Ulkomaat

Kiinan ihmisoikeustaistelun symboli, rauhannobelisti Liu Xiaobo on kuollut

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LIU FAMILY / Handout /
Liu Xiaobo ja hänen vaimonsa Liu Xia Pekingissä vuonna 2002.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LIU FAMILY / Handout /
Liu Xiaobo ja hänen vaimonsa Liu Xia Pekingissä vuonna 2002.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LIU FAMILY / Handout /
Liu Xiaobo ja hänen vaimonsa Liu Xia Pekingissä vuonna 2002.

Kiinalainen ihmisoikeusaktivisti ja rauhannobelisti Liu Xiaobo on kuollut. Hän kuoli kiinalaisessa sairaalassa 61-vuotiaana sairastettuaan pitkälle edennyttä maksasyöpää.

Liu on ensimmäinen viranomaisten huomassa kuollut Nobelin rauhanpalkinnon voittaja sitten vuoden 1938.

Liu Xiaobon on sanottu symboloivan taistelua Kiinan ihmisoikeuksista. Hän oli Kiinan yksinvaltaisen kommunistipuolueen kriitikko. Liu oli mukana esimerkiksi Pekingissä Taivaallisen rauhan aukion demokratiaa vaativissa mielenosoituksissa, jotka päättyivät väkivaltaisesti vuonna 1989.

Kiinan hallinto ei arvostanut Liun vaatimuksia ihmisoikeuksien saralla. Hallinto kuvaili Liuta rikolliseksi, joka haluaa horjuttaa valtiota.

Useita kertoja mielenosoitusten vuoksi vangittu Liu sai viimeisimmän tuomionsa vuonna 2009. Liu osallistui radikaalia muutosta Kiinan hallintoon vaatineen manifestin kirjoittamiseen. Tuolloin hänet tuomittiin 11 vuoden vankeusrangaistukseen kumouksellisesta toiminnasta.

– Uskon vakaasti, että Kiinan poliittinen edistyminen ei pysähdy ja optimistisena odotan vapaan tulevaisuuden Kiinan tuloa, Liu kirjoitti oikeudenkäynnin jälkeen julkaisemassaan tiedotteessa.
Liu ei koskaan myöntänyt tehneensä rikosta.

Liu ei koskaan päässyt hakemaan Nobeliaan.

Professorina yliopistossa aiemmin työskennellyt Liu sai rauhan Nobelin vuonna 2010 pitkäjänteisestä työstä ihmisoikeuksien puolesta. Liu ei koskaan päässyt hakemaan Nobeliaan, sillä hän oli vankeudessa sairastumiseensa saakka. Häntä kunnioitettiin Oslossa järjestetyssä tilaisuudessa tyhjällä tuolilla.

Kiina on sensuroinut uutisia Liun saamasta Nobelista. Kiina myös jäädytti tuolloin diplomaattisuhteet Norjaan.

Monien tarkkailijoiden mukaan jopa siirto sairaalaan tehtiin liian myöhään.

Liun taiteilijavaimo Liu Xia määrättiin kotiarestiin, kun Liu voitti Nobelin. Pari tapasi ensimmäisen kerran kahdeksaan vuoteen, kun Liu siirrettiin vankilasta sairaalaan saamaan hoitoa.

Liu oli viimeisiin hetkiinsä asti piikkinä Kiinan hallinnon lihassa. Kiina esti Liun matkustamisen ulkomaille saamaan hoitoa maksasyöpäänsä, ja tapaus on nostattanut Kiinan vapaus- ja ihmisoikeustilanteen jälleen tapetille.

Liu siirrettiin terveydellisistä syistä ehdonalaiseen vapauteen saamaan sairaalahoitoa kesäkuussa. Monien tarkkailijoiden mukaan jopa siirto sairaalaan tehtiin liian myöhään.

Koillis-Kiinassa sijaitseva sairaala totesi, että Liu on liian heikko matkustamaan, mutta ulkomaiset lääkärit olivat eri mieltä. Liun terveydentilaa tutkineet yhdysvaltalaiset ja saksalaiset lääkärit totesivat, että matkustaminen olisi turvallista.

Ainakin Saksa, Taiwan ja Yhdysvallat vetosivat Kiinaan, että maan hallinto päästäisi Liun ulkomaisen hoidon piiriin.

– Vaikka hänellä olisi vain kolme vuotta, kolme kuukautta tai vain kolme tuntia elinaikaa, niin kauan kuin hän pystyy vapaasti puhumaan politiikasta, tämä puolue (Kiinan kommunistipuolue) – – joka kontrolloi kansalaisiaan valtansa säilyttämiseksi – – ei voi koskaan sallia sitä, Liun perheystävä ja aktivisti Ye Du kommentoi Kiinan jyrkkää politiikkaa.

Juttua on täydennetty klo 16:43.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat