Nyheter

Kim Berg: Det finns ännu ingen anledning att påtvinga arbetsplikt

Kim Berg (SDP) anser inte att det finns anledning för arbetsplikt inom vården i det här skedet.

Enligt riksdagsledamot Kim Berg (SDP) har universitets – och centralsjukhusen redan infört arbetsförpliktelser inom sjuk- och hälsovården, med stöd av beredskapslagen. Detta trots att det inte har funnits något annat skäl än arbetsgivarnas eget intresse.

ABL

 

Berg, som själv har bakgrund inom vården, berättar att han har fått ta del av information som bekräftar att arbetstagare på sjukhusen påtvingats arbetsplikt – “tvångsarbete” – med stöd av beredskapslagen. I praktiken innebär det bland annat övertidsarbete, skiftesbyte och flytt av semestrar.

 

Berg anser inte att coronavirusepidemin ännu har föranlett ett behov av så extrema metoder.

 

-Beredskapslagen bör inte tillämpas förrän vi befinner oss i en sådan situation där användningen av undantagsåtgärder är nödvändiga för att som sista åtgärd kunna trygga resurser och tillräckligt antal arbetstagare, konstaterar Berg.

 

Kim Berg är riksdagsledamot från Vasa valkrets. (Foto: Jukka-Pekka Flander)

 

Om situationen fortsätter finns det enligt Berg en risk för att den personal som är livsviktig för sjuk- och hälsovården blir utmattade i förtid. Skulle man då bli tvungna att ta i bruk tvångsarbete i mycket större utsträckning skulle det leda till allvarliga problem.

 

Arbetsgivarna är nu skyldiga att sörja för arbetstagarnas hälsa och säkerhet, samt för en individuell bedömning av var och ens kapacitet att orka i arbetet

 

Berg påminner även om att riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott har konstaterat att tryggandet av samhällets kritiska funktioner förutsätter ett säkerställande av arbetstagarnas välmående och krafter inom de kritiska branscherna.

 

-Denna praxis följer inte arbetsgivarna nu. Om epidemin blir långvarig kan det leda till en belastning av personalen. Nu är det ytterst viktigt att se till att anställda inte blir utbrända redan i detta skede. Beredskapslagen ska inte tillämpas kortsiktigt i arbetsgivarens eget intresse, säger utskottsledamot Berg.

 

Berg betonar också vikten av att, samtidigt som man planerar samarbetsförhandlingar för att permittera personal, också tryggar beredskapslagens verkningskraft.

 

– Arbetsgivarna är nu skyldiga att sörja för arbetstagarnas hälsa och säkerhet, samt för en individuell bedömning av var och ens kapacitet att orka i arbetet, påpekar Kim Berg.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE