhannobelisti Liu Xiaobon kuoleman jälkeen. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang osoitti virallisen vastalauseensa tiedotustilaisuudessa Saksalle, Ranskalle ja Yhdysvalloille. Ne kritisoivat Kiinaa Liun kuolemasta. Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari sai Kiinalta moitteet ”edesvastuuttomista kommenteistaan”.

Kiina on suivaantunut kritiikistä, jota se sai kieltäessään kuolemansairaan Liun matkustamisen ulkomaille saamaan hoitoa. Ihmisoikeusaktivistina tunnettu Liu kuoli eilen. Hän kärsi yhdentoista vuoden vankeustuomiota kumouksellisesta toiminnasta.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad Al Hussein sanoi eilen tiedotteessaan, että Liu vangittiin, koska hän seisoi aatteidensa takana. Saksan liittokansleri Angela Merkelin edustaja välitti niin ikään Liuta ylistävän viestin. Häntä kehuttiin rohkeaksi ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolesta taistelijaksi.

Kiina ei voisi olla enempää eri mieltä. Tiedotustilaisuudessa Geng hyökkäsi eilen kuolleen Liun ansioiden kimppuun.

– Palkinnon myöntäminen hänen kaltaiselleen ihmiselle on ristiriidassa palkinnon tarkoituksen kanssa. Se on rauhanpalkinnon pilkkaa, Geng sanoi.

Kiina on myös sensuroinut Liuta koskevaa uutisointia ja tiedonvälitystä rankalla kädellä. Pian Liun kuoleman jälkeen sensuuri iski emojeihin, jotka esittivät kynttilää tai ”RIP” -sanaa.

Yhdysvallat ja EU vetosivat rauhannobelistin lesken vapauden puolesta.

Yhdysvallat ja EU vetosivat Liun kuoleman jälkeen Kiinaan, että se vapauttaisi kuolleen rauhannobelistin lesken kotiarestista ja sallisi tämän matkustaa ulkomaille niin halutessaan. Liun puolison Liu Xia on ollut kotiarestissa vuodesta 2010 saakka, kun hänen miehensä voitti Nobelin rauhanpalkinnon.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja ei kuitenkaan tehnyt lupauksia lesken kohtalosta, vaan toisti, että oli paikalla ainoastaan ilmoittaakseen Kiinan vastalauseen sille sataneeseen kritiikkiin.

Juttua on täydennetty klo 13:34.

AVAINSANAT

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.

May ja Macron tapaavat sotilastukikohdassa – aikomuksena julkistaa uusi siirtolaissopimus

Kuva: Lehtikuva

Britannian pääministeri Theresa May ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaavat tänään sotilastukikohdassa Lontoon lähistöllä. Kokouksessa keskityttäneen ainakin brexitiin, pakolaisteemaan ja terrorismin taltuttamiseen.

Ranskan presidentinkanslia kertoi eilen, että May ja Macron julkistavat tänään maiden välisen uuden siirtolaissopimuksen.

Sopimuksessa käsitellään sitä, miten Ranskasta Britanniaan yrittäviä maahanmuuttajia kohdellaan. Macronin kanslian mukaan sopimus koskee muun muassa Britanniaan yksin yrittäviä alaikäisiä.

Keskustelua aiheesta

Some-jätti aikoo ottaa yhteyttä jopa miljooniin ihmisiin – valmistelut poikkeuksellisiin toimiin aloitettu

Kuva: Lehtikuva

Sosiaalisen median jätti Twitter aikoo ottaa yhteyttä käyttäjiinsä, jotka altistuivat venäläispropagandalle Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Yhtiön edustaja sanoi Yhdysvaltain senaatin komiteakuulemisessa keskiviikkona, että yhtiö on aloittanut valmistelut propagandaa nähneiden käyttäjiensä tunnistamiseksi ja aikoo ilmoittaa heille asiasta. Kyse on mahdollisesti miljoonista ihmisistä.

Asiasta uutisoi NBC News.

Yhdysvaltain kongressi on painostanut sosiaalisen median yrityksiä kertomaan ihmisille, jos nämä ovat altistuneet venäläiselle disinformaatiolle vaalien alla. Keskiviikon kuulemisessa kuultiin Twitterin lisäksi edustajia Facebookista ja Youtubesta.

Keskustelua aiheesta

Malmössä räjähti illalla – parikymppiset miehet otettiin kiinni

Kuva: Lehtikuva

Malmössä on otettu kiinni kaksi ihmistä epäiltynä poliisiaseman edessä tapahtuneesta räjähdyksestä. Räjähdys sattui Rosengårdin kaupunginosassa yhdeksän aikaan illalla paikallista aikaa.

Poliisin tiedottajan mukaan kiinni otetut ovat parikymppisiä miehiä.

Poliisiasemalla oli räjähdyksen tapahtuessa paikalla henkilökuntaa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Räjähdyksessä vaurioitui poliisiautoja ja myös poliisitaloon tuli joitakin vaurioita.

Poliisin pommiryhmä on paikan päällä tutkimassa asiaa. Myös alueen poliisipäällikkö Stefan Sinteus on käynyt räjähdyspaikalla keskustelemassa henkilökunnan kanssa ja tarkastamassa vahingot.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kysymys vainoaa yhä: Altistuivatko Facebookin käyttäjät venäläispropagandalle brexit-äänestyksen alla?

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Facebook aloittaa uudelleen tutkinnan siitä, altistuivatko palvelun käyttäjät venäläispropagandalle Britannian brexit-äänestyksen alla. Muun muassa asiasta uutisoineen New York Timesin mukaan somejätti myös laajentaa tutkintaansa.

Britannian parlamentti pyysi viime vuonna Facebookia sekä useita muita sosiaalisen median yrityksiä selvittämään, pyrkikö mikään venäläistaho vaikuttamaan äänestykseen EU-erosta.

Washington Postin ja BBC:n mukaan tutkinnan seurauksena Facebook kertoi löytäneensä hyvin vähäisiä todisteita vaikuttamisyrityksistä. Asiaa BBC:lle kommentoineen yrityksen edustajan mukaan tutkinnan perusteella yritys uskoo, että Venäjän internetpropagandan välittäjänä pidetty Internet Research Agency oli tuottanut vain kolme Britanniaan liittyvää mainosta. Mainokset olivat saavuttaneen noin 200 britannialaista.

Joidenkin Britannian parlamenttiedustajien mukaan aiemmin tehty tutkinta oli kuitenkin puutteellinen. Kritiikin mukaan tutkinnassa oli keskitytty liikaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kohdistuneeseen venäläispropagandaan.

Keskiviikkona uuden tutkinnan aloittamisesta kertonut somejätti myönsi tutkinnan keskittyneen niihin venäläisiin linkittyneisiin tileihin, jotka Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat jo tunnistaneet propagandatileiksi.

– Ryhmämme tutkii nyt, löytyykö muita samankaltaisia tiliryhmiä, jotka koordinoivat brexit-äänestykseen liittyvää toimintaa, Facebookin edustaja sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta