Politiikka

”Kiky-sopimus on syytä kompensoida kansalaisille” – SDP:n Rinne vaatii linjapuheessaan työnantajapuolta liittymään talkoisiin

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kilpailukykysopimus leikkaa ensi vuonna palkansaajien ostovoimaa entisestään. Tämä on syytä kompensoida kansalaisille tavalla tai toisella, totesi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tänään SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puoluejohdon kesäkokouksessa Oulussa.

– Pitkään ja edelleen pitkälti kotimaiseen kysyntään nojaava talouskasvu ei saa vaurioitua. Se olisi työttömien kannalta myrkkyä, Rinne sanoi.

– Kyllä nyt on myös työnantajapuolen osallistuttava yhteisiin talkoisiin. Minusta nyt on aika palkankorotuksille.

Hän totesi puheessaan pitävänsä ”aivan käsittämättömänä”, että eri lähteistä saatujen tietojen mukaan hallitus on keventämässä yhteiskunnan hyvätuloisten verotusta solidaarisuusveron alarajaa nostamalla.

– Kyllä noin 6 000 euron tuloilla on kykyä osallistua edelleen muutamalla kympillä kuukaudessa hyvinvointivaltion palveluiden ja turvaverkkojen turvaamiseen.

Verorahat on tarkoitettu ihmisten palveluiden ja tukiverkkojen rahoittamiseen.

Rinne puuttui puheessaan myös eilen julkaistuun tietoon, jonka mukaan rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle vuoteen 2026 mennessä. Uudistus alkaa Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä.

– Sosialidemokraattien lähtökohtana on, että verorahat on tarkoitettu ihmisten palveluiden ja tukiverkkojen rahoittamiseen. Niitä ei ole laajamittaisesti tarkoitettu luomaan yksityisten yritysten voitontavoittelulle markkinoita.

– Hallituksen toimet raideliikenteen kilpailun avaamisen ja markkinaehtoistamisen suhteen sisältävät suuria riskejä.

Rinne viittasi puheessaan nobelisti Bengt Holmströmin toteamukseen, jonka mukaan julkisilla palveluilla ja tuottajilla on hyvinvointivaltiossa oma erityinen lähtökohta kansalaisten yhdenvertaisten palveluiden tuottamisessa.

– Yksityisten yritysten toimintalogiikka on eri. Haluankin viestiä pääministeri Juha Sipilälle (kesk.)! Jos, ette halua kuunnella SDP:n viestiä, kuunnelkaa edes nobelisti Bengt Holmströmiä.

Nyt tarvitaan erityisesti vanhempainvapaauudistus.

Lisäksi Rinne kiinnitti puheessaan huomiota perheiden tilanteeseen. Hänen mukaansa perheiden ongelmat ovat todellisia. Hän korosti, että etenkin perheiden välisen tasa-arvon säilymiseen on syytä panostaa. Myös myös väestön ikääntymisen tuomat haasteet herättivät hänessä huolta.

– Syntyvyyden alenema on tekijä, joka on otettava tosissaan poliittisessa päätöksenteossa. Hyvä tapa aloittaa prosessi on, että hallitus budjettiriihensä yhteydessä päättää käynnistää valmistelun, joka tähtää siihen, että kaikessa päätöksenteossa arvioidaan suunniteltujen päätösten vaikuttavuus perheiden tilanteeseen.

– Nyt tarvitaan varhaiskasvatuksen maksuttomuuteen asteittain tähtäävä toimenpidekokonaisuus, oppivelvollisuusiän asteittainen nostaminen ja erityisesti vanhempainvapaauudistus. Näihin uudistuksiin hallituksella on sosialidemokraattien tuki varmasti takana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat