x

Kim Berg on aloitteen mies – ajaa Vaasan keskussairaalan asiaa ja sosialidemokratiaa

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Kim Berg on Vaasan keskussairaalan pääluottamusmies.

Vaasalainen Kim Berg on tullut monelle tutuksi ay-aktiivina. Hän työskentelee Vaasan keskussairaalassa Tehyn päätoimisena pääluottamusmiehenä ja hän on ollut kahdesti ehdolla myös ammattiliittonsa puheenjohtajan pestiin.

Viime aikoina hän on ollut julkisuudessa Vaasan keskussairaalalle laajan päivystyksen statusta vaativan kansalaisaloitteen tiimoilta. Aloite keräsi reilussa parissa viikossa 50 000 nimeä ja on siten matkalla eduskunnan käsittelyyn. Kiirettä on pitänyt.

– Puhelin soi paljon ja viestejä tulee koko ajan kaikkien mahdollisten kanavien kautta. Aika yllättävää on ollut se, kuinka laajasti yhteydenottoja on tullut koko Skandinavian alueelta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on töissä paljon sellaisia Pohjanmaalta lähtöisin olevia ihmisiä, jotka näkevät jossain vaiheessa palaavansa Suomeen ja haluavat siksi allekirjoittaa aloitteen. Yksi allekirjoitus aloitteeseen tuli Skotlannista asti postitse, Berg kertoo.

Eduskunnan hyväksymään lakiin täyden palvelun päivystyksen yksiköistä halutaan selvästi muutosta. Berg korostaa, ettei aloitteella haluta viedä päivystysstatusta yhdeltäkään lakiin kirjatulta 12 yksiköltä. Vaasa halutaan tämän joukon jatkoksi, koska etäisyydet yliopistosairaaloihin ovat pitkät ja sairaanhoitopiirin hoidon laatu on THL:n tilastojenkin valossa kärkikastia. Kenties tärkein peruste on Bergin mukaan turvata potilaan hoito tämän omalla äidinkielellä.

– Välillä tuntuu, ettei sitä muualla Suomessa oikein ymmärretäkään, kuinka tärkeää täällä on, että palvelut ovat tosiasiallisesti kaksikielisiä. Täällä ei oikein palveluammatteihinkaan pääse, jollei osaa suomea ja ruotsia, Berg sanoo.

”Olen kokenut olevani porukassa, joka tuntuu omalta.”

Berg innostui ammattiyhdistystoiminnasta vuonna 1999, kun hän aloitti työt röntgenhoitajana Vaasan keskussairaalassa. Työpaikalla oli ”tiettyjä haasteita” ja halu vaikuttaa ay-toiminnan kautta syttyi. Sitä kautta hän päätyi myös SDP:n toimintaan, mutta demariksi hän ei tullut suorinta tietä.

Ensimmäisen kerran Bergiä pyydettiin ehdolle kunnallisvaaleihin vuonna 2004. Kun perheessä isän puolella vaikuttaa vahva yrittäjäsuku, äidin puolella isovanhemmilla on vasemmistolaista taustaa, appivanhemmat ovat juurtuneet kepulaisuuteen ja omat vanhemmat ovat kristillisdemokraatteja, ei puolueen valinta ollut se kaikkein helpoin nakki. Niinpä hän lähti ensimmäisiin vaaleihinsa poliittisesti sitoutumattoman Pro Vaasan listoilta.

– Vuonna 2007 olin Tehyn työtaistelussa Pohjanmaan keulahahmona, joten vuoden 2008 vaaleissa melkein jokainen puolue pyysi minua ehdokkaakseen. Minulla oli kuitenkin silloin voimakas halu antaa täysi panokseni ay-toimintaan, joten en lähtenyt ehdolle ollenkaan, Berg taustoittaa.

Melko nopeasti Berg huomasi, että SDP on selkeimmin ay-toimintaa tukeva ja duunarin puolia pitävä puolue. Vuoden 2012 vaaleissa hän lähti ensimmäisen kerran demareiden ehdokkaaksi.

– Minulla on ollut tosi positiivinen fiilis, minut on otettu lämpimästi vastaan. Olen kokenut olevani porukassa, joka tuntuu omalta, hän kertoo.

”Arkemme pyörii ihan jumppa-aikataulujen mukaisesti.”

Tyyppinä Berg kuvaa itseään tekijäksi. Kun hän innostuu jostain, niin silloin mennään eikä meinata. Hänen sydämensä palaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan taistelulle.

– Kun koen, että jotakuta sorretaan tai jossain asiassa on toimittu väärin ja pitää hakea ratkaisuja, se sytyttää, hän kuvailee.

Berg on myös intohimoinen liikkuja. Jollei jonkinlaista liikuntaa tule harrastettua, tuntuvat aivotkin käyvän puolikierroksilla. Perhe on veistetty samasta puusta.

– Kyllä meidän arkemme pyörii ihan jumppa-aikataulujen mukaisesti. Minulla on kolme tytärtä ja vaimoni on tuomari ja valmentaja joukkuevoimistelupuolella. Jatkuvasti on vauhtia ja harrastuksia, hän kertoo.

Bergin ammatin myötä politiikassa häntä kiinnostavat sote-asiat, mutta edellä kerrotun perusteella ei juuri yllätä, että paloa on myös liikuntaan, koulutukseen ja nuorten asioihin liittyvien kysymysten ratkomiseen. Niihin hän on saanut otetta toimiessaan aiemmin varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa ja nyt vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtajana.

”Toivoisin, että pääsisimme kehittämään uutta.”

Berg haluaisi liikuttaa asioita eteenpäin – kehittää. Hän toivoo, että esimerkiksi nuoret saataisiin nykyistä paremmin mukaan puolueen toimintaan ja myös päätöksentekoon. Hänen mielestään on tarpeen miettiä uusia osallistamisen keinoja.

– Moni sanoo, etteivät nuoret ole kiinnostuneita, mutta kyllä he ovat. Nuoret haluavat kokea voivansa vaikuttaa konkreettisesti. Moni nuori kokee, ettei heitä todellisesti kuunnella, hän sanoo.

– Voisiko esimerkiksi nuorisovaltuustoilla olla mahdollisuus vaikuttaa nykyistä suoremmin esimerkiksi joihinkin nuoria koskeviin osiin budjetista, hän pohtii.
Bergiä harmittaa, että viime vuosina toiminta sekä ay-liikkeessä että politiikassa on tuntunut kehittämisen sijaan jatkuvalta jarruttamiselta. Hallituksen vauhti hyvinvointiyhteiskunnan rapauttamispyrkimyksissä on ollut Bergin mielestä hurja, joten kantapäät on ollut pakko porata maahan. Tiukka taloustilanne on tarkoittanut enemmän leikkauksia ja vähemmän mahdollisuuksia viedä asioita eteenpäin.

–Toivoisin, että pääsisimme kehittämään uutta jatkuvien leikkauksien sijaan, hän sanoo.

Terveisesi sosialidemokraattisen kentän väelle?

–Yhdessä tekemällä saamme hyvää tulosta aikaan. Kuunnellaan aidosti kaikkia ja mietitään yhdessä, miten menemme eteenpäin. Ollaan aidosti ihmisten puolue.

Kim Bergin haastattelu on osa Demokraatin Miten minusta tuli demari -juttusarjaa.

Keskustelua aiheesta

Jäsenhankintakilpailun voitto Ähtäriin – ”Uudet ihmiset tuovat uutta virtaa”

Ähtärissä iloittiin jäsenhankintakilpailun voitosta.

Pohjanmaan sosialidemokraattien jäsenhankintakilpailun voittajaosasto löytyy Ähtäristä, jossa kilpailun voitosta iloittiin porukalla viime viikonlopun kuntavaalien kampanjatilaisuudessa. Ähtärin sosialidemokraattien puheenjohtaja Kari Kivinummi on jäsenmäärään kasvusta enemmän kuin tyytyväinen.

– Jäsenhankinta on kovaa työtä ja nyt se tuotti tulosta. Yhtään uutta jäsentä ei tule, jos heitä ei kysy. Ihmisiä on uskallettava lähestyä suoraan. Vinkkinä voisin sanoa kaikille, että uusia jäseniä löytyy yllättävän läheltä. Kannattaa tarkkaan kartoittaa esimerkiksi omat ystävä- ja harrastuspiirit, hän vinkkaa.

Puolen vuoden aikana, syyskuusta 2016 helmikuuhun 2017, Ähtärin sosialidemokraatit sai 14 uutta jäsentä ja kasvua suhteessa jäsenmäärään oli 32,6 prosenttia. Suhteellinen osuus takasi voiton, mutta ähtäriläiset olisivat voittaneet kisan myös määrään perustuvalla kriteerillä. Voittajaosasto saa piiriltä 300 euroa kuntavaalityöhönsä.

Järjestötyössä kaivataan uusia ihmisiä ja nyt Ähtärissä ollaan tämän suhteen toiveikkaita.

– Uskon, että näin iso jäsenmäärän kasvu näkyy piristävästi koko puolueosaston toiminnassa. Uudet ihmiset tuovat uutta virtaa meihin pitkään mukana olleisiinkin. Meidän arvot ja tavoitteet tulevat näkymään ja kuulumaan entistä vahvemmin Ähtärin kuntapolitiikassa, arvioi puheenjohtaja Kivinummi.

Kari Kivinummi pääsi juttusille kuntalaisten kanssa Ähtärin kampanjatilaisuudessa.

Jäsenhankintaa tehtävä järjestelmällisesti ja jatkuvasti

Kokonaisuudessaan Pohjanmaalla saatiin kilpailun aikana 76 uutta jäsentä. Kakkossijan vei Perhon sosialidemokraatit ja kolmoseksi nousi Mustasaaren sosialidemokraatit. Kaikkien jäseneksi kilpailun aikana liittyneiden keski-ikä on 44,9 vuotta, heistä alle 40- vuotiaita on 40,8 prosenttia ja alle 30-vuotiaita 17,1 prosenttia. Puhdas uusjäsenhankinta kasvatti koko piirin äänioikeutettujen jäsenten määrää puolessa vuodessa 4,5 prosenttia.

Piirin puheenjohtaja Matias Mäkynen iloitsee nyt tapahtuneesta käänteestä, sillä jäsenhankinta on ollut alavireistä jo useamman vuoden ajan. Kuntavaalien aikaan tulee aina positiivinen piikki jäsenkehitykseen. Viimeksi 2012 uusia jäseniä saatiin Pohjanmaan piirissä 70, mutta sen jälkeiset vuodet on menty noin kahdenkymmenen uuden jäsenen tahdissa. Jäsenhankintakilpailu toi siis puolessa vuodessa enemmän jäseniä kuin aiemmin on tullut keskimääräistä paremman kokonaisen vuoden aikana.

– Piirihallituksessa jäsenhankintaan paneuduttiin vuoden 2016 alkupuolella ja osastoille tehtiin oma vinkkilista jäsenhankinnan vauhdittamiseksi. Viime vuoden elokuussa piirin 110-vuotisjuhlassa julkistimme jäsenhankintakilpailun, joka toteutettiin tietoisesti ehdokashankinnan kanssa samaan aikaan, kertoo Mäkynen.

Erityistä nyt liittyneiden jäsenten osalta on se, että nuorten aikuisten osuus on todella iso. Mäkysen mukaan se kertoo siitä, että SDP:llä on mahdollisuus houkutella kaiken ikäisiä ihmisiä, kun itseluottamus on kohdallaan.

Pohjanmaalla ei keskeytetä hyvin alkanutta jäsenhankintakampanjaa ja porukalla on myös sovittu, että kaikista uusista jäsenistä pidetään myös hyvää huolta.

– Monet uusista ehdokkaistamme eivät ole vielä liittyneet puolueeseen ja toisaalta vaalityö antaa hyvän tilaisuuden jäsenhankinnan jatkamiseen samalla vauhdilla. Tulevaisuudessa yli sadan uuden jäsenen vuosivauhti on realistinen, kun jäsenhankintaa tehdään järjestelmällisesti ja jatkuvasti. Jo liittyneet jäsenet tulee sitouttaa puolueeseen ja tarjota kaikille jäsenille luonteva tapa osallistua puoluetoimintaan, Matias Mäkynen muistuttaa.

Juttua muokattu: Lisätty kappale, jossa kerrotaan Ähtärin sosialidemokraattien hankkimien uusien jäsenten määrästä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Hyvä draivi ja tekemisen meininki” – Pohjanmaan kaikissa kunnissa voi äänestää demaria

Piirin kuntavaaliehdokkaiden koulutus täytti Härmän kylpylän auditorion.

Vaasan vaalipiirissä on jälleen onnistuttu kuntavaalien ehdokashankinnassa erityisesti äänestäjän näkökulmasta. Jokaisessa 40 pohjalaiskunnassa on mahdollisuus äänestää sosialidemokraattia. SDP:n listoilla Vaasan vaalipiirissä on 587 ehdokasta.

Kokkolassa kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sakari Ruisahon mukaan ehdokashankinnassa onnistuttiin tällä kertaa mainiosti.

– Ehdokashankinta aloitettiin täysillä viime syksynä ja vaalityöryhmäkin on tehnyt töitä jo yli vuoden. Täyden ehdokaslistan aikaansaaminen vaati kunnon loppukirin ja tässä onnistumisesta saa kiittää muutamaa hyvin aktiivista ehdokashankkijaamme.

Vaasassa sosialidemokraatit lähtevät kuntavaaleihin ehdokasmäärältään isoimmalla listalla ja tavoittelevat Vaasan suurimman puolueen asemaa. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Markku Ahonpää luottaa joukkueeseensa.

– Vaasassa demarit ovat tehneet hyvin linjakasta politiikkaa kaupunginvaltuustossa. Työ on avointa, ihmisiä osallistetaan ja kykenemme yhteistyöhön muiden kanssa. Tähän toimintatapaan luotetaan ja kun samaan aikaan puolueen valtakunnalliset linjaukset ovat kannatettavia, ehdokkaiden löytäminen oli suhteellisen helppoa.

Teuvalla lista yli kaksinkertaistui viime kerrasta – ehdokasmäärä kasvoi neljästä kymmeneen. Teuvan sosialidemokraattien puheenjohtaja Heikki Puskalan mukaan ilmapiiri oli ehdokashankinnassa sosialidemokratialle otollinen. Puskala kertoo demareiden lähestyneen rohkeasti uusia, nuoria ihmisiä, joita saatiin myös ehdokkaaksi. Puskala rohkenee ennustaa hyvää vaalitulosta.

– Meillä on täydet mahdollisuudet saada aiemman yhden sijaan kaksi, jopa kolme valtuutettua. Ehdokasjoukkueella on nyt hyvä draivi ja tekemisen meininki, hän hehkuttaa.

Viime viikonloppuna lähes sata kuntavaaliehdokasta eri puolilta vaalipiiriä oli koolla kuntavaalikoulutuksessa Kauhavalla, Härmän kylpylässä. Vahvan yhteishengen saattelemana lähdettiin joukolla vaalikentille.

SDP:n ehdokasasettelu Pohjanmaalla

Vaasan vaalipiirissä ehdokasmäärä pieneni edellisistä vaaleista, mutta vähennys oli pienin suhteessa keskustaan, kokoomukseen ja perussuomalaisiin. Muun muassa Kokkolassa ja Vaasassa sai asettaa nyt vähemmän ehdokkaita kuin edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012.

Ehdokasmäärä kasvoi viidessä kunnassa – Kauhajoella, Maalahdessa, Pedersöressä, Teuvalla ja Ähtärissä. Kokkolassa saatiin täysi lista (64 ehdokasta) ja Vaasassa suurin lista kaikista puolueista (84). Seinäjoella päästiin ehdokasmäärässä (62) lähes samalle tasolle kuin viime kerralla. Ehdokkaista naisia on 40,3 prosenttia ja nuoria alle 30-vuotiaita 7,8 prosenttia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SDP:n Tolppanen ehdokkaaksi JHL:n vaaleihin

Kuva: Jari Soini
SDP:n vaasalainen kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) on ehdolla JHL:n edustajistoon.

JHL:n vaalien ehdokkaiden joukossa on kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.). Entinen tv-toimittaja on edelleen JHL:n jäsen ja lähtee ehdolle demarien ja sitoutumattomien listalta.

Muita tunnettuja vaasalaisehdokkaita ovat muun muassa nuorisokodin johtaja Harri Moisio ja hänen vaimonsa, lastentarhanopettaja Päivi Moisio, sekä Vaasan kaupungin työsuojeluvaltuutettu Vesa Isomöttönen . He ovat vasemmiston ja sitoutumattomien listalta.

JHL:n edustajistovaalien äänestys alkaa 13. maaliskuuta. Tolppasen ehdokkuudesta kertoi ensimmäisenä Pohjalainen.