Turva – Hymy

Kim Berg on aloitteen mies – ajaa Vaasan keskussairaalan asiaa ja sosialidemokratiaa

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Kim Berg on Vaasan keskussairaalan pääluottamusmies.

Vaasalainen Kim Berg on tullut monelle tutuksi ay-aktiivina. Hän työskentelee Vaasan keskussairaalassa Tehyn päätoimisena pääluottamusmiehenä ja hän on ollut kahdesti ehdolla myös ammattiliittonsa puheenjohtajan pestiin.

Viime aikoina hän on ollut julkisuudessa Vaasan keskussairaalalle laajan päivystyksen statusta vaativan kansalaisaloitteen tiimoilta. Aloite keräsi reilussa parissa viikossa 50 000 nimeä ja on siten matkalla eduskunnan käsittelyyn. Kiirettä on pitänyt.

– Puhelin soi paljon ja viestejä tulee koko ajan kaikkien mahdollisten kanavien kautta. Aika yllättävää on ollut se, kuinka laajasti yhteydenottoja on tullut koko Skandinavian alueelta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on töissä paljon sellaisia Pohjanmaalta lähtöisin olevia ihmisiä, jotka näkevät jossain vaiheessa palaavansa Suomeen ja haluavat siksi allekirjoittaa aloitteen. Yksi allekirjoitus aloitteeseen tuli Skotlannista asti postitse, Berg kertoo.

Eduskunnan hyväksymään lakiin täyden palvelun päivystyksen yksiköistä halutaan selvästi muutosta. Berg korostaa, ettei aloitteella haluta viedä päivystysstatusta yhdeltäkään lakiin kirjatulta 12 yksiköltä. Vaasa halutaan tämän joukon jatkoksi, koska etäisyydet yliopistosairaaloihin ovat pitkät ja sairaanhoitopiirin hoidon laatu on THL:n tilastojenkin valossa kärkikastia. Kenties tärkein peruste on Bergin mukaan turvata potilaan hoito tämän omalla äidinkielellä.

– Välillä tuntuu, ettei sitä muualla Suomessa oikein ymmärretäkään, kuinka tärkeää täällä on, että palvelut ovat tosiasiallisesti kaksikielisiä. Täällä ei oikein palveluammatteihinkaan pääse, jollei osaa suomea ja ruotsia, Berg sanoo.

”Olen kokenut olevani porukassa, joka tuntuu omalta.”

Berg innostui ammattiyhdistystoiminnasta vuonna 1999, kun hän aloitti työt röntgenhoitajana Vaasan keskussairaalassa. Työpaikalla oli ”tiettyjä haasteita” ja halu vaikuttaa ay-toiminnan kautta syttyi. Sitä kautta hän päätyi myös SDP:n toimintaan, mutta demariksi hän ei tullut suorinta tietä.

Ensimmäisen kerran Bergiä pyydettiin ehdolle kunnallisvaaleihin vuonna 2004. Kun perheessä isän puolella vaikuttaa vahva yrittäjäsuku, äidin puolella isovanhemmilla on vasemmistolaista taustaa, appivanhemmat ovat juurtuneet kepulaisuuteen ja omat vanhemmat ovat kristillisdemokraatteja, ei puolueen valinta ollut se kaikkein helpoin nakki. Niinpä hän lähti ensimmäisiin vaaleihinsa poliittisesti sitoutumattoman Pro Vaasan listoilta.

– Vuonna 2007 olin Tehyn työtaistelussa Pohjanmaan keulahahmona, joten vuoden 2008 vaaleissa melkein jokainen puolue pyysi minua ehdokkaakseen. Minulla oli kuitenkin silloin voimakas halu antaa täysi panokseni ay-toimintaan, joten en lähtenyt ehdolle ollenkaan, Berg taustoittaa.

Melko nopeasti Berg huomasi, että SDP on selkeimmin ay-toimintaa tukeva ja duunarin puolia pitävä puolue. Vuoden 2012 vaaleissa hän lähti ensimmäisen kerran demareiden ehdokkaaksi.

– Minulla on ollut tosi positiivinen fiilis, minut on otettu lämpimästi vastaan. Olen kokenut olevani porukassa, joka tuntuu omalta, hän kertoo.

”Arkemme pyörii ihan jumppa-aikataulujen mukaisesti.”

Tyyppinä Berg kuvaa itseään tekijäksi. Kun hän innostuu jostain, niin silloin mennään eikä meinata. Hänen sydämensä palaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan taistelulle.

– Kun koen, että jotakuta sorretaan tai jossain asiassa on toimittu väärin ja pitää hakea ratkaisuja, se sytyttää, hän kuvailee.

Berg on myös intohimoinen liikkuja. Jollei jonkinlaista liikuntaa tule harrastettua, tuntuvat aivotkin käyvän puolikierroksilla. Perhe on veistetty samasta puusta.

– Kyllä meidän arkemme pyörii ihan jumppa-aikataulujen mukaisesti. Minulla on kolme tytärtä ja vaimoni on tuomari ja valmentaja joukkuevoimistelupuolella. Jatkuvasti on vauhtia ja harrastuksia, hän kertoo.

Bergin ammatin myötä politiikassa häntä kiinnostavat sote-asiat, mutta edellä kerrotun perusteella ei juuri yllätä, että paloa on myös liikuntaan, koulutukseen ja nuorten asioihin liittyvien kysymysten ratkomiseen. Niihin hän on saanut otetta toimiessaan aiemmin varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa ja nyt vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtajana.

”Toivoisin, että pääsisimme kehittämään uutta.”

Berg haluaisi liikuttaa asioita eteenpäin – kehittää. Hän toivoo, että esimerkiksi nuoret saataisiin nykyistä paremmin mukaan puolueen toimintaan ja myös päätöksentekoon. Hänen mielestään on tarpeen miettiä uusia osallistamisen keinoja.

– Moni sanoo, etteivät nuoret ole kiinnostuneita, mutta kyllä he ovat. Nuoret haluavat kokea voivansa vaikuttaa konkreettisesti. Moni nuori kokee, ettei heitä todellisesti kuunnella, hän sanoo.

– Voisiko esimerkiksi nuorisovaltuustoilla olla mahdollisuus vaikuttaa nykyistä suoremmin esimerkiksi joihinkin nuoria koskeviin osiin budjetista, hän pohtii.
Bergiä harmittaa, että viime vuosina toiminta sekä ay-liikkeessä että politiikassa on tuntunut kehittämisen sijaan jatkuvalta jarruttamiselta. Hallituksen vauhti hyvinvointiyhteiskunnan rapauttamispyrkimyksissä on ollut Bergin mielestä hurja, joten kantapäät on ollut pakko porata maahan. Tiukka taloustilanne on tarkoittanut enemmän leikkauksia ja vähemmän mahdollisuuksia viedä asioita eteenpäin.

–Toivoisin, että pääsisimme kehittämään uutta jatkuvien leikkauksien sijaan, hän sanoo.

Terveisesi sosialidemokraattisen kentän väelle?

–Yhdessä tekemällä saamme hyvää tulosta aikaan. Kuunnellaan aidosti kaikkia ja mietitään yhdessä, miten menemme eteenpäin. Ollaan aidosti ihmisten puolue.

Kim Bergin haastattelu on osa Demokraatin Miten minusta tuli demari -juttusarjaa.

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Terhi Leivo-Holmqvist – ”Oli kunnia-asia lähteä mukaan”

Terhi Leivo-Holmqvist työnsä ääressä.

UPM Pietarsaaren sellutehtaalla työnjohtajana työskentelevä paperiteknikko Terhi Leivo-Holmqvist lähti vuosi sitten keväällä mukaan kuntapolitiikkaan. Joku oli häntä suositellut ja paikalliset demarit lähestyivät kysyen kuntavaaliehdokkaaksi.

– Tuntui ihan kunnia-asialta lähteä mukaan, työpaikkansa luottamusmiehenä ja Ammattiliitto Pron edustajistossa vaikuttava Leivo-Holmqvist toteaa.

Kuntavaaleissa hänet valittiin varavaltuutetuksi. Myös jäsenyys sivistyslautakunnassa on hänelle mielenkiintoinen vaikuttamisen paikka. Tämän lisäksi hän aloitti tämän vuoden alusta Pohjanmaan sosialidemokraattien piirihallituksen jäsenenä.

Työn ja luottamustehtävien vastapainona liikunta on Leivo-Holmqvistille tosi tärkeä juttu. Hän on harrastanut koko elämänsä liikuntaa monipuolisesti. Pääasiassa juokseminen ja maratonit ovat liikuttaneet vuosien varrella. Nykyään juokseminen on siirtynyt uimahallin altaaseen. Tärkeää elämässä on myös oma perhe; aviomies, aikuiset pojat ja yksi lapsenlapsi.

Kouluverkko pohdinnassa

Terhi Leivo-Holmqvist ei ole paljasjalkainen jeppisläinen, mutta jo 32 asuinvuotta Pietarsaaressa kertoo viihtymisestä.

– Pietarsaari on pikkuinen, talvella talviuneen vaipuva merenrantakaupunki, joka herää kesällä henkiin, hän kehuu kotikaupunkiaan.

Kuntapolitiikassa Leivo-Holmqvistille lähellä sydäntä ovat lapset ja nuoret sekä ikäihmisten hyvinvointi. Sivistyslautakunnan jäsenelle Pietarsaaressa on ollut oman vaikuttamisen kannalta keskiössä kaupungin tuleva kouluverkko.

– Haasteena on erityisesti eri kieliryhmien tasapuolinen kohtelu kouluasioissa. Suomenkielisellä puolella ei ole helppoa asioiden hoito. Pietarsaaressa sivistyspuolella parasta on kuitenkin pitkään toteutettu lasten kielikylvetys, joka toimii hyvin, Leivo-Holmqvist kertoo.

Kiireettä ja kuunnellen parempia päätöksiä

SDP puolueena tuntui Terhi Leivo-Holmqvistille omalta. Taustalla on Antti Rinteen vaikutus jo Toimihenkilöunionin ajoilta. Kuntapäättäjänä hän haluaa olla luotettava, rehellinen, oikeudenmukainen sekä sanojensa takana pysyvä.

– Samat arvot ja toimintatavat kuin puolueella, hän painottaa.

Päätöksenteossa Leivo-Holmqvist korjaisi yhden asian. Hänen mukaansa pitäisi entistä paremmin kuunnella tasapuolisesti kaikkia ryhmiä ja pyrkiä katsomaan asioita joka kantilta.

– Ja kiireettä. Näin syntyy kuntalaisten kannalta parempia päätöksiä, Leivo-Holmqvist sanoo.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Anu Huhtinen – ”Vapaaehtoistyöstä sisältöä elämään”

Anu Huhtinen asuu avopuolisonsa kanssa Ähtärin Vääräkoskella lapsuudenkodissaan. Oma koti on hänelle tärkeä paikka.

Ähtärissä SDP onnistui  viime kevään kuntavaaleissa mainiosti. Valtuustoryhmän koko kasvoi ja yksi uusista valtuutetuista on 41-vuotias Anu Huhtinen. Hänen elämänsä mullistui vuonna 2011 sairastumisen vuoksi.

– Tein kahta työtä ja opiskelin Tampereen ammattikorkeakoulussa tradenomiksi, kunnes yllättäen sain 35-vuotiaana syöpädiagnoosin. Elämä heitti kerralla kuperkeikkaa ja sain syövästä loppuelämän kaverin. Työ ja koulu jäi ja jouduin jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle, Huhtinen kertoo.

Toivuttuaan pahemmasta Anu Huhtinen innostui vapaaehtoistyöstä. SPR:n ystäväpalvelusta löytyi mielekästä tekemistä. Sen kautta hän on mukana muun muassa pitämässä kerhoja ikäihmisille palvelutalossa. Toinen sydäntä lähellä oleva asia Huhtiselle on syöpäyhdistystoiminta.

– Vedän Ähtärissä syöpävertaistukiryhmää, jonka puitteissa olen myös edustajana Ähtärin vammaisneuvostossa, Huhtinen toteaa.

Ikäihmiset, vammaiset ja sairaat tarvitsevat puolustajan

Ikäihmisten, sairaiden ja vammaisten asiat ovat Anu Huhtiselle erityisen tärkeitä. Hänen mukaansa juuri heidän asemansa on kaikkein heikoin ja heistä ei itsestään aina ole omia etujaan ajamaan.

– Näiden ryhmien asioista on usein päättämässä henkilöitä, joilla ei ole aavistustakaan heidän tarpeistaan. Näiden ryhmien palveluista ei pidä enää säästää yhtään, Anu Huhtinen painottaa.

Huhtinen on ollut aina kiinnostunut oman kotikuntansa asioista. Vaikuttamisen halua ja politiikan kipinää taustalta jo löytyi, kun SDP:n paikalliset toimijat lähestyivät ja pyysivät ehdokkaaksi kuntavaaleihin. Anu Huhtinen koki ajan olevan sopiva.

– Puolue oli oikeastaan ”veressä”. Olenkin sanonut olevani isoäitini jalanjäljillä. Ja yllätyin isosta äänimäärästä. En olisi uskonut kerrasta pääseväni läpi. Tämä veti nöyräksi, hän sanoo.

Kaupunginvaltuutettu Anu Huhtinen on myös jäsenenä Ähtärin kaupungin kasvu- ja elinvoimatyöryhmässä sekä hän toimii lautamiehenä.

Kuntalaisten yhteydenotot tärkeitä

Syntyperäinen ähtäriläinen tuntee kaupungin asiat. Pari asiaa huolettaa. Kaupungin talous ja pandat. Huhtinen luottaa tosin siihen, että kriisikuntana Ähtäri ei ole enää kauan. Hänen mukaansa suunta talouden tasapainottamisen osalta on oikea.

–  Tulevat investoinnit, uusi liikuntahalli ja päiväkoti, ovat järkeviä ja meidän keskusta-alueemmekin alkaa pikkuhiljaa taas piristymään. Pandojen osalta huolettaa se, olemmeko osanneet varautua siihen, että kaikki sujuu matkailun osalta sujuvasti, Huhtinen pohtii.

Hänen mukaansa Ähtärin vahvuus on hyvä yhteishenki. Päätöksentekoon kaivataan enemmän avoimuutta ja kuntalaisten ääntä pitäisi kuunnella.

– Ähtäriläisillä on valtavan hyviä ajatuksia ja ideoita, heitä pitäisi vaan kuulla enemmän. Olen itse helposti lähestyttävä ja valtuutettuna olen hyvin iloinen, että ihmiset ovat lähestyneet rohkeasti asioiden kanssa. Toivottavasti näin myös jatkossa, Huhtinen rohkaisee.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Kahdelle sateenkaaripapille Lapualla annetut varoitukset pysyvät 

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli pitää voimassa kahdelle papille samaa sukupuolta olevien vihkimisestä antamansa kirjalliset varoitukset, kertoo Keskisuomalainen. Tuomiokapituli päätti asiasta keskiviikkona.
Jyväskylän seurakunnan pastori Eeva-Kaisa Rossi sekä Seinäjoen seurakunnan pastori Henna Salo olivat tehneet oikaisuvaatimuksen saamistaan varoituksista.

Salo kertoi jo aiemmin valittavansa varoituksesta hallinto-oikeuteen. Myös Rossi on päättänyt valittaa.

– Mielestäni en ole rikkonut toiminnallani pappislupaustani vastaan. Samaa sukupuolta olevien vihkiminen on kirkossamme yhä tulkinnanvarainen asia, koska asian käsittely on kesken, Rossi sanoo Keskisuomalaiselle.
STT:n syksyllä tekemän selvityksen mukaan kirkoissa ympäri maata on vihitty avioliittoon ainakin yli kolmekymmentä samaa sukupuolta olevaa paria.

(STT)

 

Omakuva: Niina Kivinummi – ”Annetaan kuntalaisille mahdollisuus tulla kuulluksi”

Niina Kivinummi iloitsee Ähtärin uudesta liikuntahallista. Tämän suunnittelu on aloitettu jo ennen hänen syntymäänsä ja nyt se toteutuu. Kivinummen mukaan uusi liikuntahalli tarjoaa upeat harrastusmahdollisuudet ja on valtava panostus kuntalaisten hyvinvointiin.

Ähtärissä demarit kasvattivat kevään kuntavaaleissa kannatustaan kuusi prosenttiyksikköä. Ehdokaslistan ääniharavaksi ja uudeksi kaupunginvaltuutetuksi nousi ensi kertaa ehdolla ollut, 29-vuotias fysioterapeutti ja personal trainer Niina Kivinummi.

Neljän lapsen äitiä innosti politiikkaan halu vaikuttaa asioihin konkreettisesti.

– Olen aina ajatellut, että jos ei ole itse valmis tekemään asioiden eteen mitään, ei ole myöskään oikeutta valittaa. Halusin myös oikeasti päästä ymmärtämään asioiden taustoja ja tuomaan kuntapolitiikkaan myös uutta verta, Kivinummi toteaa.

Yksi selittävä tekijä sille, miksi Kivinummi valitsi juuri SDP:n, näkyy nyt ajankohtaisessa presidentinvaalikampanjassa. Tuula Haataisen kampanjassa on Kivinummen mukaan kiteytetty hyvin, että suurin turvallisuusuhka on eriarvoistuminen.

– Tämän ydinajatuksen ympärille rakentuu mielestäni koko SDP:n arvomaailma ja poliittinen ohjelma. Itse koen olevani onnekkaassa asemassa kaikin puolin elämässäni, mutta se ei estä minua nostamasta muiden asioiden ajamista itseni edelle. Yritän asettua toisen ihmisen asemaan ja miettiä, miten jokin päätös vaikuttaisi hänen jokapäiväiseen elämäänsä, Niina Kivinummi pohtii.

Sanavalmis kuuntelija ja oma-aloitteinen vastuunkantaja

Suurperheen äidin arki on kiireistä. Politiikan lisäksi hän harrastaa lentopalloa ja kuntosalia sekä vapaaehtoistyötä Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

– Lasten harrastukset vievät paljon aikaa arjesta. Liikunnan lisäksi luonto kaikessa monimuotoisuudessaan on ollut aina tärkeää minulle. Liikunta auttaa myös kaiken kiireen keskellä pään nollaamisessa, Niina Kivinummi naurahtaa.

Kuntapäättäjäroolin takaa löytyy empaattinen ja sanavalmis kuuntelija sekä avoin ja oma-aloitteinen vastuunkantaja. Kivinummen mukaan hän on helposti lähestyttävissä niin kasvotusten kuin sosiaalisen median kautta.

– Myönnän olevani myös melko herkkä ja otan usein ihmisten murheet harteilleni, hän sanoo.

Ihmisten ja pandojen Ähtäri

Opiskelujen jälkeen perheensä kanssa Ähtäriin palanneen Kivinummen mielestä kaupungin paras puoli ovat sen asukkaat. Kaupungista löytyy valtava määrä taitavia, ahkeria ja persoonallisia ihmisiä, jotka tuovat väriä ja eloa niin elinkeinoelämään, kulttuuriin kuin vapaa-aikaan.

–  Yhteishenki näkyy erilaisissa urheiluseuroissa, työpaikoilla ja kulttuuritapahtumissa, Kivinummi kertoo.

Hänelle tärkeimpiä vaikuttamisen kohteita ovat lapsiperheiden asema, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kaikenikäisten kuntalaisten fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi.

– Monissa asioissa olen törmännyt siihen, että kuntalaisten huoleen ja murheeseen ei voidakaan kuntatason päättämisen avulla vaikuttaa, vaan on laajennettava maakunnalliselle ja valtakunnalliselle tasolle. Se tuo kipinää eteen- ja ylöspäin, myös maakuntavaltuustossa uutena valtuutettuna aloittanut Kivinummi sanoo.

Päivä päivältä pahenevat koulujen sisäilmaongelmat huolettavat sivistyslautakunnan jäsenenä toimivaa Kivinummea. Myös sote-ratkaisuihin liittyvien ongelmien korjaaminen tuo haasteita. Samaan aikaan Ähtärin matkailu on nousukiidossa.

– Kaupunki valmistautuu eri toimin jättiläispandojen tuloon ja tämä on iso ja hyvä asia Ähtärille. Kuntalaisten hyvinvointi on kuitenkin tärkein asia ja kaikki menee hyvin, jos matkailueurot saadaan kanavoitua jatkossa myös entistä parempien palvelujen kehittämiseen, hän pohtii.

Kuntalaiset mukaan

Jos Kivinummi pääsisi korjaamaan yhden asian päätöksenteossa, hän lisäisi sen avoimuutta.

Epäkohtia ei voi Kivinummen mukaan lakaista maton alle. Kun toimitaan avoimesti, saadaan erilaiset tarpeet sovitettua yhteen.

– Avoimuus siitä, että myönnetään ongelmat ja annetaan kuntalaisille mahdollisuus tulla kuulluksi. Ja tämän jälkeen käydään yhdessä kuntalaisten kanssa ratkaisukeskeinen keskustelu, jotta osataan kertoa kaikille mitä, milloin ja miten, hän ehdottaa.

Kivinummi muistuttaa, että jos virkamiehet ja luottamushenkilöt keskustelevat vain keskenään ja suljettujen ovien takana, pysyvät huoltoasemaparlamentit, kampaamojen rippituolit ja pukuhuoneiden juorupiirit voimissaan.

–  Epätietoisuus ruokkii huhuja, joilla on aina tapana muuntua ja väärien tietojen pohjalta levitetään eripuraista ilmapiiriä. Kyräilyt, väärät tiedot ja arvailut ovatkin usein isossa roolissa jarruttamassa uusia innovaatioita ja ovat positiivistenkin muutosten tiellä, Kivinummi toteaa.

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Emma Kivikangas – Kauhavan nuorinta valtuutettua vauhdittaa halu vaikuttaa ja oppia uutta

Emma Kivikankaan suuri haave on saada työskennellä joskus eduskunnassa.

Kauhavan nuorin kaupunginvaltuutettu löytyy SDP:n valtuustoryhmästä. 18-vuotias abiturientti Emma Kivikangas on myös koko valtakunnassa sosialidemokraattien nuorin kaupunginvaltuutettu.

Kipinä kuntapolitiikkaan Emma Kivikankaalla lähti halusta vaikuttaa asioihin sekä halusta oppia uutta ja olla osallisena päätöksenteossa yhteisistä asioista päätettäessä.

– Huomasin myös, että mitä pidemmälle vaalikampanjani eteni ja mitä enemmän tutustuin kuntapolitiikan sisältöihin, sitä enemmän se alkoi vetämään minua puoleensa ja se on tehnyt minuun kyllä lähtemättömän vaikutuksen, hän naurahtaa.

Emma Kivikankaan mielestä kuntapäättäjä mielletään usein vaikeasti lähestyttäväksi, kiireiseksi, etäiseksi ja jopa kaukaiseksi henkilöksi. Näin ei asia ole, eikä varsinkaan Kauhavan kokoisessa kaupungissa, eikä Kivikankaan mielestä hänen itsensäkään kohdalla.

– Minun sisääni kätkeytyy avoin, helposti lähestyttävä, lämmin ja erittäin sosiaalinen persoona, joka ei vältä sosiaalisia kontakteja. Tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, hän toteaa.

”Mikään päätös ei ole merkityksetön”

Kivikangasta kiinnostaa erityisesti EU-, koulutus-, kansainvälisyys-, ja maahanmuuttopolitiikka. Tärkeitä hänelle ovat myös yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät asiat.

– Kuntatasolla haluan omalla panoksellani päästä vaikuttamaan erityisesti koulutuspalveluihin. Lapset ja nuoret, vanhukset sekä vähäosaiset ovat lähellä sydäntäni. Mikään päätös ei ole merkityksetön ja jokainen tehty päätös on samanarvoinen, Emma Kivikangas sanoo.

Politiikkaan lähdön jälkeen hän on saanut vastata ylivoimaisesti eniten yhteen kysymykseen – miksi SDP?

– SDP:n arvot solidaarinen vapaus, tasa-arvo sekä suvaitsevaisuus ovat minulle hyvin henkilökohtaisia ja tärkeitä asioita. Sosialidemokratia on myös maailman liikkeistä kansainvälisin ja on tärkeää, että puolueessa vaikutusmahdollisuudet eivät rajoitu ainoastaan kotimaahan.

Yhden asian Emma Kivikangas muuttaisi päätöksenteossa.

– Se olisi ehdottomasti päätöksenteon yksinkertaistaminen. Jotkin asiat etenevät aivan liian hitaasti tarpeeseensa nähden, hän tuumaa.

Tuu jo kotia -kampanja kutsuu paluumuuttajia Kauhavalle

Kaupunginvaltuutettu ja kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen kertoo tuttua tarinaa kuntakentältä. Kauhavankin suurin kuntapolitiikan haaste on kuntatalous. Hänen mukaansa investoinnit ovat olleet kaupungissa viime vuosina todella suuria, mutta pakollisia.

– Esimerkiksi uuden koulukeskuksen rakentaminen on pakollinen investointi Kauhavalla, sillä lasten on ehdotonta saada opiskella terveydelle vaarattomissa, puhtaissa tiloissa. Rakentamisessa voidaan hyödyntää myös elinkaarimallia, Emma Kivikangas sanoo.

Hänen mukaansa Kauhavalla pitäisi myös väkiluku saada kasvuun.

– Erilaiset kampanjat ovat tärkeitä. Esimerkiksi jo käytössä oleva ”Tuu jo kotia” pyrkii aktivoimaan heitä, jotka ovat muuttaneet täältä aikoinaan pois esimerkiksi opiskelujen perässä, muuttamaan takaisin, Kivikangas kertoo.

Hänen mukaansa Kauhavan kaupungin paras puoli on sen monipuolisuus. Jokaiselle on jotakin; yrittäjille tilaa yrittää, työpaikkoja, paljon erilaisia aktiviteetteja ja turisteille tekemistä ja nähtävää.

– Kaupunkimme on todella lapsiystävällinen ja täällä viihtyvät ihmiset vauvasta vaariin, Emma Kivikangas kehuu kotikaupunkiaan.


Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta