Kotimaa

”Kilpailu voi jäädä vähäiseksi” – MT: Nuohousuudistus ei synny aikataulussa

Lehtikuva/ Pekka Sakki
Lehtikuva/ Pekka Sakki
Lehtikuva/ Pekka Sakki

Nuohousjärjestelmän uudistaminen on lykkääntymässä, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Lehden tietojen mukaan uudistus on siirtymässä vuoden 2019 alkuun, kun sen alun perin piti toteutua ensi vuoden alussa.

Suunniteltu uudistus poistaisi nykyisen piirinuohousjärjestelmän, jossa pelastuslaitos kilpailuttaa ja valitsee alueella toimivat nuohousyritykset sekä päättää nuohouksen hinnasta. Tilalle tulisi malli, jossa palveluntarjoajat kilpailevat vapaasti.

Uudessakin järjestelmässä nuohoojilta vaadittaisiin alan ammattitutkinto.

Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen arvioi lehden haastattelussa, että kilpailu nuohousalalla voi jäädä vähäiseksi. Näin siksi, että alalle ei ole paljon tulijoita.

Harvaan asutuilla alueilla nuohouksesta on vaikea saada kannattavaa liiketoimintaa. Jyrkiäisen mukaan hinta voi hankalimmilla alueilla nousta kestämättömän korkeaksi tai palvelua ei ole tarjolla lainkaan.

Nykyisen lain mukaan käytössä olevaa tulisijaa hormeineen on nuohottava vuosittain. Vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit on nuohottava joka kolmas vuosi.

Nuohousjärjestelmän uudistaminen vaatii muutoksia pelastuslakiin. Muutosta valmistelee sisäministeriö. Maaseudun Tulevaisuuden tietojen mukaan hallituksen esitys asiasta on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2018.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat