Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kiinalaisuimari on yhä MM-kilpakumppaniensa hampaissa – vilppilähtö avitti toiseen maailmanmestaruuteen

Sun Yang (keskellä) oli kilpailukiellossa viisi vuotta kielletyn piristeen vuoksi.

Kohu kiinalaisuimari Sun Yangin liepeillä jatkuu Etelä-Korean MM-kisoissa. Miesten 200 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden voittaneen Sunin menestys korpeaa yhä muita uimareita kiinalaiseen liitettyjen dopingepäilyjen vuoksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sun voitti 200 metrin vapaauinnin MM-kultaa Gwangjussa ajalla 1.44,93. Maalikaakeliin ensimmäisenä kätensä löi Liettuan Danas Rapsys, mutta hänen suorituksensa hylättiin vilppilähdön vuoksi.

Toisen MM-kultansa voittaneen Sunin jälkeen hopeaa kauhoi Australian Clyde Lewis voittajalle 0,29 sekuntia hävinneenä. Kolmannen sijan jakoivat Venäjän Martin Maljutin ja Britannian Duncan Scott.

Britti Scott protestoi Sunin mestaruutta vastaan, eikä noussut mitaliseremoniassa palkintokorokkeelle. Syynä oli Suniin liitetty dopingepäily. Ennen MM-kilpailuja kiinalaisuimarin kerrottiin rikkoneen dopingnäytteensä taannoin vasaralla.

Teko tapahtui viime syksynä. Viisi vuotta sitten Sun oli kilpailukiellossa kielletyn piristeen vuoksi, jota hän kertoi käyttäneensä sydänvaivoihin. Viime syksyn temppuilustaan huolimatta hän on kilpailukelpoinen MM-uinneissa.

Jo MM-ratauintien avauspäivänä sunnuntaina Australian Mack Horton ilmaisi paheksuntansa Sunia kohtaan. Sun voitti 400 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden ennen hopeaa uinutta Hortonia. Australialainen jätti Sunia paheksuen kipuamatta palkintopallille.

Kansainvälinen uimaliitto Fina antoi Hortonille tämän käytöksestä varoituksen.