Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Kiinan kilpailuhenkinen koulukulttuuri tarjoaa mahdollisuuden tahkoa rahaa lasten lisäopetuksella – hallitus haluaa nyt suitsia bisnestä

LEHTIKUVA / AFP / NOEL CELIS

Kiinan hallitus haluaa suitsia yhä kalliimmaksi käyvää lasten lisäopetusta.

Nykyisin monet lapsilleen menestystä toivovat vanhemmat maksavat pitkän pennin ylimääräisestä ilta- ja viikonloppuopetuksesta, jota ilman esimerkiksi opiskelupaikan yliopistossa arvioidaan jäävän vain haaveeksi. Tällaista opetusta tarjoavat yritykset ovat tahkonneet Kiinassa voittoa jo pitkään, sillä valtion lehden teettämän kyselyn peräti 90 prosenttia kiinalaisvanhemmista on maksanut lisäopetuksesta lapselleen.

Nykyisin monet kiinalaislapset viettävät kesälomansa ja viikonloppunsakin lisätunteja ottaen.

Uusien ohjeiden mukaan lapsille lisä- ja tukiopetusta tarjoavat tahot eivät saisi kuitenkaan enää jatkossa tavoitella voittoa. Lisäksi yleisempien kouluaineiden opettaminen lomilla ja viikonloppuisin kielletään. Maan hallituksen mukaan asialla halutaan hillitä niin oppilaiden paineita kuin vanhempien rahanmenoa.

Yhä kalliimmaksi käyvä koulutus on myös vaikuttanut Kiinan syntyvyyteen, sillä monet kiinalaisnuoret ovat todenneet lasten kalliin koulutuksen olevan merkittävä syy olla hankkimatta lapsia.

Osa suhtautuu skeptisesti siihen, hillitseekö määräys kilpailukulttuuria

Pelkällä etunimellään esiintyvä pekingiläisnainen Zhao kertoo maksavansa 10  000 dollaria eli noin 8 400 euroa vuodessa kahdeksanvuotiaan lapsensa ylimääräisistä tunneista. Hän on kuitenkin kriittinen hallituksen asetusta kohtaan.

–  Ilman lisätunteja voi olla vaikea pysyä opetuksen tahdissa, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän myös arvioi, ettei määräys hillitse kilpailukulttuuria, joka alkaa Kiinassa jo usein päiväkodeissa ja jatkuu yliopistoon asti. Muun muassa kiinalaisten yliopistojen vuotuinen pääsykoe “gaokao” on yleinen stressin aihe vanhemmille ja aikuisille. Äärimmäisen kilpailtu koe on käytännössä ainoa tie maan yliopistoihin.

–  Jos gaokao perustuu yhä pisteytykseen, toivon, että lapseni saa mahdollisuuden kasvattaa pistemääräänsä lisäopetuksen avulla, sanoi kiinalaisisä Li.

Li arvioikin, että lisäopetus voi siirtyä niin sanotusti maan alle ja saada vanhemmat hankkimaan salaa opetusta yksityisopettajilta.

Osa vanhemmista on kuitenkin myös iloinnut määräyksestä.

–  Olemme iloisia, että hallitus on alkanut viimein osoittaa kiinnostusta hullua tutorointibisnestä kohtaan. Laitoimme lapsemme monille lisätunneille, koska koimme asiaan painetta muiden vanhempien toimiessa samoin, sanoi uutiskanava al-Jazeeralle kahden lapsen vanhempi Wu Xiaomei.

Yritykset joutuneet irtisanomaan työntekijöitä

Päätöksen myötä kolmen johtavan lisäopetusta tarjoavan yrityksen osakkeet ovat romahtaneet, ja lukuisat lisäopetusta tarjoavat yritykset ovat aloittaneet työntekijöiden irtisanomiset ja lomautukset, kertoo al-Jazeera.

Esimerkiksi wuhanilaisesta yliopistosta valmistunut Du Lei kertoo, että säännöksen myötä hän menetti työpaikkansa, jota hänelle oli tarjottu yhdessä maan merkittävimmistä opetusalan yrityksistä Xuuersissa.

–  Olin jo luopunut asunnostani ja valmis muuttamaan Shanghaihin uuden työni perässä, mutta minulla ei ole enää yllättäen työtä. Se on sydäntäsärkevää, enkä tiedä, mitä tekisin seuraavaksi, hän sanoi al-Jazeeralle.

Myös lisää kontrollia opetuksesta

Eettistä kansainvälistä kauppaa edistävän Hinrich-säätiön tutkija Alex Capri arvioi, että määräyksellä hallitus haluaa myös saada lisäkontrollia kiinalaisten elämästä. Valtion antamien koulutuspalveluiden kautta hallinnolla on enemmän valtaa opetuksen sisältöihin. Uudistuksen myötä myös ulkomaalaisten opetuskurssien järjestäminen kielletään.

–  Lisäopetusta tarjoavat yritykset on lisäksi nähty ponnahduslautana opiskelijoille, jotka haluavat päästä sisään maineikkaisiin yliopistoihin ulkomailla, hän sanoi AFP:lle.

Näissä yliopistoissa on taas tarjolla opetusta, joka on usein ristiriitaista Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen ideologian kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE