Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kiinan ja Suomen presidentit perustivat “keskinäisen kehumisen kerhon” – “Suomi pitää kiinni yhden Kiinan politiikasta”

Kiinan presidentin vierailua Suomessa seurasi sankka joukko toimittajia. 

Kiinan ja Suomen presidentit kehuivat maiden välisiä suhteita vuolaasti tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa keskiviikkona. Kiinan johtajan Xi Jinpingin Suomen-vierailulla ei nostettu ainakaan julkisissa puheissa esiin erimielisyyksiä, vaan korostettiin syvää yhteistyötä yhteiskunnan eri aloilla.

Presidentinlinnassa allekirjoitettiin yhteistyöasiakirjat pandojen suojeluyhteistyöstä, oikeusalan yhteistyön jatkamisesta sekä innovatiivisen liiketoimintayhteistyön tiivistämisestä.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan suhteet tiivistyvät entisestään hyväksytyn yhteistyöjulistuksen jälkeen. Lisäksi korkean tason vierailuvaihto ja poliittinen dialogi jatkuu maiden välillä.

– Ja itsestään selvää on, että Suomi pitää kiinni pitkäaikaisesta yhden Kiinan politiikastaan.
Xi kiitti tästä ja sanoi arvostavansa Suomen tukea. Kiinan presidentti kuvaili maiden kahdenvälisiä suhteita hyviksi.

– Olkoot pandat ystävyyden viestinviejiä maidemme välillä, Xi lausui.

Presidenttien mukaan kahdenvälisiä investointeja aiotaan edistää. Kiina ja Suomi tekevät jo nyt paljon yhteistyötä ympäristöasioissa, etenkin ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä.

– Siinä Kiina on osoittanut merkittävää johtajuutta, Niinistö sanoi.
Niinistö pani lisäksi merkille Kiinan vahvan tuen Euroopan integraatiolle. Esillä olivat myös ajankohtaiset kansainväliset asiat.

Lisää aiheesta

– Venäjä, Yhdysvallat, EU, Korean niemimaan tilanne – puhuttavaa riittää, Niinistö totesi.

Ihmisoikeudet mainittiin lyhyesti

Niinistö kertoi, että Kiina ja Suomi ovat tehneet paljon yhteistyötä yhteiskunnallisiin asioihin liittyvissä kysymyksissä.

– Julistuksessa korostamme oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien edistämistä. Lisäämme käytännön yhteistyötä oikeudellisella sektorilla, Niinistö sanoi.
Kiinan ihmisoikeustilannetta Niinistö ei kommentoinut tarkemmin.

Kiinan tiedetään vainonneen ja vanginneen ihmisoikeusaktivisteja. Viime aikoina esillä on ollut ihmisoikeusasioita ajavien lakimiesten pidätykset ja huono kohtelu. Euroopan unioni otti juristien kohteluun kantaa tammikuussa.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että yhdentoista maan diplomaatit lähettivät Kiinan hallinnolle kirjeen, jossa he ilmaisivat huolen kidutusväitteistä ja ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi ei ollut kirjeen allekirjoittajien joukossa.

Ei aikaa kysymyksille

Presidentit antoivat lausuntonsa yhteisen pöydän ääreltä Presidentinlinnassa. Lausuntoja oli kuuntelemassa joukko suomalaisen, kiinalaisen ja kansainvälisen median edustajia.
Journalistit oli istutettu riveihin presidenttien pöytää vastapäätä kuuntelemaan lausuntoja, ja salin päädyissä istui suomalaisia ja kiinalaisia ministereitä sekä virkamiehiä. Muun muassa ulkoministerit Timo Soini (ps.) ja Wang Yi olivat paikalla.

Median ei annettu tehdä kysymyksiä tiedotustilaisuudessa, eikä Niinistölle ollut mahdollisuutta esittää kysymyksiä myöhemminkään samana päivänä. Presidentin kanslia tiedotti myöhemmin, että Niinistö pitää mediatilaisuuden vierailun kulusta torstaina.

Xi keskusteli keskiviikkona myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja puhemies Maria Lohelan (ps.) kanssa.

Suomesta Xi jatkaa matkaansa suoraan Yhdysvaltoihin Floridaan tapaamaan presidentti Donald Trumpia.

Heta Hassinen, Viivi Salminen

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE