Ulkomaat

Kiinassa odotettu linjaus: Xi Jinpingille latu auki pitkälle presidenttiuralle

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Kiinan kansankongressi on sinetöinyt presidentin valtakausien rajoituksen poiston. Muutos antaa presidentti Xi Jinpingille jatkomahdollisuuden vuoden 2023 jälkeen.

Kiinaa hallitseva kommunistipuolue ehdotti rajoituksen poistoa helmikuun lopussa. Puolueen kumileimasimena toimivan kansankongressin päätös oli odotettu, eikä soraääniä juuri kuultu. Noin 3 000 kongressiedustajasta kaksi oli ehdotusta vastaan ja kolme pidättäytyi äänestämisestä.

64-vuotias Xi valittiin lokakuussa toiselle viisivuotiskaudelle presidenttinä ja puolueen pääsihteerinä. Tämä kausi kestää vuoteen 2023 asti.

Kiinassa eniten valtaa on kommunistipuolueen pääsihteerillä, kun taas presidentin virka on enemmän seremoniallinen. Pääsihteerin valtakausia ei ole muodollisesti rajoitettu, mutta Xin edeltäjät Hu Jintao ja Jiang Zemin luopuivat tehtävästä presidenttikausiensa päättyessä.

Xi on puskenut Kiinaa kohti maailman johtavaa talous- ja sotilasmahtia, ja jatkomahdollisuus antaa hänelle lisää aikaa saavuttaa nämä tavoitteet.

Kiinan sisäpolitiikassa Xin valtakautta ovat leimanneet ärhäkkä taistelu korruptiota vastaan, henkilökultin vahvistaminen ja demokratiaa vaativan liikehdinnän nujertaminen.

Kansan keskuudessa Xi on kerännyt laajaa suosiota.

Viime syksyn puoluekokous päätti myös kirjata Xin nimen ja ideologian puolueen peruskirjaan, minkä katsottiin vahvistavan hänen asemaansa entisestään.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat