Kiinassa vieraileva presidentti Donald Trump tapaa presidentti Xi Jinpingin – varoitti taas Pohjois-Koreaa

Kuva: AFP PHOTO / Lee Jin-Man
Donald Trump varoitti jälleen Pohjois-Koreaa aliarvioimasta länttä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut Pohjois-Koreaa aliarvioimasta Yhdysvaltoja Etelä-Koreassa pitämässäään puheessa.

Trump puhui Etelä-Korean parlamentissa ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä 24:ään vuoteen.

Puheessaan Trump kehotti Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia luopumaan ydinaseohjelmasta ja vaati kansainvälistä yhteisöä, eritoten Kiinaa ja Venäjää, toimiin Pohjois-Korean suitsimiseksi.

– Ette voi tukea, varustaa tai hyväksyä, Trump sanoi vaatien Kiinaa ja Venäjää ottamaan Pohjois-Korean-vastaiset YK-pakotteet täysimittaisina käyttöön, vähentämään diplomaattisiteitä ja katkaisemaan kaikki kauppasiteet Pohjois-Korean kanssa.
Trump kuvaili puheessaan Pohjois-Korean hallintoa muun muassa ”kultiksi” ja ”julmaksi diktatuuriksi”.
Trump sanoi, ettei Yhdysvallat salli uhkailla tai kiristää itseään tai liittolaisiaan. Yhdysvallat ei Trumpin mukaan myöskään hyväksy kaupunkiensa uhkailua tuhoamisella.
Hän kuitenkin totesi, että Yhdysvallat on valmis tarjoamaan Pohjois-Korealle ”polun parempaan tulevaan”, jos maan johto luopuu ydinohjelmastaan.

Pohjois-Korea tapetilla myös Kiinassa

Trump jatkaa tänään Aasian-kierrostaan Kiinan-vierailulla, missä Pohjois-Korea noussee myös esille. Kiina on Pohjois-Korean tärkein tukija, ja Trump todennäköisesti yrittää saada Kiinalta tukea Pohjois-Korean-vastaisille pakotteille.

Vierailunsa aikana Trump tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin Pekingissä. Vieraillessaan Etelä-Koreassa Trump sanoi, että Xi on ollut ”hyvin, hyvin avulias” Pohjois-Korean suhteen.

Vaalikampanjassaan Kiinaa Yhdysvaltain talousongelmista syyttänyt Trump on sittemmin kehunut Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä hyväksi kumppaniksi.

Myös Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasuhteiden odotetaan olevan tapaamisen aiheena. Kauppasuhteiden edistämistä haittaa Trumpin ensimmäisenä virkapäivänään tekemä päätös, jolla hän veti Yhdysvallat pois Tyynenmeren alueen kauppasopimuksesta TPP:stä.
Kiinan apulaisulkoministeri Zheng Zeguang sanoi aiemmin, että Trumpin vierailulla on erityistä painoarvoa ja hän vannoi, että siitä tulee historiallinen.

Trump on parhaillaan ensimmäisellä virallisella vierailullaan Aasiaan. Matka kestää liki pari viikkoa. Trump aloitti vierailunsa Japanista, mistä hän matkusti Etelä-Koreaan ja edelleen Kiinaan. Lisäksi Trump vierailee vielä Vietnamissa ja Filippiineillä.

 

 

 

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT