Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille ensi kertaa voitolliseksi

Kiinalaisista verkkokaupoista Suomeen tilattujen pakettien pyörittely kääntyi tänä vuonna ensi kertaa voitolliseksi, kertoo Postin kansainvälisistä verkkokauppapalveluista vastaava Sami Finne.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tulokseen ovat vaikuttaneet yleinen kirjelähetysten hintatason nousu ja yksittäisten lähetysten arvon kasvu, jolloin suuri osa paketteja on siirtynyt seurattaviin lähetyksiin. Niihin tulevat päälle rekisteröintimaksut ja kilohintalisät.

– Kokonaisuutta katsoen olemme näiden tekijöiden ansiosta plussan puolella, Finne toteaa.

Hän kieltäytyy silti antamasta tarkkoja lukuja tilanteesta.

Kiinalle verkkokauppabisnes on ollut tuottoisaa Maailman postiliiton (UPU) päättämän postimaksuedun vuoksi. Kansainväliseen postisopimukseen liittyvästä erityisestä edusta päätettiin jo 145 vuotta sitten ja sen tarkoituksena oli alkujaan köyhempien maiden tukeminen.

Kiinan saamaa tukea pidetään vanhentuneena

Kansainvälisten kirjelähetysten hintatasoa puidaan ensi viikolla UPU:n välikonferenssissa Genevessä. Kokoontumisessa käsitellään myös Yhdysvaltojen mahdollista lähtöä kansainvälisestä postisopimuksesta, jota maa pitää epäreiluna. Presidentti Donald Trumpin hallitus on pedannut irtautumista sopimuksesta jo vuoden päivät. Aikeista uutisoi äskettäin esimerkiksi Time-lehti.

Yhdysvaltalaiset verkkokaupat ovat tällä hetkellä epäsuotuisassa asemassa kiinalaisiin nähden. Kiinalle postimaksuedun suoma tuki on tarkoittanut pitkään nimellisiä postimaksuja, jotka eivät vastaa enää nykytilannetta Suomenkaan näkemyksen mukaan. Nykyisin Kiina on maailman suurimpia talouksia, eikä tukea pidetä enää perusteltuna.

UPU:n rapautuminen uhkaisi jouhevaa kirjeliikenteen kulkua.

Suomea tiistaina alkavassa konferenssissa edustavat liikenne- ja viestintäministeriö, liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Posti ja Åland Post. Suomi toivoo Maailman postiliiton säilyvän yhtenäisenä, eli toisin sanoen Yhdysvaltojen ei haluta lähtevän sopimuksesta.

– UPU:n rapautuminen uhkaisi jouhevaa kirjeliikenteen kulkua. Suomen kaltaisilta pieniltä mailta vaatisi paljon työtä ja resursseja sopia kahdenvälisistä pelisäännöistä useiden maiden kanssa erikseen, Postin kuluttajakirjepalveluiden johtaja Noora Laaksonen perustelee.

Myös Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto sanoo Suomen kannattavan linjaa, jossa sopimus pysyy yhtenäisenä. Suomi haluaa Yhdysvaltojen tavoin, että maat voisivat määrätä päätemaksunsa itsenäisesti. Päätemaksuilla tarkoitetaan korvauksia, joita lähettävän maan operaattori maksaa osoitemaan operaattorille kirjelähetysten vastaanottamisesta.

– Kiinan postin kanssa toimimme sovituilla UPU-säännöillä, mutta kiinalaisten verkkokauppojen kanssa sovimme suoraan omia sopimuksia, joissa on vastaavat ehdot kuin kenelle muulle tahansa asiakkaalle, Postin Sami Finne sanoo.

Verovapaus poistumassa, mallia haetaan Ruotsista

Lähivuosina Suomen postikäytäntöihin on joka tapauksessa luvassa muutoksia. Nykyinen EU:n alainen alle 22 euron pakettien verovapaus on poistumassa lähetyksistä vuonna 2021.

Posti ja Tulli selvittävät, voitaisiinko Suomessa toimia vuodesta 2021 eteenpäin Ruotsin mallilla. Siellä verovapautta ei ole, ja asiakas maksaa arvonlisäveron verkkokauppaan, joka maksaa puolestaan tavaran toimittajalle ja posti maksaa edelleen tullille.

– Tässä mallissa meidän ei tarvitsisi pysäyttää tavaravirtaa tullivarastoon, mikä aiheuttaisi postille paljon ylimääräistä työtä ja kustannuksia, Finne sanoo.

STT–Anna Pesonen-Smith

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE