Kiina protestoi saamaansa kritiikkiä Liun kuoleman jälkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiinan presidentti Xi Jinping tervehti kannattajiaan.

Kiina protestoi kritiikkiä, jota se on saanut osakseen useasta maasta rauhannobelisti Liu Xiaobon kuoleman jälkeen. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang osoitti virallisen vastalauseensa tiedotustilaisuudessa Saksalle, Ranskalle ja Yhdysvalloille. Ne kritisoivat Kiinaa Liun kuolemasta. Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari sai Kiinalta moitteet ”edesvastuuttomista kommenteistaan”.

Kiina on suivaantunut kritiikistä, jota se sai kieltäessään kuolemansairaan Liun matkustamisen ulkomaille saamaan hoitoa. Ihmisoikeusaktivistina tunnettu Liu kuoli eilen. Hän kärsi yhdentoista vuoden vankeustuomiota kumouksellisesta toiminnasta.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad Al Hussein sanoi eilen tiedotteessaan, että Liu vangittiin, koska hän seisoi aatteidensa takana. Saksan liittokansleri Angela Merkelin edustaja välitti niin ikään Liuta ylistävän viestin. Häntä kehuttiin rohkeaksi ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolesta taistelijaksi.

Kiina ei voisi olla enempää eri mieltä. Tiedotustilaisuudessa Geng hyökkäsi eilen kuolleen Liun ansioiden kimppuun.

– Palkinnon myöntäminen hänen kaltaiselleen ihmiselle on ristiriidassa palkinnon tarkoituksen kanssa. Se on rauhanpalkinnon pilkkaa, Geng sanoi.

Kiina on myös sensuroinut Liuta koskevaa uutisointia ja tiedonvälitystä rankalla kädellä. Pian Liun kuoleman jälkeen sensuuri iski emojeihin, jotka esittivät kynttilää tai ”RIP” -sanaa.

Yhdysvallat ja EU vetosivat rauhannobelistin lesken vapauden puolesta.

Yhdysvallat ja EU vetosivat Liun kuoleman jälkeen Kiinaan, että se vapauttaisi kuolleen rauhannobelistin lesken kotiarestista ja sallisi tämän matkustaa ulkomaille niin halutessaan. Liun puolison Liu Xia on ollut kotiarestissa vuodesta 2010 saakka, kun hänen miehensä voitti Nobelin rauhanpalkinnon.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja ei kuitenkaan tehnyt lupauksia lesken kohtalosta, vaan toisti, että oli paikalla ainoastaan ilmoittaakseen Kiinan vastalauseen sille sataneeseen kritiikkiin.

Juttua on täydennetty klo 13:34.

AVAINSANAT

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taistelu Isisiä vastaan Marawissa vei yli tuhannen hengen, mutta nyt se on ohi

Filippiineillä Marawin kaupungissa kuukausien taistelu äärijärjestö Isisin kannattajia vastaan on ohi, ilmoitti maan puolustusministeriö. Viisi kuukautta kestäneessä taistelussa on kuollut yli tuhat ihmistä.

Tuhansia siviilejä jäi toukokuussa loukkuun, kun Filippiinien joukkojen ja Isisiä kannattavan äärijärjestön taistelijat alkoivat kamppailunsa Marawissa. Kaupunki sijaitsee Mindanaon saarella Filippiinien eteläosassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Italian vauraat alueet Lombardia ja Veneto äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta

Italian lippu.

Italiassa vauraat Lombardian ja Veneton alueet äänestivät ylivoimaisesti laajemman itsehallinnon puolesta sunnuntaina käydyissä kansanäänestyksissä. Äänestykset ovat neuvoa-antavia.

Venetossa äänestysaktiivisuus oli varhain maanantaina annetun arvion mukaan 57–61 prosenttia ja Lombardiassa 40.

Venetossa äänestysaktiivisuuden oli ylitettävä 50 prosenttia, jotta tulosta pidetään pätevänä.

Veneton sekä Lombardian aluejohtajien mukaan äänestäneistä yli 90 prosenttia tuki laajempaa itsehallintoa. Tulokset viivästyivät hieman hakkerihyökkäyksen takia.

Lombardian keskuspaikka on Milano ja Veneton Venetsia. Pohjois-Italian Lombardiassa ja Venetossa asuu noin neljännes Italian väestöstä.

Kumpikin alue on Italian valtiontalouden nettomaksajia.

Keskustelua aiheesta