Kiista lomalla sairastamisesta antaa työelämästä surullisen kuvan – ex-työministeri: ”Koko ajan on epäluulo, että ihmiset ovat huvikseen poissa”

Kuva: Thinkstock

Työtuomioistuin hakee EU-tuomioistuimelta ennakkopäätöstä kiistaan lomalla sairastuneen omavastuupäivistä. Ratkaisu koskee yksityisellä sektorilla työskentelevän oikeutta siirtää lomapäiviä pidettäväksi myöhemmin, jos hän sairastuu vuosilomallaan, joka on pitempi kuin neljä viikkoa.

Palkansaajapuolta hiertää se, että yli vuoden kestäneissä työsuhteissa lomaa on viisi viikkoa, mutta vuosilomalaki asettaa nyt näihin lomiin kuusi omavastuupäivää sairausajasta. Näiltä päiviltä on siis turha odottaa sairausajan palkkaa.

Tuomioistuin ratkaisee, onko Suomen vuosilomalaki EU-oikeuden vastainen.

Kansanedustaja, ex-työministeri Tarja Filatov (sd.) pitää hyvänä, että asia tarkistetaan nyt.

– Viiden viikon vuosiloma on Suomessa lakisääteinen. Minä ainakin tulkitsen niin, että se nyt ainakin pitää katsoa 100-prosenttisesti siirto-oikeuden piiriin kuuluvaksi. Minun veikkaukseni – ja toiveeni – on, että EU-tuomioistuin päätyy tälle kannalle.

Filatovin mukaan Suomen pitää muuttaa lainsäädäntöään, mikäli tuomioistuimen ratkaisu osoittaa, että Suomen vuosilomajärjestelmä ei ole direktiivin mukainen.

Maanantait ja perjantait ovat pahimpia. Mikään tutkimus ei tue tätä olettamusta.

Vuosilomalla sairastamisen ongelmaa on venkslattu viime vuosina suuntaan ja toiseen.

Hallitus poisti vuonna 2013 omavastuupäivät EU-oikeuden vastaisina. Loman välitön siirto-oikeus rajattiin myös koskemaan korkeintaan viiden viikon vuosilomaa. Keskusta halusi jo tuolloin rajaukseksi neljä viikkoa.

Keskustan toive toteutui, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus nousi valtaan. Lakia muutettiin niin, että omavastuupäivät koskevat myös viiden viikon lomaa. Keskusta perusteli näkemystään työnantajien kustannusten ”hurjalla nousulla”.

Filatov ei niele perusteluja. Hänen mukaansa silloiset laskelmat olivat hataria ja kauhuskenaarioita viljeltiin ilman todentamisen häivää.

– Suurin osa ihmisistä sairastaa ne pienet flunssansa lomalla ilman, että lähtee peräämään niistä uusia lomapäiviä.

Hän kaipaisi työelämään enemmän joustoja. Sille olisi perusteita tutkimustenkin mukaan: sairauslomat ovat vähentyneet ja lyhentyneet, kun työntekijän ei tarvitse hakea aina lääkärin kautta lupaa sairastaa.

Filatov pitää epäoikeudenmukaisena epäilyä, että työntekijät lintsaisivat ja jäisivät turhaan kotiin löhöilemään sairastumisen varjolla.

– Koko ajan on epäluulo, että ihmiset ovat huvikseen pois töistä – maanantait ja perjantait ovat niitä pahimpia. Mikään tutkimus ei tue tätä olettamusta, mutta tämä kuvitelma elää hyvin voimakkaasti. Se on surullista.

Oras saa Filatovilta kiitokset ikäohjelmastaan.

Ihmiset ovat hänen mukaansa hyvin työorientoituneita.

– Moni sinnittelee työssä, vaikka olisi syytä pitää edes se yksi sairauslomapäivä. Mutta sitä ei raaskita pitää, ja hetken päästä onkin edessä vakavampi sairaus.

Filatov muistaa nähneensä taannoin seminaarissa kansainvälisen tutkimustuloksen. Sen mukaan työntekijät, jotka pitävät silloin sairauslomapäivän, vaikka ei kovin kauhean hyvää syytä olisikaan, sairastuvat muita harvemmin vakavasti. Heidän kokonaistyöuransa kestää myös muita pitempään.

Hana- ja suihkutuotteita valmistava Oras saa Filatovilta kiitokset ikäohjelmastaan. Työntekijä saa ylimääräisiä vapaapäiviä, kun osallistuu tiettyihin työkykyä ylläpitäviin toimiin tietyssä iässä.

– He sairastavat vähemmän ja työkyky säilyy pitempään. Työantaja sanoi minulle suoraan, että ei tämä mitään hyväntekeväisyyttä ole.

Filatov pitää ylipäänsä suomalaista sairauslomakeskustelua kummallisena. Nykyhallitus olisi halunnut jo ensimmäisen sairauslomapäivän työntekijän omalle vastuulle.

– Se olisi tehnyt ison lovin palkkapussiin pienipalkkaisissa töissä.

Filatovin mielestä venkoilu vuosilomalaista on osa kokonaisuutta, kun hallitus on muutenkin ollut lainsäädännöllisesti työntekijöiden monien oikeuksien kimpussa.

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Lindén-kohu ei laannu – HS: Taas käänne – ”Olimme avaamassa ovia”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa ääninauhan, jonka ugandalaistoimittaja on nauhoittanut sen jälkeen, kun suomalainen liikemies löytyi kuolleena maan pääkaupungista Kampalasta viime viikolla. Nauhalla entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoo etsineensä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

– Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne, ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia, Lindén sanoo nauhalla HS:n mukaan.

– Minun taustani on televiestintäalalla, ja (liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti kirjoittaa Lindénin sanoneen.

HS:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi. Lehti kertoo, että kaksi ugandalaisen New Vision -lehden toimittajaa oli tekeytynyt poliiseiksi ja mennyt tutkimaan hotellia, josta suomalaismies oli löytynyt kuolleena.

AVAINSANAT

Timo Soini valitsi, kenen opposition kansanedustajan kanssa hän lähtisi kaljalle – se ei kuitenkaan onnistuisi

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ulkoministeri Timo Soini haukkuu, taas kerran, opposition esityksen – tällä kertaa verkkosivuillaan. Hän palaa keskiviikkoon, jolloin pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna.

”Oppositio oli tylsä ja huumorintajuton kuin Hesarin pääkirjoitus. Samaa kurjuusjoikua tunnista toiseen ilman hymyn häivää. Älykäs huumori loisti poissaolollaan.”

Soinin mielestä esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö toisti ”koulutusleikkausuikutusta kolmatta vuotta”.

Soinin mielestä poliittisen debatin pitää olla myös hauskaa, oikeaa kansanvallan ilotulitusta tai muuten sitä ei jaksa Erkkikään.

”Jos puheiden perusteella pitäisi valita opposition kansanedustaja, jonka kanssa keskiviikon salikeskustelun perusteella haluaisi lähteä kaljalle päätyisi Päivi Räsäseen, jonka puheenvuoro on debatin paras.”

”Paitsi että Päivi ei käy kaljalla”, Soini täsmentää.

Ulkoministeri kertoi näkemyksistään perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Keskustan tapaan nyt myös kokoomus halukas palaamaan perhevapaauudistus-pöytään

Kuva: Thinkstock

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää Ylellä, että kokoomus haluaisi neuvotella vielä perhevapaauudistuksesta hallituskumppaneiden kesken.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Oppositiossa on oltu pahoillaan siitä, että hallitus ilmoitti aiemmin, että perhevapaauudistus keskeytetään ja se siirtyy seuraavalla hallitukselle.

– Minusta kysymys on koko hallituksen kyvyttömyydestä perhe- ja tasa-arvopolitiikkaan. Selityksiä tuntuu löytyvän muttei ratkaisuja – selityksiä siihen, miksi epäonnistutaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esimerkiksi todennut.

Keskustelua aiheesta

Tässä on Euroopan suurin ongelma, linjaa Sauli Niinistö – ”Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan sotimisen jatkuminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma. Sen ratkaisemiseen kannattaa panostaa, jos pienikin mahdollisuus vain tarjoutuu, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Münchenissä.

Turvallisuuskonferenssissa on jälleen ollut esillä ajatus YK:n suuresta rauhaturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa.

Sellaisen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa, mutta jos operaatiosta sopu YK:n puitteissa, myös Suomen pitäisi varautua olemaan siinä mukana – tarvittaessa myös konkreettisen joukkojen muodossa, Niinistö sanoi.

– Siihen mittaan kun meillä resurssia riittää, ei mitään mahdottomuuksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Münchenissä pariinkin kertaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

– Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota, presidentti kuvasi tunnelmia.

Vauvaonnitteluja sadellut

Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi Niinistön ohjelmassa oli lauantaina arktista turvallisuutta koskeva paneelikeskustelu.

Presidentti kertoi myhäillen suomalaistoimittajille saaneensa onnitteluja perheenlisäyksestä ”jatkuvalla syötöllä”.

– Äsken tuolla arktisessa keskustelussa sellaisiltakin ihmisiltä, joita en ihan välittömästi tunnistanutkaan, Niinistö kertoi.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta