Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kilpailu terveys- ja sosiaalipalvelualalla kiristyy – “Tulevaisuudessa työvoimasta kilpaillaan entistä enemmän”

Viime vuonna terveys- ja sosiaalipalvelualalla toimi noin 18 600 yritystä.

Terveys- ja sosiaalipalvelualan toimijat odottavat sote-uudistuksen kiristävän kilpailua alalla, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportti.

– Murrosten seurauksena toimintaympäristö muuttuu oleellisesti jo aivan lähitulevaisuudessa, sanoo raportin koonnut toimialapäällikkö Terhi Tevameri Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Viime vuonna terveys- ja sosiaalipalvelualalla toimi noin 18 600 yritystä. Alalla on tehty lukuisia yrityskauppoja viime aikoina.

Osittain yrityskaupat liittyvät sote-uudistukseen, sillä suuret toimijat pyrkivät takaamaan kattavan toimintaverkon ja laajentamaan toimintaansa. Ala on kiinnostava myös kansainvälisten toimijoiden näkökulmasta.

– Yritysten lukumäärä tulee alalla kasvamaan jonkin verran. Yrityskauppoja tehdään varmasti runsaasti lähitulevaisuudessakin, raportissa todetaan.

Huutava pula erikoislääkäreistä ja sosiaalityön erityisasiantuntijoista

Näyttää siltä, että kilpailua alalla käydään tulevaisuudessa niin asiakkaista kuin työntekijöistä.
Alan yritysten henkilöstömäärän ennustetaan lisääntyvän lähitulevaisuudessa nykyisestä liki 67 500:sta.

Lisää aiheesta

Pula tietyistä ammattilaisista kuten erikoislääkäreistä kuitenkin rajoittaa alan henkilöstön kasvua.

Pula yli- ja erikoislääkäreistä on pahentunut ja se tuntuu koko Suomessa, raportissa todetaan.

Sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien osalta tilanne vaihtelee eri puolella maata. Satakunnassa hakijoista arvioidaan olevan liikatarjontaa, mutta Pohjois-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla heistä on merkittävä vaje.
Sosiaalityön erityisasiantuntijoiden osalta tilanne on heikentynyt selvästi. Merkittävää pulaa hakijoista arvioidaan olevan Kainuussa, Keski-Suomessa ja Uudellamaalla.

Rekrytointiongelmat terveys- ja sosiaalipalvelualalla ovatkin yleisempiä kuin muilla toimialoilla keskimäärin.

– Jo nykyisellään rekrytointiongelmia on kokenut 33,3 prosenttia terveys- ja sosiaalialan toimipaikoista. Tulevaisuudessa työvoimasta kilpaillaan entistä enemmän myös sektoreiden välillä, raportissa todetaan.

Neljännes 75 vuotta täyttäneistä ei pärjää ilman apua

Murrokset voivat tuoda alan yrityksille myös paljon uusia mahdollisuuksia, raportin koonnut Tevameri toteaa.

– Terveys- ja sosiaalipalveluissa ja myös niihin välillisesti liittyvillä aloilla piilee suuri kasvupotentiaali, Tevameri lisää.

Yksi vahvasti kasvavista palveluista on ikääntyvän väestön terveys- ja sosiaalipalvelut. Vanhusten ja vammaisten sosiaalihuollon avopalveluiden liikevaihto kasvoi vuosina 2013–2015 lähes 45 prosentilla.
Huomattava osa väestöstä kokee vaikeuksia selviytyä itsenäisesti arjesta heti eläkeiän saavutettuaan; 75 vuotta täyttäneistä yli neljännes kokee suuria vaikeuksia suoriutua arkiaskareista ja liki 15 prosenttia kokee suuria vaikeuksia huolehtia itsestään.

Uudet teknologiset innovaatiot ovat tärkeitä niin ikääntyvän väestön toimintakyvyn säilyttämiseksi kuin vähentämään omaishoitajien kuormitusta, raportissa todetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE