Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Kiinan tulvissa ja rankkasateissa kuollut ainakin 33 – liki 200 000 evakuoitu

LEHTIKUVA / AFP Noel Celis
Autoja tulvavedessä Zhengzhoussa 22. heinäkuuta.

Kiinan keskiosissa raivataan jättiläistulvan tuhoja ja varaudutaan samalla uusiin sateisiin. Pahimmin Zhengzhoun kaupunkiin iskeneissä rankkasateissa ja tulvissa on kuollut ainakin 33 ihmistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tulvat ajoivat ihmisiä kodeistaan sekä hukuttivat alleen muun muassa teitä ja metrolinjastoja. Paikallishallinnon mukaan liki 200  000 ihmistä siirrettiin turvaan sateiden alta.

Henanin maakunnassa sadekausi on ollut poikkeuksellisen raju. Zhengzhou on noin 94 miljoonan asukkaan maakunnan pääkaupunki.

Lyhyen matkan päässä Zhengzhoun pohjoispuolella sijaitseva Anyangin kaupunki antoi torstaina hälytyksen voimakkaista kaatosateista. Alueen koulut määrättiin suljettaviksi, ja useimmat työntekijät saivat käskyn pysyä kotona. Anyangin seudulla on saatu paikoin nyt sata millimetriä sadetta.

Padot voivat olla haitaksi

Zhengzhouhun puolestaan satoi kolmessa päivässä koko vuoden sademäärää vastaava määrä vettä. Vedenpaisumus tukki viemärit ja lähetti mutaista, pyörteistä vettä kaduille sekä tietunnelien ja metrojärjestelmän läpi.

Kun vesi vetäytyi, asukkaat valmistautuivat toiseen huonon sään päivään. Esimerkiksi autoja siirrettiin suojaan korkeammille paikoille.

Osassa suurkaupunkia sähköt olivat edelleen poikki torstaina.

–  Odotan virran palauttamista, mutta luulen, että se voi viedä vielä useita päiviä, sanoi ravintolan omistaja Chen uutistoimisto AFP:lle.

Kiinassa on noussut nyt odotetusti puheenaiheeksi se, miten kasvavat kaupungit voisivat paremmin valmistautua äärimmäisiin sääilmiöihin, kuten tiistain myrskyyn. Asiantuntijoiden mukaan niitä tapahtuu yhä useammin ja voimakkaammin ilmastonmuutoksen vuoksi.

Henanin maakunta, kuten suuri osa muutakin Kiinaa, on jokien ja patojen juovittama. Padoista monet rakennettiin aikanaan osin tulvaveden hallitsemiseksi, mutta joissakin tilanteissa niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE